Dioxidul de titan este o substanță inertă din punct de vedere chimic ce se folosește în industria alimentară ca și colorant. Este o substanță cristalină, albă și solidă.

Efectele consumului de alimente ce conțin E171
Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni.

FDA consideră că E171 este sigur dacă este folosit în concentrații de maxim 1% din greutatea alimentelor.

Este interesant faptul ca dioxidul de titan este de multe ori menționat pe etichetele produselor ca fiind un “colorant natural”.
dioxid de titan E171Au fost efectuate mai multe studii pe animale, dar încă nu există date suficiente despre efectele E171 asupra omului. Chiar și fără date suficiente, Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar.

În studiile efectuate pe rozătoare s-a descoperit că dioxidul de titan este absorbit de organism și poate fi găsit în sânge și la nivelul ficatului, splinei și plămânilor.

În alte studii au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor și sistemului cardiovascular. S-au observat și creșteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului și splinei.

În urma afectării splinei, sistemul imunitar a fost slabit, splina fiind cel mai mare organ ce influențează activitatea sistemului imunitar.

Impactul acestui aditiv asupra organismului uman nu a fost suficient studiat și sunt necesare studii care să arate efectele dioxidului de titan pe termen lung.

Încă nu se cunoaște cum influențează aciditatea gastrică solubilitatea acestui aditiv și implicit absorbția lui. Acest aspect se datorează concepției generale că dioxidul de titan nu este solubil. Nu este în totalitate adevarat, acesta fiind solubil în anumite condiții.

Surse de dioxid de titan (E171)
Este folosit în zahăr, produse lactate, făină și produse de patiserie ce necesită o crustă albă și opacă.

E171 se mai găsește și în cremă de hrean, sosuri, gumă de mestecat și înghețată. Poate fi găsit și în creme, medicamente, pastă de dinți și sirop.

Print Friendly, PDF & Email