Cele mai periculoase E-uri folosite în România

3

Pentru a vă putea face o idee despre cât de dăunatoare sunt anumite produse alimentare comercializate în România, și pentru a vă ajuta să ocoliți aceste alimente, o să încerc să vă prezint cele mai des folosite și cele mai periculoase E-uri prezente în acestea.

În acest articol veți găsi și câteva alimente în care se găsesc aditivii respectivi și efectele pe care le au aceștia asupra organismului.

Pentru a citi detalii despre fiecare aditiv, despre efecte, despre alimentele în care se găsește, etc., puteți intra pe pagina fiecarui aditiv alimentar prin intermediul link-urilor din acest articol.

aditivi alimentari periculosi

Cele mai utilizate  E-uri in Romania
Nr.CEE
Denumire
Nr.CEE
Denumire
Nr.CEE
Denumire
Glutamat de sodiu
Dioxid de titan
Azorubina
Diglutamat de calciu
Indigotina
Aspartam
Acid sorbic
Eritrozina
Caramel
Acid benzoic
Tartrazina
Galben de chinolină
Benzoat de sodiu
Roșu de sfeclă
Sarea de Ca a EDTA
Licopen
Nitrit de sodiu
Sorbat de potasiu
E300
Acid ascorbic (Vit. C)
Nitrat de sodiu
Acid citric

Cele mai periculoase E-uri folosite în România
E-urile de mai jos nu sunt prezentate în ordinea periculozității pentru că sunt foarte multe clasamente și nu are rost să fac și eu un astfel de clasament.

E 102-Tartrazina – Un colorant interzis în câteva țări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori, afecțiuni grave ale ficatului etc. Se găsește în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc.

Amarant – E123 – Colorant roșu ce poate produce cancer, moarte fetală, astm etc. Acest aditiv poate fi găsit în vinurile roșii de masă (slabe) sau în vinurile roșii contrafacute, lichioruri și icre. Acesta este interzis în Austria, Norvegia, Rusia și SUA și se folosește restrictiv în alte țări din UE cum ar fi Italia și Franța.

Galben FCF – E110 – Colorant ce poate produce, astm, disfuncții ale percepției gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale. Acest aditiv se găsește în băuturile racoritoare de culoare galbenă, înghețată și în multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie.

Azorubina – E122 -Este un colorant roșu, obținut din gudron, care se adaugă la dulciuri, jeleuri, peltea. Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria și Norvegia. Este permis in Romania.

Rosu ponceau 4R (roșu de coșenila) – E124 – Colorant ce este considerat cancerigen în diferite state, inclusiv SUA. În asociere cu alți aditivi produce hiperactivitate la copii. Interzis în anumite țări în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Crește cantitatea de aluminiu din organism. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe etc.

Albastru patent – E131 - Colorant ce se folosește foarte mult în industria dulciurilor. Produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare la copii (ADHD). La adulți poate produce amețeli, probleme de respirație în cazul persoanelor ce sufera de astm, tensiune arterială scăzută și reacții alergice. Poate produce și cancer. Acest aditiv este interzis în SUA, Norvegia și Australia.

Verde S - E142- Acest aditiv este un colorant alimentar ce dă culoarea verde. Este găsit în prăjituri, înghețată, jeleuri, bomboane etc. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda și Norvegia. Acesta poate produce reacții alergice și nu este recomandat în alimentația copiilor. Poate produce urticarie, insomnii, hiperactivitate și astm.

Sorbitolul – E420 – Îndulcitor interzis sugarilor și copiilor. Poate produce probleme digestive ca balonare, flatulență, dureri de stomac. Acesta se găsește separat ca îndulcitor, în diverse băuturi racoritoare hipocalorice, gumă de mestecat și dulciuri.

Aspartamul – E951 – Un alt îndulcitor, aspartamul, poate da stări de oboseală, amețeli, dureri de cap etc. Acesta se găseste în unele băuturi răcoritoare și dulciuri.

Ciclamat – E952 – Îndulcitor interzis în SUA și UK din cauză că unele teste au arătat că acesta poate fi cancerigen. Este permis în Romania. Se găsește în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiți, gemuri și produse de cofetarie.

Zaharina – E954 – Este un îndulcitor sintetic ce se folosește pentru produsele cu un aport caloric scăzut și în produsele dedicate diabeticilor. Se găsește în băuturi răcoritoare, bomboane, acadele, gemuri, prăjituri, medicamente și pastă de dinți.

Această substanță a fost interzisă în diferite țari inclusiv SUA apoi considerată sigură, mai tarziu a fost considerată dăunatoare, iar din 2010 este trecută în categoria substanțelor sigure. Zaharina este interzisa în Canada. Este o substanță posibil cancerigenă.

E621-Glutamatul de sodiu – Provoacă migrene și este posibil cancerigen. Acesta este folosit ca și conservant și potențiator de aromă și poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant, condimente etc.

Benzoat de sodiu – E211 – Este cancerigen, scade coeficientul de inteligență la copii, agravează starea pacienților ce suferă de urticarie cronică etc. Este un conservant ce se folosește în alimentele acide cum ar fi murăturile, băuturile răcoritoare carbogazoase și alte produse alimentare ce conțin acid citric.

Benzoat de calciu – E213 – Conservant cancerigen, produce migrene, agravează astmul. Acest aditiv se găsește în conserve și preparate din carne.

Acidul benzoic – E210 – Conservant folosit pentru inhibarea drojdiilor și mucegaiurilor. Se găsește în branzeturi, mezeluri, dulciuri, băuturi alcoolice etc. Poate produce cancer, astm, afecțiuni ale ficatului și rinichilor.

Nitrit de sodiu – E250 – Conservant și stabilizator al culorii cărnii prelucrate. Acesta se folosește și pentru că este foarte eficient în inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinică. Nitriții în combinație cu proteinele pot forma substanțe ce pot produce cancer. Pentru a opri producerea de substanțe potențial cancerigene, pe lângă nitriți se adaugă și acid ascorbic.

Nitrat de sodiu – E251 – Ca și nitritul de sodiu acesta este un conservant și un stabilizator al culorii cărnii prelucrate și inhibă dezvoltarea bacteriilor ce produc toxina botulinică. Ca si nitriti formeaza substante potential cancerigene si poate produce hipertensiune, afectiuni ale tiroidei, alergii, afectiuni ale ficatului si ale sistemului digestiv.

Caramel – E150 – Colorant alimentar de la brun la negru ce se obține prin încălzirea zaharurilor în prezența altor substanțe chimice. Poate fi găsit în diferite băuturi cum ar fi whisky, coniac, lichior, bere brună, băuturi răcoritoare. Acesta se găsește și în dulciuri, pâine neagră, oțet balsamic, murături etc. Este cancerigen, nu este indicat în alimentația copiilor, distruge complexul de vitamine B, ataca ADN-ul și produce afecțiuni ale rinichilor.

EDTA – E385 - Este un antioxidant ce poate fi găsit în maioneză, sosuri, sucuri, produse ce conțin fructe de mare și pește. Poate produce dezechilibre minerale, afecțiuni ale rinichilor, inhibă coagularea sângelui și enzimele. Este interzis în alimentația copiilor sub 2 ani.

Aditivii alimentari prezentați mai sus reprezintă doar o mică parte din substanțele folosite în alimentele comercializate în România și nu înseamnă că doar acestea sunt dăunătoare.

Pentru a limita consumul de E-uri ar trebui sa urmați câteva sfaturi:
- consumați alimente ce conțin cât mai puține E-uri;
- limitați consumul de băuturi răcoritoare pe bază de coloranți, arome și îndulcitori;
- limitați consumul de mezeluri;
- limitați consumul de dulciuri intens colorate;
- în caz că sunteți mari consumatori de produse de panificație (pâine, pateuri, cornuri etc.) citiți cu atenție eticheta produselor pentru că acestea conțin un număr mare de E-uri și alegeți produsele ce nu conțin asemenea substanțe;
- nu consumați supe instant și nu folosiți, pentru a da aromă mâncărurilor, cubulețe sau plicuri cu diverse arome (pui, porc, grătar etc.) pentru că multe conțin doar sare și E-uri;
- nu consumați margarină și maioneză (exceptând maioneza făcută acasă);
- încercați să limitați consumul de produse fast food;
- consumați legumele și fructele în stare proaspătă și nu sub formă de compoturi, dulcețuri, conserve, murături (exceptând produsele facute în casă în care nu se adaugă aditivi alimentari).

Stiu că este imposibil să consumăm numai alimente 100% naturale, dar se poate limita foarte mult consumul de alimente cu un conținut ridicat de aditivi și astfel se limitează cantitatea de E-uri ce intră în organism.

Print Friendly
advert

3 Comentarii

 1. Raspunde elena 01/05/2016

  Daca sistemul are grija “de cetatean, obligandu-l sa-si puna centura de siguranta in masina: de ce? Ca sa nu i se intample ceva rau, sau spusa mai pe direct ca sa nu moara in caz de accident (amendandu-l pt. nerespectarea acestei obligatii) atunci DE CE nu li se interzice celor ce folosesc acesti aditivi si-i comercializeaza, amendandu-i si pe ei, daca tot au ,,grija” de viata cetateanului, sau credeti ca mor mai multi pentru ca nu-si pun centura? Sau pentru ca baga zilnic in corpul lor acesti aditivi cu buna stiinta nevand alta alternativa (pentru ca majoritatea cetatenilor nu-si pot permite sa cumpere alimente BIO nici pentru copii, darmite pentru ei) sau altii in necunostiinta, mai ales ca la majoritatea alimentelor trebuie sa mergi cu o lupa la tine ca sa poti citi compozitia.

  Este adevarat sunt multe cazuri de accidente de masini in care-si pierd viata oamenii, dar foarte putine din cauza ca nu aveau centura (SUNT CAZURI CAND S-A MURIT SI DIN CAUZA CA NU PUTEAU SA-SI DESFACA CENTURA), dar majoritatea bolilor (SPITALELE PLINE) si deceselor sunt din cauza afectiunilor rinichilor, ficatului, tiroidei, a sistemului digestiv, boli ale inimii si sangelui, diferite cancere,etc,etc. tocmai din cauza acestor E-uri din alimente si bauturi. Pentru acestea ,,SISTEMUL GRIJULIU” a luat vreo masura???????

 2. Raspunde daniela 04/12/2013

  Nu inteleg de ce nu le retrage de pe piata si de ce sunt admise.

  • Raspunde cesamancam.ro 04/12/2013

   Motivele sunt multe:
   - fara aditivi am ramane fare hrana (nu ai mai putea extinde termenul de valabilitate si nu ai mai putea face din carton ceva comestibil).
   - produsele ar fi mai scumpe.
   - nu s-ar putea obtine multe tipuri de alimente bazate pe acelasi ingredient principal.
   - anumite alimente nu ar putea fi consumate daca nu ar exista aditivii alimentari (uleiul din margarina nu ar putea fi consumat pe paine).
   De exemplu in SUA aditivii sunt considerati GRAS (in general siguri), insa dupa studii efectuate doar pe aditivul respectiv plus ca exista si “in general” in expresie.
   Problema cea mai mare este ca din alimente nu luam doar un aditiv ci mai multi si astfel efectele negative ale acestora asupra organismului sunt mai puternice. Exista situatii in care un aditiv accentueaza efectele negative ale altuia.
   Desi acesti aditivi sunt considerati GRAS in cantitati normale, exista anumiti aditivi care se gasesc in foarte multe alimente si astfel cantitatea ingerata este destul de mare, depasind limita maxima admisa.

Spune-ți părerea


8 − = unu

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on March 17th, 2016 at 15:44,