Caragenanul este o substanţă (carbohidrat) ce se găseşte în mod natural în alge roşii şi este folosit ca emulsificator, stabilizator şi ca agent de îngroşare (E407).

Pentru a putea fi folosit ca aditiv alimentar, caragenanul este extras din algele de mare comestibile, prezente în Oceanul Atlantic.

Efectele consumului de alimente ce conţin caragenan (E407)
Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale. Are acţiune anticoagulantă şi este toxic pentru rinichi şi ficat.

E407 este cunoscut ca fiind un inflamator puternic, cauza multor afecţiuni (boli de inimă, cancer etc.).

Şoarecii de laborator ce consumă pentru 18 zile cantităţi mici de caragenan dezvoltă o puternică intoleranţă la glucoză şi o activitate redusă a insulinei, două afecţiuni ce duc la diabet.
surse caragenanFlora intestinală prelucrează caragenanul producând balonare şi flatulenţă.

Uniunea Europeană interzice folosirea de caragenan degradat în alimente, acesta fiind cel mai dăunator, însă E407 nedegradat poate fi degradat de reacţiile normale ce au loc la nivelul sistemului digestiv. Astfel, masura de interzicere a lui nu are foarte multe efecte benefice asupra sănătăţii umane.

De asemenea, caragenanul nedegradat este contaminat cu cel degradat în proportie de 8-9 %.

Chiar dacă multe efecte secundare menţionate mai sus au fost observate doar în cazul experimentelor efectuate pe animale, nu cred că este bine să aşteptaţi 10-15 ani rezultatele testelor pe oameni şi apoi să renunţaţi la consumul de alimente ce conţin caragenan (carrageenan). Poate fi prea târziu!

Alimentele în care este prezent caragenanul (E407)
Caragenanul este folosit în: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesată, brânză, îngheţată, smântână, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budincă, şerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate etc. E407 este un aditiv foarte des folosit în produsele bio.

Caragenanul este folosit ca stabilizator şi în pasta de dinţi, medicamente şi produse pentru slăbit.

Sursa: nih.gov

Print Friendly, PDF & Email