Argintul coloidal – un produs sigur?

18

Argintul coloidal este un produs ce poate fi achiziţionat destul de uşor, online sau din farmacii, magazine naturiste etc. În momentul realizării seriei de articole despre minerale nu am găsit informaţii despre beneficiile argintului şi rolul acestuia în organism şi de aceea m-am gandit că este momentul să studiez puţin acest subiect. Ceea ce am găsit referitor la beneficiile şi riscurile utilizării argintului coloidal ca supliment sau ca tratament găsiţi în rândurile ce urmează.

Argintul coloidal este format din particule mici de argint (nanoparticule) suspendate într-un lichid (în general apă).

Acesta este promovat de comercianţi ca fiind un panaceu (medicament universal), însă fără să prezinte dovezi ştiinţifice în acest sens. De ce? Pentru ca acestea nu prea există! Acesta este promovat ca fiind foarte eficient în tratarea cancerului, racelii, SIDA, tuberculozei etc.

despre argintul coloidalArgintul este utilizat în medicina convenţională pentru tratarea arsurilor, combaterea infecţiilor prezente la nivelul pielii, pentru tratarea negilor şi bătăturilor, dar şi în cazul operaţiilor ce implică reconstrucţia scheletului.

După cum observaţi, argintul este utilizat şi considerat eficient în general pentru uz extern (în câteva cazuri este utilizat şi intern), iar studiile nu au putut arăta că argintul coloidal, atunci cand este ingerat, este eficient în tratarea afecţiunilor menţionate de comercianţi sau mai eficient decât alte medicamente considerate sigure.

Nimeni nu neagă că acesta ar putea trata anumite afecţiuni (de ex.: infecţii), însă avantajele sunt mult mai mici decât dezavantajele şi în general pentru afecţiunile tratate de argintul coloidal există tratamente convenţionale mult mai eficiente şi mai sigure.

Un argument “solid” al comercianţilor este că acesta ucide peste 650 de microorganisme prin distrugerea proteinelor; cianura cred că ucide mult mai multe şi totuşi nu o folosim ca medicament. Argintul coloidal poate ucide microorganismele dăunatoare, însă şi microorganismele benefice sunt afectate (similar antibioticelor).

Efectele consumului de argint coloidal (ingerare)
Argintul nu este un mineral esenţial şi până în acest moment nu au fost identificate rolurile acestuia în organismul uman. Astfel, argintul este un mineral ce nu poate fi utilizat de organism şi care este depozitat în general în piele şi ochi.

Cea mai cunoscută afecţiune produsă de consumul de argint coloidal este argiria. Aceasta este produsă de acumularea argintului în organism (în special în piele şi ochi) şi se manifestă prin albăstrirea pielii şi a membranei conjunctive. Dupa ce argintul s-a acumulat în organism acesta nu poate fi eliminat şi astfel efectele acestei afecţiuni pot fi permanente.

efecte argint coloidalArgiria poate fi produsă de contactul argintului cu mucoasele sau datorită ingerării (inclusiv picături de nas).

Argiria este doar partea vizibilă a efectelor negative ale consumului de argint coloidal, acesta avand efecte negative şi la nivelul organelor interne, în special asupra rinichilor, ficatului şi stomacului. În cazuri izolate argintul coloidal poate afecta şi creierul şi nervii.

Cele mai multe cazuri de intoxicare cu argint au fost raportate de persoanele care au consumat argint coloidal produs în casă. Acest tip de argint coloidal este foarte periculos pentru că nu puteţi determina concentraţia acestuia şi astfel puteţi ingera o cantitate mare într-un timp foarte scurt. Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul produselor din comerţ.

NU utilizaţi argint coloidal în timpul sarcinii! Consumul / utilizarea de compuşi ce conţin argint în timpul sarcinii a fost asociat cu defecte ale fătului (malformaţii la nivelul urechilor, feţei şi gâtului). NU este recomandată administrarea argintului coloidal copiilor.

Există multe state în care comercializarea argintului coloidal este interzisă, reglementată puternic etc. Aceste state nu permit comercianţilor să promoveze argintul coloidal fără să fundamenteze afirmaţiile prezente pe etichetă sau ambalaj sau au interzis comercializarea produselor ce conţin argint coloidal sau săruri de argint. Nu cred că aceste decizii au fost luate fără a avea o bază solidă.

Argintul coloidal poate interacţiona cu medicamente precum antibiotice şi medicamente utilizate pentru tratarea afecţiunilor tiroidiene, artritei sau intoxicării cu metale grele.

Există şi suplimente ce conţin un amestec argint – proteine. Proteinele au rolul de a pastra particulele de argint în suspensie mai mult timp. În general, acestea conţin cantităţi foarte mari de argint şi nu trebuie utilizate.

Concluzii utilizare argint coloidal (uz intern)
Argintul coloidal, dacă este folosit în scop curativ (pentru câteva zile, în doze mici şi foarte rar), nu prezintă în general un pericol, însă eficacitatea acestuia nu a fost dovedită şi astfel este posibil să faceţi mai mult rău decat bine.

Decizia de a consuma sau nu argint coloidal vă aparţine, însă recomandarea noastra este să nu îl utilizaţi ca supliment alimentar, în scopul prevenirii afecţiunilor prezente pe paginile web care îl promovează.  Recomandăm ca utilizarea în scop curativ să fie făcută doar după consultarea unui medic specialist (nu mă refer la medici de familie) şi doar după ce aţi încercat şi alte tratamente convenţionale sigure.

Pericolul cel mai mare al utilizării argintului coloidal, ca şi în cazul altor “medicamente universale”, este reprezentat de utilizarea acestuia ca medicament bun la toate şi evitarea unităţilor specializate de diagnostic şi tratament, ceea ce ar duce la creşterea numărului de persoane bolnave, nediagnosticate şi la scăderea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă.

Concluzia generală a articolului este: nu utilizaţi argintul coloidal pentru prevenirea bolilor, iar pentru tratarea lor decât ca ultimă soluţie.

P.S.: argintul este utilizat şi pentru “sfinţirea” apei, însă cantitatea de argint utilizată, cantitatea de apă “sfinţită” consumată şi frecvenţa consumului fac ca aceasta să nu aibă efecte negative asupra organismului decât în cazuri extreme.

Surse
nih.gov
mskcc.org
webmd.com
europa.eu
harvard.edu
mayoclinic.org
escholarship.org

Print Friendly
advert

18 Comentarii

 1. Raspunde tibilatis 28/07/2014

  Se poate sa aveti dreptate cu aceasta prezentare a argintului coloidal dar din proprie experienta pot spune ca eu am folosit acest produs pentru abces dentar care ma sacaia de ceva vreme. Este clar ca abcesul dentar il rezolva stomatologul dar daca dezvolti abces sub lucrare atunci treaba se complica. Lucrarea trebuie data jos ceea ce inseamna bani si chin. Pentru ca o data pe luna acea radacina facea puroi eram obligat sa recurg la ingurgitare de antibiotice (amoxacilina) pentru a scapa de infectie. De fapt nu scapi de infectie la dinti cu antibiotice pentru ca o parte din bacterii raman in continuare dar asteapta numai mediul prielnic de a se dezvolta si probabil vor fi si mai puternice si mai rezistente la antibiotic.

  Am incercat antibiotic natural (ulei din samburi de Grapefruit) dar mi-a facut mai rau. Am cumparat argint coloidal si am inceput tratamentul. S-a intamplat ceva extraordinar, inflamatia a inceput sa scada si opus efectului dat de antibioticul clasic amoxacilina acesta desfacea infectia, nu o aduna. Pot spune ca m-a ajutat acest mineral fara discutii chiar pot spune ca am scapat de problema infectiei la dinte (este clar ca lucrarea mea trebuie data jos si scoasa radacina bolnava). Dupa cateva cure cu argint nu a mai aparut infectia. Pe de alta parte pe sotia mea care a suferit de aceeasi problema, argintul nu a ajutat-o. Deci eu cred ca pe unii ajuta si pe altii nu.

  • Raspunde cesamancam.ro 29/07/2014

   Ideal ar fi fost sa rezolvati problema cu ajutorul unui stomatolog (oricum va trebui sa faceti acest lucru) si nu sa folositi argint coloidal, dar am inteles care a fost situatia. Dupa cum am spus si in articol argintul coloidal poate avea efecte benefice in cazul infectiilor, insa dupa cum ati spus si dumneavoastra poate sa nu aiba si astfel este mai bine sa utilizam metodele clasice (sigure) si ca ultima solutie sa utilizam “tratamente” de tipul argintului coloidal.

 2. Raspunde Mihai 20/08/2014

  M-am vindecat de Stafilococ auriu manifestat prin Boala Verneuil cu argint coloidal…eu zic ca faptele bat opiniile domniei voastre, mai ales ca in scolile medicale sunteti spalati pe creier sa adoptati cu orice pret tratamente “conventionale”…”si cianura omoară bacterii”…prietene, cianura omoara corpul pt ca e toxic, argintul pur nu e toxic pentru corp, si ca sa iti dovedesc, http://www.cocoon.ro/?p=5624. Nu mai da indicatii daca nu te pricepi ca de chimicale facute in laborator ca sa iti tina boala sub control numai ca sa se agraveze dupa ce nu le mai iei, ne-am saturat!

  • Raspunde cesamancam.ro 20/08/2014

   Daca ati fi citit tot articolul ati fi observat ca este mentionat ca argintul coloidal este eficient in tratarea infectiilor de la nivelul pielii. Presupun ca si boala mentionata de dumneavoastra a fost tratata prin aplicare locala (externa). Problemele pot sa apara in momentul in care este ingerat. In cazul aplicarii externe pericolele sunt mai mici. Nu consider ca link-ul oferit de dumneavoastra reprezinta o dovada ce poate fi luata in considerare. In scopul clarificarii articolului (pentru cei care nu citesc integral) am mentionat ca la efecte si concluzii este vorba de folosirea interna a argintului coloidal (ingerare).

   • ovidiu 12/01/2017

    Va rog, spuneti-mi care sunt efectele adverse ale argintului coloidal despre care vorbiti (excludem problema omului albastru care nu folosea argint coloidal). Multumesc

   • cesamancam.ro 12/01/2017

    Acestea sunt menționate în articol. De exemplu – Argiria este doar partea vizibilă a efectelor negative ale consumului de argint coloidal, acesta avand efecte negative şi la nivelul organelor interne, în special asupra rinichilor, ficatului şi stomacului. În cazuri izolate argintul coloidal poate afecta şi creierul şi nervii.

    În plus, poate fi dăunător doar prin faptul că nu este util în organism și că se depozitează în diferite țesuturi.

  • Raspunde Adrian 07/05/2017

   Bine Mihai, ai spus că te-ai vindecat de Stafilococul Auriu cu ajutorul argintului coloidal. Te rog spune-mi cum ai făcut tramentul cu argint coloidal? Cît și cum și pe ce perioada de timp l-ai luat. Mulțumesc frumos! Adrian.

 3. Raspunde Radu Rodica 17/04/2015

  Am si eu o intrebare. Sunt valabile aceste informatii si in cazul cuprului, cromului, vanadiului si aurului coloidal? Ma intereseaza partea curativa. Va multumesc!

  • Raspunde cesamancam.ro 17/04/2015

   Informatiile prezente in acest articol se refera doar la argintul coloidal. In perioada urmatoare voi incerca sa realizez articole similare si pentru alte metale.

 4. Raspunde ramona 18/05/2015

  Cu tot respectul, cred ca scrieti fara sa stiti despre ce. Eu m-am vindecat de E-coli cu argint coloidal, o infectie care mi-a provocat o peritonita si pe care am ‘tratat-o’, fara niciun rezultat, 4 luni cu antibiotice. Dupa 3 sapt in care am luat zilnic argint, am scapat COMPLET. Prin urmare, va recomand sa va documentati, nu sa scrieti aiurea lucrurile si sa dezinformati.

  • Raspunde cesamancam.ro 03/07/2015

   Imi cer scuze pentru aprobarea intarziata a comentariului dumneavoastra. Dumneavoastra sunteti o exceptie (in sensul ca antibioticele nu au avut rezultat). In general tratamentele conventionale actioneaza mult mai eficient decat argintul coloidal cu efecte negative mai mici, insa este posibil ca antibioticele prescrise sa nu fi fost cele corecte, doza sa nu fi fost suficienta, tulpina sa fi fost rezistenta etc. si dupa cum am mentionat in articol este posibil ca argintul coloidal sa trateze anumite afectiuni (in special infectii), insa din cauza efectelor adverse nu il recomandam. Avand in vedere dovezile medicale imi mentin recomandarea: “nu utilizaţi argintul coloidal pentru prevenirea bolilor, iar pentru tratarea lor decât ca ultimă soluţie”.

 5. Raspunde Ioana 31/12/2015

  Buna ziua,
  Am 23 de ani, de 7 ani ma lupt cu acneea si n-am reusit decat sa o tin in frau.Recent am aflat ca argintul coloidal ar fi bun in tratarea acneei nu numai extern ci si intern, numai ca nu stiu daca ar fi indicat sa fie consumat intern.
  Va multumesc.

  • Raspunde cesamancam.ro 02/01/2016

   Dupa cum am zis si in articol “recomandăm ca utilizarea în scop curativ să fie făcută doar după consultarea unui medic specialist (nu mă refer la medici de familie) şi doar după ce aţi încercat şi alte tratamente convenţionale sigure.” Alte informatii despre siguranta utilizarii interne a arginutului coloidal le gasiti in articol.

 6. Raspunde Iulia 12/05/2016

  Si eu folosesc argint coloidal si pot sa spun ca de cativa ani nu s-a mai lipit nici o raceala de mine. Tratamentul conventional ar fi tratat efectele, nu ar fi prevenit.

 7. Raspunde Doru 13/09/2016

  Eu m-am operat de ruptura de tendon acum un an… si am refuzat tratamentul cu antibiotice in timpul operatiei si pe durata tratamentului. Am luat inca din prima zi argint coloidal. Nu am facut nici o infectie si nici nu m-am albastrit ca strumful ala (un idiot care isi fabrica singur argint coloidal).

  De fapt ce isi fabrica el nici nu era argint coloidal, era un alt compus chimic pe baza de Ag. Tin minte ca am citit si am vazut si interviul cu el la timpul lui.

  In continuare voiam sa va informez… din ce am mai studiat si eu ca NU se cunosc efecte adverse ale argintului coloidal in afara de albastrirea epidermei la folosirea in exces pentru dezinfectarea ranilor deschise (s-a folosit in timpul razboaielor). Dar… mai bine o cicatrice albastra decat un picior pierdut… parerea mea.;)

 8. Raspunde dark_angel 24/12/2016

  daca vreau sa il folosesc doar ca apa de gura?

 9. Raspunde A.B. 21/02/2017

  Cuvantul ‘puțin’ (in cazul de fata sinonim cu ‘superficial’) din acest articol neaga, intr-un mod etic, cam orice validitate a restului (neinsemnad ca este complet superficial, afirmatia in legatura cu consumul la gravide pare perfect valabila).

  Nu poti sa arunci (la modul general) ‘afirmatii’ si ‘concluzii’ fara o aprofundare pe masura asupra domeniului in cauza.

  O afirmatie de genul ‘Nu cred că aceste decizii au fost luate fără a avea o bază solidă.’ poate fi considerata cu intrebarea: “Baza solida carei piramide?”

  Tind sa cred puternic ca daca ar fi ‘pe bune’, “Big Pharma” ar face mari eforturi pt. a nulifica orice dovada consistenta, s-ar pierde miliarde de dolari/per annum.

  Am deschis cateva zeci de articole ale acestui site (pentru a-mi reimprospata anumite notiuni), pe care le voi termina, in decursul acestei ‘sesiuni’, de citit, si printre ele am citit articolul despre ‘acidul fosforic’.

  Urmatoarea mea afirmatie pare sa nu aiba o legatura directa:

  “Coca Cola este un monstru ce ar face orice pentru a dezechilibra orice studiu concret privind nocivitatea elementelor ‘cheie’ ale produsului de baza.”
  (nu vreau sa merg pana la Berkshire Hathaway si Warren Buffet, actionar majoritar, unul dintre cei mai bogati oameni de pe Planeta)

  Incluzand ‘caramelul’.

  Ceea ce-am afirmat despre “Coca Cola” consider ca este perfect valabil si pentru “Big Pharma”.

  Pentru cei interesati recomand “Studiul China” de T. Colin Campbell.

  S-a facut un lobby urias (si murdar) pentru a darama afirmatiile din aceasta carte, carte ce la un moment dat discuta despre ‘neregulile’ din ‘sistem’, doctorul ce si-a dedicat 30 de ani din viata, impreuna cu munca conlucrata a alte sute de doctori, fiind foarte concret in privinta anumitor detalii legate de ‘Mecanisme precum FDA(care per total sunt in regula, cu mici particularitati..), a facut chiar parte din Comisii de rang inalt.

  Traim intr-o societate preponderent murdarita de Mari Interese.

  Concluzia ar fi ca un aliment simplu de genul ‘Ag’ sau ‘CBD’, ar da Imperii peste cap.

  Tind sa precizez ca nu-s ‘conspirationist’ sau orice alt fel de individ ce trateaza superficial subiectele pe care le atinge.

  Tot ce am observat de la si din Societate ma face sa consider ca ‘natura umana’ este preponderent lacoma iar asta ma face sa iterez tot ce am spus mai sus.

  • Raspunde cesamancam.ro 21/02/2017

   Consider că articolul este suficient documentat. Aveți și sursele mai jos (cu link direct către articol).

   În ceea ce privește faptul că industria farmaceutică poate încerca să ascundă dovezile referitoare la argintul coloidal, este posibil, însă momentan susțin ideile din articol.

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on August 20th, 2014 at 16:22,