Dioxid de titan sau E171

4

Dioxidul de titan este o substanță inertă din punct de vedere chimic ce se folosește în industria alimentară ca și colorant. Este o substanță cristalină, albă și solidă.

Efectele consumului de alimente ce conțin E171
Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni.

FDA consideră că E171 este sigur dacă este folosit în concentrații de maxim 1% din greutatea alimentelor.

Este interesant faptul ca dioxidul de titan este de multe ori menționat pe etichetele produselor ca fiind un “colorant natural”.
dioxid de titan E171Au fost efectuate mai multe studii pe animale, dar încă nu există date suficiente despre efectele E171 asupra omului. Chiar și fără date suficiente, Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar.

În studiile efectuate pe rozătoare s-a descoperit că dioxidul de titan este absorbit de organism și poate fi găsit în sânge și la nivelul ficatului, splinei și plămânilor.

În alte studii au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor și sistemului cardiovascular. S-au observat și creșteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului și splinei.

În urma afectării splinei, sistemul imunitar a fost slabit, splina fiind cel mai mare organ ce influențează activitatea sistemului imunitar.

Impactul acestui aditiv asupra organismului uman nu a fost suficient studiat și sunt necesare studii care să arate efectele dioxidului de titan pe termen lung.

Încă nu se cunoaște cum influențează aciditatea gastrică solubilitatea acestui aditiv și implicit absorbția lui. Acest aspect se datorează concepției generale că dioxidul de titan nu este solubil. Nu este în totalitate adevarat, acesta fiind solubil în anumite condiții.

Surse de dioxid de titan (E171)
Este folosit în zahăr, produse lactate, făină și produse de patiserie ce necesită o crustă albă și opacă.

E171 se mai găsește și în cremă de hrean, sosuri, gumă de mestecat și înghețată. Poate fi găsit și în creme, medicamente, pastă de dinți și sirop.

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

4 Comentarii

 1. Raspunde Lazar Daniela 29/03/2014

  Care va fi starea de sanatate a copiilor nostri peste doua decenii. Evitati cat puteti astfel de substante.

 2. Raspunde Anca 23/03/2018

  Daca cititi prospectul medicamentelor, inclusiv cele mai naturale (cum ar fi vitamine, probiotice) acestea contin colorant Dioxid de Titan. Chiar era necesar sa fie adaugat?

  • Raspunde Denise 06/12/2019

   Nu,doamna Anca nu era necesar..în Franța și Germania este interzis..Plus că se vrea scăderea (reducerea) populației.Pun toate otrăvurile în alimente, suplimente, cosmetice.Doixidul de titan nu este singurul din păcate..Doar Dumnezeu ne ajuta!

 3. Raspunde Andrei Badea 07/11/2019

  Essentiale Forte are o astfel de substanță.
  Cica este un medicament de farmacie care “ajuta ” la protejarea ficatului iar ANM ul spune că e cancerigen…..pentru ficat…

Spune-ți părerea

and last modified on February 26th, 2015 at 18:39,