Caragenan – E407

15

Caragenanul este o substanţă (carbohidrat) ce se găseşte în mod natural în alge roşii şi este folosit ca emulsificator, stabilizator şi ca agent de îngroşare (E407).

Pentru a putea fi folosit ca aditiv alimentar, caragenanul este extras din algele de mare comestibile, prezente în Oceanul Atlantic.

Efectele consumului de alimente ce conţin caragenan (E407)
Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale. Are acţiune anticoagulantă şi este toxic pentru rinichi şi ficat.

E407 este cunoscut ca fiind un inflamator puternic, cauza multor afecţiuni (boli de inimă, cancer etc.).

Şoarecii de laborator ce consumă pentru 18 zile cantităţi mici de caragenan dezvoltă o puternică intoleranţă la glucoză şi o activitate redusă a insulinei, două afecţiuni ce duc la diabet.
surse caragenanFlora intestinală prelucrează caragenanul producând balonare şi flatulenţă.

Uniunea Europeană interzice folosirea de caragenan degradat în alimente, acesta fiind cel mai dăunator, însă E407 nedegradat poate fi degradat de reacţiile normale ce au loc la nivelul sistemului digestiv. Astfel, masura de interzicere a lui nu are foarte multe efecte benefice asupra sănătăţii umane.

De asemenea, caragenanul nedegradat este contaminat cu cel degradat în proportie de 8-9 %.

Chiar dacă multe efecte secundare menţionate mai sus au fost observate doar în cazul experimentelor efectuate pe animale, nu cred că este bine să aşteptaţi 10-15 ani rezultatele testelor pe oameni şi apoi să renunţaţi la consumul de alimente ce conţin caragenan (carrageenan). Poate fi prea târziu!

Alimentele în care este prezent caragenanul (E407)
Caragenanul este folosit în: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesată, brânză, îngheţată, smântână, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budincă, şerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate etc. E407 este un aditiv foarte des folosit în produsele bio.

Caragenanul este folosit ca stabilizator şi în pasta de dinţi, medicamente şi produse pentru slăbit.

Sursa: nih.gov

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

15 Comentarii

 1. Raspunde Biclea Anda Stefania 30/01/2014

  Sa ma faca si pe mine cineva sa inteleg urmatorul lucru: daca acest caragenan produce cancer de ce le este permis celor care produc lapte praf, branza, iaurt etc. sa-l foloseasca? De ce nu este inlocuit cu altceva? Cred ca aceste intrebari sunt de fapt unele retorice, din pacate.

  • Raspunde cesamancam.ro 31/01/2014

   Caragenanul nu a fost inca testat suficient pe oameni, cele mai multe efecte toxice fiind observate in cadrul testelor efectuate pe animale.

   Este posibil sa nu existe prea multe posibilitati de inlocuire care sa fie mai sanatoase.

   Necesarul de alimente la nivel mondial este in crestere si consider ca acesta este principalul motiv pentru care e-uri precum caragenanul exista in alimente.

 2. Raspunde mihaela 25/02/2014

  Eu nu inteleg. Se presupune ca produsele bio sunt cele mai sanatoase. Atunci cum de se gaseste acest aditiv in produsele bio? Nu vi se pare ciudat?

  • Raspunde cesamancam.ro 25/02/2014

   Si produsele procesate bio contin aditivi (nu doar caragenan) doar ca acestia sunt “bio”. Puteti merge in hypermarket-uri la raioanele de produse bio si cititi cateva etichete.

 3. Raspunde nicola 01/08/2014

  caragenan contine si shake-ul de baut de la Herbalife care este firma de nutritie sanatoasa .Cititi compozitia pe cutie.

 4. Raspunde Mihai 28/08/2014

  Nu mai vorbiti prostii, nu exista firma de produse sanatoase….Singura mancare sanatoasa e cea care e facuta din ingrediente a caror origine o puteti controla , ceea ce inseamna propria gospodarie…

  Niciun aliment de pe raftul vreunui magazin din lumea asta, dat fiind faptul ca este menit sa “reziste”, nu se compara cu cel al caror materii prime, sunt produse neindustrial.

  Cat despre caragenan, la fel ca si alte E-uri, sunt necesare, intr-o industrie care plateste bani grei, guvernelor, care produc mancare pt o populatie in crestere. Principiul este unul simplu….continuitatea speciei va fi asigurata de organismele mai puternice, nimeni nu va va proteja. Voi sunteti singurii care va puteti proteja pe dvs si familiile voastre prin alegerile alimentare pe care le faceti.

  • Raspunde cesamancam.ro 30/08/2014

   Nu prea inteleg de ce comentariul dumneavoastra incepe cu “nu mai vorbiti prostii” pentru ca prima parte a comentariului nu are legatura cu acest articol. Totusi, tin sa va contrazic si sa va spun ca exista si produse procesate sanatoase (nu are rost sa ma apuc sa va spun care pentru ca sunt destule). Cat despre a doua parte a comentariului sunt de acord cu dumneavoastra ca fara e-uri am muri de foame (la nivel mondial). Problema este ca am putea alege e-uri mai bune decat caragenanul si nu o facem.

  • Raspunde Ghivi 20/01/2016

   Stai pe pace… Nu totate E-urile sunt cancerigene sau dăunătoare …soluția nu este să fugim toți in munți și să mâncăm numai frăguțe de pădure ce sa vezi doamne sunt bio… Există informații exacte pe web despre orice substanță folosită in alimentație trebuie doar să nu mai golim supermarket-urile ca psihopații și să ne holbăm doua secunde și pe etichetă… Este foarte simplu

 5. Raspunde Irinel Bolnavu 02/11/2016

  Deci caragenanul e extras din cele mai bune plante de pe acest Pamant, alge. Si tinand cont ca e prezent in carne procesată, brânză, îngheţată, smântână, iaurt, l-ati gasit tap ispasitor, cand s-a demonstrat in ultimii ani ca nu E-urile sunt buba ci mai degraba produsele animale, mai mult sau mai putin procesate. Multumesc tare mult.

  • Raspunde cesamancam.ro 07/11/2016

   Dacă ceva este extras din surse naturale nu înseamnă că este sănătos. Produsele animale consumate cu moderație sunt chiar foarte sănătoase.

 6. Raspunde Olimpiu 05/05/2017

  Extractul de caragean folosit in alimente este concentrat si procesat, de aia e daunator in ele dar in algele consumate ca atare, nu.

  Motivatia cu “necesarul de alimente in crestere” ca justificare a otravirii lor cu chimicale nu tine, cel putin in Europa, care are o populatie in stagnare numerica sau chiar scadere de decenii. Decenii in care a fost perfect posibil sa se asigure necesarul de alimente fara asemenea practici.

  Care-i gheseftul sa introduci un sistem alimentar in care Asia si Africa sa aibe o inmultire a populatiei necontrolata (surplusul de populatie fiind bagat pe gat europenilor), iar oamenii de peste tot sa contracteze boli care sa-i omoare prematur si imbolnaveasca?

  Nu e mai normal ca inmultirea populatiei in asia si Africa sa fie una conform posibilitatilor de hranire normala a ei? E vorba de fapt de profiturile si politicile antieuropeni (si antiomenire, pana la urma, ca si asiaticii, africanii, etc. sunt afectati) ale unei elite a banului.

 7. Raspunde Salontanul 11/08/2017

  Caragenanul este un agent de îngroșare, gelifiant, stabilizator și emulsificator care se obține din alge marine roșii. Potrivit USA Center for Science in the Public Interest, „cantitățile mari de caragenan au provocat daune colonului în testele efectuate pe animale; cantitățile mici prezente în alimente sunt sigure.” Caragenan a fost utilizat ca aditiv alimentar timp de sute de ani, fără a se raporta vreo legătură directă cu eventuale probleme de sănătate pentru oameni. Excesul de caragenan poate dăuna sănătății în aceeași măsură în care orice exces poate fi periculos.

 8. Raspunde Georgescu George 13/03/2018

  Inseamna ca nu este de post acest caragenan

 9. Raspunde Didi 25/10/2018

  Nenorociți ca nu ne protejează, la noi ajunge tot ce este interzis la unii, rușine.

Spune-ți părerea

and last modified on February 25th, 2015 at 00:18,