Albastru patent V numit și albastru alimentar 5 sau E 131, este un colorant sintetic albastru închis folosit ca și colorant alimentar. Ca aditiv alimentar, are numarul  E 131.

E 131 are aspectul unui praf violet. În soluție apoasă culoarea sa va varia în funcție de valoarea pH-ului: este albastru într-un mediu bazic și de culoare galben-verde într-un mediu acid.

Un avantaj important este culoarea foarte puternică pe care o produce chiar și la concentrații scăzute, un dezavantaj este acela că ea dispare destul de repede atunci când este expus la lumină.
E 131 albastru patent 5Efectele consumului de alimente ce conțin albastru patent V (E 131)
Albastru patent V este interzis ca și colorant alimentar în Norvegia, Australia și SUA pentru că este suspectat de producerea unor reacții alergice, cu simptome variind de la mâncărimi și urticarie la greață, hipotensiune arterială, iar în cazuri rare, șoc anafilactic. Nu este recomandat în alimentația copiilor.

Trebuie evitat de persoanele care sunt deja alergice la alte substanțe, deoarece poate provoca sensibilizarea pielii, erupții cutanate, mâncărime, greață, scăderea tensiunii arteriale, tremurături și probleme respiratorii.

Pentru că acest aditiv se foloseste în dulciuri foarte multe teste au fost făcute cu scopul de a vedea influența colorantului asupra copiilor, aceștia fiind cei mai mari consumatori de dulciuri. În urma testelor s-a descoperit că E131 produce apariția sindromului de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD) la copii.

În cazul adulților doza maximă admisă de albastru patent 5 este de 15 mg/kgc/zi. În caz contrar pot aparea problemele menționate mai sus.

În cazul persoanelor cu o sensibilitate ridicată E 131 poate produce soc anafilactic.

Alimente în care este prezent E 131
Acest aditiv nu este foarte des folosit, dar poate fi găsit și în Europa în torturi, jeleuri, bomboane, lichior albastru Curacao, prăjituri, înghețată și sucuri cu nuanțe de albastru.

Acest colorant mai este folosit și în medicină pentru colorarea vaselor limfatice și pentru dezvăluirea plăcii dentare.

Print Friendly, PDF & Email