Argintul coloidal este un produs ce poate fi achiziţionat destul de uşor, online sau din farmacii, magazine naturiste etc. În momentul realizării seriei de articole despre minerale nu am găsit informaţii despre beneficiile argintului şi rolul acestuia în organism şi de aceea m-am gandit că este momentul să studiez puţin acest subiect. Ceea ce am găsit referitor la beneficiile şi riscurile utilizării argintului coloidal ca supliment sau ca tratament găsiţi în rândurile ce urmează.

Argintul coloidal este format din particule mici de argint (nanoparticule) suspendate într-un lichid (în general apă).

Acesta este promovat de comercianţi ca fiind un panaceu (medicament universal), însă fără să prezinte dovezi ştiinţifice în acest sens. De ce? Pentru ca acestea nu prea există! Acesta este promovat ca fiind foarte eficient în tratarea cancerului, racelii, SIDA, tuberculozei etc.

despre argintul coloidalArgintul este utilizat în medicina convenţională pentru tratarea arsurilor, combaterea infecţiilor prezente la nivelul pielii, pentru tratarea negilor şi bătăturilor, dar şi în cazul operaţiilor ce implică reconstrucţia scheletului.

După cum observaţi, argintul este utilizat şi considerat eficient în general pentru uz extern (în câteva cazuri este utilizat şi intern), iar studiile nu au putut arăta că argintul coloidal, atunci cand este ingerat, este eficient în tratarea afecţiunilor menţionate de comercianţi sau mai eficient decât alte medicamente considerate sigure.

Nimeni nu neagă că acesta ar putea trata anumite afecţiuni (de ex.: infecţii), însă avantajele sunt mult mai mici decât dezavantajele şi în general pentru afecţiunile tratate de argintul coloidal există tratamente convenţionale mult mai eficiente şi mai sigure.

Un argument “solid” al comercianţilor este că acesta ucide peste 650 de microorganisme prin distrugerea proteinelor; cianura cred că ucide mult mai multe şi totuşi nu o folosim ca medicament. Argintul coloidal poate ucide microorganismele dăunatoare, însă şi microorganismele benefice sunt afectate (similar antibioticelor).

Efectele consumului de argint coloidal (ingerare)
Argintul nu este un mineral esenţial şi până în acest moment nu au fost identificate rolurile acestuia în organismul uman. Astfel, argintul este un mineral ce nu poate fi utilizat de organism şi care este depozitat în general în piele şi ochi.

Cea mai cunoscută afecţiune produsă de consumul de argint coloidal este argiria. Aceasta este produsă de acumularea argintului în organism (în special în piele şi ochi) şi se manifestă prin albăstrirea pielii şi a membranei conjunctive. Dupa ce argintul s-a acumulat în organism acesta nu poate fi eliminat şi astfel efectele acestei afecţiuni pot fi permanente.

efecte argint coloidalArgiria poate fi produsă de contactul argintului cu mucoasele sau datorită ingerării (inclusiv picături de nas).

Argiria este doar partea vizibilă a efectelor negative ale consumului de argint coloidal, acesta avand efecte negative şi la nivelul organelor interne, în special asupra rinichilor, ficatului şi stomacului. În cazuri izolate argintul coloidal poate afecta şi creierul şi nervii.

Cele mai multe cazuri de intoxicare cu argint au fost raportate de persoanele care au consumat argint coloidal produs în casă. Acest tip de argint coloidal este foarte periculos pentru că nu puteţi determina concentraţia acestuia şi astfel puteţi ingera o cantitate mare într-un timp foarte scurt. Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul produselor din comerţ.

NU utilizaţi argint coloidal în timpul sarcinii! Consumul / utilizarea de compuşi ce conţin argint în timpul sarcinii a fost asociat cu defecte ale fătului (malformaţii la nivelul urechilor, feţei şi gâtului). NU este recomandată administrarea argintului coloidal copiilor.

Există multe state în care comercializarea argintului coloidal este interzisă, reglementată puternic etc. Aceste state nu permit comercianţilor să promoveze argintul coloidal fără să fundamenteze afirmaţiile prezente pe etichetă sau ambalaj sau au interzis comercializarea produselor ce conţin argint coloidal sau săruri de argint. Nu cred că aceste decizii au fost luate fără a avea o bază solidă.

Argintul coloidal poate interacţiona cu medicamente precum antibiotice şi medicamente utilizate pentru tratarea afecţiunilor tiroidiene, artritei sau intoxicării cu metale grele.

Există şi suplimente ce conţin un amestec argint – proteine. Proteinele au rolul de a pastra particulele de argint în suspensie mai mult timp. În general, acestea conţin cantităţi foarte mari de argint şi nu trebuie utilizate.

Concluzii utilizare argint coloidal (uz intern)
Argintul coloidal, dacă este folosit în scop curativ (pentru câteva zile, în doze mici şi foarte rar), nu prezintă în general un pericol, însă eficacitatea acestuia nu a fost dovedită şi astfel este posibil să faceţi mai mult rău decat bine.

Decizia de a consuma sau nu argint coloidal vă aparţine, însă recomandarea noastra este să nu îl utilizaţi ca supliment alimentar, în scopul prevenirii afecţiunilor prezente pe paginile web care îl promovează.  Recomandăm ca utilizarea în scop curativ să fie făcută doar după consultarea unui medic specialist (nu mă refer la medici de familie) şi doar după ce aţi încercat şi alte tratamente convenţionale sigure.

Pericolul cel mai mare al utilizării argintului coloidal, ca şi în cazul altor “medicamente universale”, este reprezentat de utilizarea acestuia ca medicament bun la toate şi evitarea unităţilor specializate de diagnostic şi tratament, ceea ce ar duce la creşterea numărului de persoane bolnave, nediagnosticate şi la scăderea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă.

Concluzia generală a articolului este: nu utilizaţi argintul coloidal pentru prevenirea bolilor, iar pentru tratarea lor decât ca ultimă soluţie.

P.S.: argintul este utilizat şi pentru “sfinţirea” apei, însă cantitatea de argint utilizată, cantitatea de apă “sfinţită” consumată şi frecvenţa consumului fac ca aceasta să nu aibă efecte negative asupra organismului decât în cazuri extreme.

Surse
nih.gov
mskcc.org
webmd.com
europa.eu
harvard.edu
mayoclinic.org
escholarship.org

Print Friendly, PDF & Email