Manitolul este un aditiv alimentar folosit ca îndulcitor, antiaglomerant, stabilizator și umectant. Substanțe similare manitolului sunt xilitolul și sorbitolul.

În general este produs prin hidrogenarea fructozei obținute din amidon sau zahar, dar mai poate fi obținut și prin fermentarea fructozei de catre fungi și bacterii și prin extragere directă din plantele ce conțin cantități mari, însă ultimele două metode sunt folosite în puține cazuri.

Manitolul are 50% din puterea de îndulcire a zahărului, doar 1.6 calorii per gram și un indice glicemic mai mic decât zahărul.manitol e421Utilizări
Manitolul este folosit pentru reducerea presiunii intracraniene, deși date noi arată că utilizarea acestuia poate chiar agrava situația pacienților ce au suferit o traumă craniană.

De asemenea, E421 este folosit și pentru creșterea ritmului în care se elimină apă și sodiu din organism.

Manitolul facilitează pătrunderea medicamentelor în creier prin micșorarea celulelor barierei sânge-creier și creșterea spațiilor intercelulare, efect foarte util în cazul tratamentelor ce necesită pătrunderea medicamentelor, în cantitate mare, la nivelul creierului (Alzheimer, tumori).

Efectele consumului de produse ce conțin manitol (E421)
Manitolul nu este recomandat persoanelor ce suferă de insuficiență cardiacă congestivă, anurie, hipotensiune, edem pulmonar etc.

Consumul unor cantități mari de manitol poate produce dezechilibru electrolitic, acidoză, pierderea de electroliți, dureri de cap, convulsii, diaree și amețeală.

Alte efecte secundare ale manitolului pot fi: sete, uscarea mucoaselor, dureri la nivelul extremităților, frisoane, deshidratare, febră, greață, vomă, afecțiuni renale grave.

Cele mai multe efecte secundare sunt observate în cazul persoanelor care urmează un tratament cu manitol sau care consumă manitol ca înlocuitor al zahărului.

Surse de manitol (E421)
Manitolul este foarte des folosit în guma de mestecat, bomboane, fructe uscate, caramele, înghețată, gem, jeleuri etc.

Este folosit și în industria farmaceutică în tablete masticabile, siropuri etc.

Print Friendly, PDF & Email