Acesulfamul este un îndulcitor artificial ce a fost descoperit din greşeală în 1967, aprobat în Europa în 1983 şi în SUA în 1988. Pe etichetele produselor alimentare poate fi întâlnit şi sub denumirea de acesulfam de potasiu sau E950.
Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, are doar 65% din puterea de îndulcire a zaharinei şi nu are calorii. Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor ce nu este metabolizat de organism, acesta fiind eliminat neschimbat.

Efectele consumului de alimente ce conţin acesulfam k (E950)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, FDA, Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA şi alte organizaţii consideră ca acesulfamul este un îndulcitor sigur, fără efecte grave asupra sănătăţii umane. Testele efectuate pe şoareci nu au arătat ca E950 este cancerigen, chiar dacă s-au folosit cantităţi mult mai mari decât cele ingerate de oameni.

acesulfam de potasiuDoza adecvata de acesulfam K este de 15 mg per kilogram corp. O doza (250 ml) cu băutura de tip cola conţine aproximativ 40-50 mg E950 astfel că doza adecvata nu poate fi atinsă decât dacă sunteţi băutor înrăit. Totuşi, acesulfamul se găseşte de obicei în alimente ce conţin foarte multi aditivi şi este posibil ca efectele negative ale acestora sa fie mai mari atunci când sunt consumaţi împreună (sinergie).

Cele mai frecvente efecte negative ale acesulfamului sunt: crampe abdominale, greaţa, senzaţie de vomă, diaree, reacţii alergice şi anafilaxie. Singura metoda de prevenire a simptomelor este evitarea consumului de acesulfam K.

Surse de acesulfam (E950)
La nivel mondial acesulfamul se găseşte în peste 4000 de produse alimentare, astfel fiind foarte greu de evitat.

Cele mai „bune” surse de acesulfam sunt: băuturile carbogazoase sau plate, berea cu arome, bomboanele, prăjiturile, produsele de patiserie, guma de mestecat, compoturile şi dulceţurile. E950 mai este folosit şi în produse ca pastă de dinţi şi medicamente.

Chiar dacă este considerat sigur, încercaţi să evitaţi produsele ce conţin acesulfam, acestea conţinând mulţi alţi aditivi alimentari (unii foarte periculoşi).

Print Friendly, PDF & Email