Xilitolul (xylitol) este un îndulcitor ce poate fi găsit în mod natural în fructe și legume, însă în mod industrial se obține din polizaharide complexe prin diverse reacții chimice. Xilitolul este folosit ca aditiv alimentar (E967), dar și în medicamente și ca înlocuitor al zahărului. Acesta este recomandat diabeticilor pentru că nu afectează foarte mult glicemia.

xilitolNu este un îndulcitor fără calorii! Acesta are aproximativ 2.4 calorii per gram față de 4 câte are zahărul.

Efectele consumului de alimente ce conțin xilitol (E967)
După cum am menționat mai sus, xilitolul (xylitol) nu influențează foarte mult glicemia și nu este descompus de bacteriile prezente la nivelul cavității bucale și astfel nu favorizează dezvoltarea cariilor.

Au fost efectuate numeroase studii în ceea ce privește „prevenirea cariilor” cu ajutorul xilitolului, însă aproape toate au fost concepute eronat. Nu sunt dovezi clare că un consum zilnic de xilitol previne cariile, însă acesta scade riscul apariției acestora prin faptul că înlocuiește zahărul din alimentație.

Nu recomandăm consumul de xilitol pentru prevenirea cariilor, acesta având și multe alte efecte secundare. Dacă aveți o igienă orală corespunzatoare și limitați consumul de zahar, ar trebui să nu aveti probleme mari cu dantura.

Xilitolul (xylitol) poate produce balonare, crampe abdominale și are efect laxativ. Este și o sursă importantă de metale grele (de ex.: aluminiu).

Nu trebuie să consumați mai mult de 40 de grame xilitol pe zi și nici doze mai mari de câteva grame.

Există suspiciuni că un consum ridicat de xilitol pentru perioade îndelungate poate produce tumori.

Nu se cunosc efectele consumului de xilitol în timpul sarcinii sau alăptării și este mai bine să îl evitați. Recomandarea precedentă este valabilă și în cazul copiilor.

Surse de xilitol
Xilitolul este foarte des întâlnit în alimente ca înlocuitor al zahărului, chiar și în gumele de mestecat „fără zahar”. Nu uitați că și xilitolul are calorii! Totuși, xilitolul este mai greu de obținut și mai scump decat alți îndulcitori ca sorbitolul și datorită acestor motive este mai rar folosit în alimente.

Cele mai importante surse de xilitol sunt: gumă de mestecat, bomboane, sirop de fructe, dulceață, gem,  pastă de dinți, sirop de tuse, etc.

Nu consumați xilitol (xylitol) în scop curativ decât dupa consultarea unui medic specialist.

Produsele ce conțin xilitol sunt foarte toxice pentru câini și după consum aceștia trebuie duși de urgență la un medic veterinar.

Print Friendly, PDF & Email