Acetatul de calciu este o pudră albă, solubilă în apă şi foarte puţin solubilă în alcool etilic. Este sarea de calciu a acidului acetic şi poate fi produs foarte usor prin combinarea hidroxidului de calciu cu acidul acetic.

E263 este utilizat în industria alimentară pentru extinderea perioadei de valabilitate a produselor (conservant), ca şi stabilizator, regulator de aciditate etc.

Este utilizat şi în medicină, în special pentru tratarea afecţiunilor renale grave (reduce cantitatea de fosfor din sânge), dar şi în suplimente alimentare ca sursă de calciu. E263 conţine aproximativ 25% calciu.

surse de E263Efectele consumului de alimente / medicamente / suplimente ce conţin acetat de calciu
Se găseşte în mod natural şi în organismul uman, însă forma întâlnită în alimente şi medicamente este sintetică şi poate conţine impurităţi precum plumb, aluminiu, arsenic etc.

Acest compus nu este indicat în cazul persoanelor alergice la oţet sau care au un nivel ridicat de calciu în sânge.

E 263 poate produce greaţă, alergii, mâncărimi, respiraţie greoaie, umflarea feţei, gurii, buzelor, bătăi neregulate ale inimii, pierderea poftei de mâncare, oboseală, sete, diaree, dureri abdominale etc.

Nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi a femeilor însărcinate sau care alăptează. În timpul sarcinii nu trebuie consumat decât dacă este necesar din punct de vedere medical.

Acetatul de calciu nu are o doză maximă admisă impusă de autorităţile europene şi poate fi utilizată orice cantitate consideră producatorul de alimente.

Surse de E263
Acetatul de calciu este foarte des întâlnit în produsele de patiserie, pâine, creme, gelatină, suplimente alimentare etc.

Surse
drugs.com
efsa.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email