Neotamul este un îndulcitor artificial şi potenţiator de aromă. Acest compus este de aproximativ 7000-13000 de ori mai dulce decât zahărul şi de 35-60 de ori mai dulce decât aspartamul.

E961 a fost descoperit în 1990 şi aprobat în SUA în 2002. În Uniunea Europeană a fost aprobat în 2010.

Neotamul este obţinut din aspartam prin intermediul reacţiilor chimice. E961 este un îndulcitor destul de stabil şi poate fi folosit în multe băuturi şi alimente. Acesta poate înlocui zahărul din alimente până la 33% fără să modifice gustul acestora. Spre deosebire de aspartam descompunerea neotamului produce o cantitate foarte mică de fenilalanină şi astfel poate fi utilizat şi de persoanele care suferă de fenilcetonurie.

neotameEfectele consumului de alimente ce conţin neotam (E961)
Neotamul este eliminat complet din organism în aproximativ 72 de ore, căile principale de eliminare fiind rinichii şi ficatul.

E961 este şi o sursă suplimentară de metale grele conţinând o cantitate de aproximativ 2 mg de plumb per kilogram (de două ori mai mult decat recomandarea JECFA).

Studiile efectuate pe animale au arătat că efectele E961 (neotam) sunt vizibile doar dacă se depăşeşte doza de 200 mg / kgc. Efectele secundare întâlnite au fost: creşterea concentraţiei de fosfatază alcalină la nivelul ficatului, creşterea greutăţii ficatului, scăderea în greutate, scăderea numărului de globule roşii şi a concentraţiei de hemoglobină.

Astfel, doza zilnică acceptabilă în UE (pentru neotam) a fost stabilită la 0-2 mg / kilogram corp. Această doză a fost obţinută astfel: doza zilnică la care nu au fost observate efecte adverse (200 mg/kgc) a fost împărţită la 100 (factor de siguranţă).

Nu este recomandată utilizarea acestui îndulcitor în timpul sarcinii (în cazul iepurilor au fost observate efecte adverse asupra fătului). Preferabil să îl evitaţi şi în timpul alăptării.

Aprobarea acestui îndulcitor este destul de controversată pentru că neotamul (neotame) este obţinut din aspartam (un îndulcitor cu multe efecte adverse) şi pentru că transformarea chimică a aspartamului este făcută cu ajutorul unor substanţe chimice considerate toxice.

Studii referitoare la siguranţa E961 sunt destul de puţine şi foarte greu de găsit, iar informaţiile sunt în general furnizate de producător. Studii de lungă durată efectuate pe oameni nu există şi astfel recomandăm să evitaţi utilizarea neotamului sau consumul de alimente ce îl conţin pentru cel puţin 10 ani de la data scrierii acestui articol. În acest mod veţi avea la dispoziţie informaţii relevante cu privire la siguranţa acestuia.

Şi în cazul aspartamului au fost publicate iniţial studii care arătau cât de sigur este (în general furnizate de producător), iar mai târziu au început să apară şi date ce au arătat că acesta nu este tocmai sigur şi că are o mulţime de efecte secundare.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul ca neotamul este un îndulcitor nou şi că este folosit în puţine alimente. Este posibil ca în momentul în care va fi utilizat la scară largă să apară şi efectele negative ale consumului de E961.

Surse de neotam
Neotamul poate fi utilizat în foarte multe produse precum  băuturi carbogazoase, sucuri naturale, produse de patiserie şi cofetarie, produse lactate etc.

Cantitatea de neotam (E961) ce poate fi utilizată în alimente (în UE) poate fi vizualizată urmând al doilea link de mai jos.

Surse
efsa.europa.eu
eur-lex.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email