Hidroxidul de sodiu, cunoscut și sub denumirile E524 și sodă caustică, este o substanță chimică solidă, alcalină (pH=14 la c=1 mol/l), foarte periculoasă, ce este utilizată și ca adititiv alimentar.

Principala utilizare a hidroxidului de sodiu (NaOH) este obținerea altor produse chimice. Acesta se poate găsi în detergenți, fixativ, substanțe de lustruit metal etc.

În alimente este utilizat ca reglator de aciditate și antiaglomerant, dar și în alte procese precum înnegrirea măslinelor, cojirea industrială a fructelor, în obținerea caramelului etc.

hidroxid de sodiuEfectele consumului de alimente ce conțin E524
Este foarte ciudat că toate materialele despre hidroxidul de sodiu susțin că este o substanță foarte toxică atunci când este ingerată (din produse chimice), însă atunci când se consumă alimente ce o conțin aceasta devine inofensivă. Înțeleg că este vorba de o cantitate mult mai mică, însă este aproape imposibil ca o substanță foarte toxică să devină total inofensivă.

Este posibil să fie inofensivă pe termen scurt sau să aibă efecte foarte mici, ce nu pot fi percepute de metodele de analiză curente, însă cred că pe termen lung situația este alta. Nu știu nici câte studii au fost efectuate pentru evaluarea siguranței utilizării în alimentație (eu nu am găsit).

Există și alimente în care E 524 este neutralizat și mai rămân în aliment doar cantități infime, însă nu despre acestea vorbim în acest articol.

Momentan producătorii nu trebuie să respecte o cantitate maximă ce poate fi introdusă în alimente, hidroxidul de sodiu fiind utilizat de aceștia în funcție de necesități (quantum satis). Este posibil să se introducă o doză maximă din 2019.

În stare pură E524 poate produce leziuni foarte grave la nivelul tractului gastrointestinal (dureri abdominale, sângerări, vărsături, arsuri la nivelul mucoaselor, scăderea tensiunii arteriale, șoc, pierderea cunoștinței etc.

Dacă ați ingerat hidroxid de sodiu (sodă caustică) sau produse chimice ce îl conțin apelați imediat serviciile de urgență. Nu vomitați decât dacă aceștia vă solicită.

Dacă intră în contact cu pielea sau ochii trebuie să contactați serviciile de urgență și să spălați cu apă timp de 10-15 minute.

Atunci când este utilizat în alimente nu se cunosc efecte adverse.

E 524 este interzis în Australia și Noua Zeelandă și permis în UE și SUA.

Până se vor gândi diverse organizații să ne spună care sunt efectele acestui aditiv alimentar și să îl interzică sau să impună o cantitate maximă, vă recomandăm să evitați toate produsele care îl conțin. E524 nu este necesar în alimentație și astfel nu pierdeți nimic. Aveți doar de câștigat.

Surse de E 524
Soda caustică se găsește în produse de cofetărie, patiserie, produse cu cacao, măsline negre, jeleuri, marmelade, cereale, uleiuri și grăsimi, legume conservate etc.

Această substanță este responsabilă de culoarea maro lucios a covrigeilor și covrigilor.

Print Friendly, PDF & Email