Clorofila este pigmentul care dă culoarea verde plantelor și acestea o folosesc pentru obținerea de energie prin fotosinteză.

În acest articol vom vorbi despre trei tipuri de clorofilă: clorofila – aditiv alimentar “natural”, clorofila – aditiv alimentar sintetic și clorofila naturală 100%.

E140 – clorofila – aditiv alimentar “natural”
E140 este clorofilă “naturală” folosită ca aditiv alimentar (colorant). Acest colorant este foarte instabil și nu este ușor de obținut în formă pură.

Plantele din care este extras E140 sunt: urzici, spanac, lucernă și iarbă. E140 este extras din aceste surse cu ajutorul acetonei, etanolului, diclormetanului etc.

E140 se găsește în dulciuri, paste, înghețată, absint, brânză, legume conservate, gemuri, jeleuri etc.

Acest aditiv nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, copiilor, persoanelor cu afecțiuni hepatice sau renale.
surse de clorofilaE141 – complex de cupru al clorofilei
Pentru ca E140 este un aditiv instabil, producătorii i-au adus câteva îmbunătățiri și astfel l-au transformat în E141, un aditiv sintetic ce conține clorofilă și cupru. Acest aditiv este folosit în aproape aceleași alimente ca și E140.

Fiind varianta sintetică a clorofilei și datorită conținutului de cupru, E141 este mai toxic decât E140 și trebuie evitat de toate categoriile de persoane.

Această substanță este folosită și ca supliment alimentar (clorofilina). Momentan este testat pentru a vedea dacă poate preveni și trata cancerul hepatic cauzat de consumul de alimente contaminate cu aflatoxine.

În testele de laborator și cele efectuate pe animale, această substanță a arătat o oarecare capacitate de prevenire a daunelor produse de aflatoxine.

Clorofila naturală
Există două tipuri de clorofilă – a și b. Diferența dintre ele este dată de abilitatea lor de a absorbi lumina la diferite lungimi de undă. Ca și forma sa sintetică (clorofilina), clorofila poate forma compuși cu anumite substanțe toxice cancerigene, prevenind astfel cancerul.

Această substanță ar putea preveni cancerul în cazul populațiilor expuse la cantități mari de aflatoxine (China), dar nu se știe dacă are același efect asupra persoanelor ce nu au un aport ridicat de aflatoxine.

Clorofila naturală se găsește în toate plantele de culoare verde și nu este toxică.

Print Friendly, PDF & Email