Șofran indian (turmeric / tumeric)
Turmericul (Curcuma longa) este utilizat de 4000 de ani pentru a trata mai multe afecțiuni. Este cunoscut și sub denumirile de tumeric și șofran indian.
Este o plantă perenă înrudită cu ghimbirul ce crește în zonele tropicale și are aproximativ 1,5-1,8 metri.
Deși poate crește în multe zone tropicale, cantitatea cea mai mare este produsă India.
Această plantă este utilizată în foarte multe preparate culinare și este ingredientul ce dă culoarea și aroma condimentului indian curry. Este utilizată și în muștar și pentru a da culoare utului și brânzeturilor.
Uleiul este utilizat în parfumuri.
Turmericul a fost utilizat în medicina tradițională ca antiinflamator, pentru a trata afecțiunile digestive, hepatice și dermatologice și rănile.
Efectele consumului de turmeric
Cele mai importante substanțe active din șofranul indian sunt curcumina și curcuminoizii, antioxidanți puternici. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi din organism, protejând astfel ADN-ul de efectele daunătoare ale acestora.
Este o sursă foarte bună de potasiu și fibre alimentare.
Studiile au arătat că acesta poate fi de ajutor în lupta contra infecțiilor și anumitor tipuri de cancer, reduce inflamația și tratează anumite afecțiuni digestive.
Acesta scade nivelul a două enzime ce produc inflamație. Împiedică și formarea de cheaguri de sânge.
Turmericul stimulează vezica biliară și astfel poate facilita digestia. Cercetările au arătat că poate diminua balonarea în cazul persoanelor care suferă de indigestie.
Cercetări preliminare au arătat că un produs specific ce conține rostopască și turmeric (Cholagogum F Nattermann) reduce durerile în cazul pacienților ce suferă de dischinezie biliară.
Este posibil să diminueze și simptomele bolii Crohn.
Această plantă este folositoare și în cazul persoanelor care suferă de colită ulcerativă. Cercetările au arătat că persoanele care erau în remisie și au consumat curcumină împreună cu tratamentul convențional, timp de 6 luni, au avut o rata de revenire a bolii mult mai mică decât cei ce au consumat placebo cu tratament convențional.
În cazul ulcerului gastric se pare că șofranul indian nu are efecte benefice. Din cauză că poate crește producția de acid gastric este posibil ca acesta să îl agraveze.
În cazul osteoartritei au fost efectuate studii ce au utilizat un amestec complex de plante medicinale și minerale sau curcumină simplă. Se pare că acesta, singur sau în combinație cu alte plante, diminuează durerile produse de această afecțiune. În anumite studii a funcționat la fel ca ibuprofenul, dar a avut efecte mai mici decât diclofenacul. Este util și în cazul artritei reumatoide.
Studii preliminarii sugerează că turmericul poate preveni ateroscleroza.
În cadrul studiilor efectuate pe animale s-a observat că turmericul diminuează nivelul de colesterol și împiedică depunerea colesterolului LDL pe vasele de sânge. Totuși, studiile efectuate pe oameni nu au confirmat rezultatele studiilor făcute pe animale decât în cazul persoanelor supraponderale.
Studiile de laborator și cele efectuate pe animale au demonstrat activitatea antibacteriană și antivirală a șofranului indian. Nu se știe dacă are aceleași efecte în cazul oamenilor.
Un studiu preliminar sugerează că aceată plantă poate trata uveita (o afecțiune oculară). În acest caz curcumina este la fel de eficientă ca și corticosteroizii administrați în mod normal. Totuși, sunt necesare studii suplimentare.
Cercetările sugerează că acesta poate reduce mâncărimile produse de afecțiuni renale dacă este administrat de trei ori pe zi, timp de opt zile.
Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii este posibil ca turmericul să prevină și să trateze diverse afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, scleroză multiplă etc. (este doar o presupunere logică nu ceva demonstrat).
De asemenea, proprietățile antioxidante ale șofranului indian fac ca acesta, conform studiilor preliminarii efectuate în laborator și pe animale, să poată preveni / trata diferite tipuri de cancer (prostată, sân, piele și colon). Mai sunt necesare studii efectuate pe oameni pentru a verifica rezultatele.
Nu utilizați terapii alternative pentru tratarea cancerului în detrimentul celor convenționale. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a alege soluția cea mai bună.
Alte posibile efecte ale turmericului pot fi – antidepresiv, reduce simptomele produse de diferite tipuri de cancer (de exemplu – mâncărimi), facilitează recuperarea după o intervenție chirurgicală, reduce daunele produse de tratamentul antituberculos, reduce numărul persoanelor cu prediabet care dezvoltă diabet, scade riscul de atac de cord după o operație de bypass (luat cu trei zile înainte și cinci zile după), diminuează nivelul glucozei și poate avea efecte pozitive în cazul altor afecțiuni favorizate de diabet, are efecte anti-îmbătrânire, în special în cazul organismelor care au consumat această plantă de tinere.
Forme disponibile, doze și administrare
În scop medicinal și în preparatele culinare se utilizează rădăcinile (rizomii și bulbii). Acestea sunt în general fierte, după care sunt uscate și apoi măcinate.
Turmericul se poate găsi în magazine și farmacii sub formă de pudră, capsule, extract lichid și tinctură.
Curcumina este absorbită mult mai bine atunci când este consumată împreună cu piperină sau bromelină.
De obicei se recomandă următoarele doze:
– 1.5-3 grame rădăcină proaspătă / pudră pe zi;
– 400-600 mg pudră standardizată, de trei ori pe zi;
– 30-90 de picături extract lichid (1:1) pe zi;
– 15-30 de picături tinctură (1:2), de patru ori pe zi.
Dozele utilizate în câteva studii:
– pentru colesterol ridicat 1.4 grame extract de turmeric pe zi, în două doze, timp de 3 luni;
– pentru mâncărimi 1.5 grame șofran indian pe zi, în trei doze, timp de opt săptămâni;
– pentru osteoartrită 500 mg de extract, de două ori pe zi, timp de șase săptămâni.
Consultați un medic specialist pentru a determina doza potrivită pentru dumneavoastră.
Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Turmericul este considerat sigur dacă este consumat în în cantitatea prezentă în preparatele culinare.
Suplimentele ce conțin această plantă sau substanțele active sunt considerate în general sigure dacă sunt consumate în dozele recomandate.
Totuși, cantități mari de șofran indian pot produce afecțiuni gastrice, în cazuri extreme chiar ulcer gastric.
Deși consumul de alimente ce conțin șofran indian este considerat relativ sigur, femeile însărcinate sau care alăptează și copiii (sub 15 ani) nu ar trebui să consume suplimente ce îl conțin.
În cantitate mare poate afecta fertilitatea, poate fi pro-oxidant, poate deteriora ADN-ul și poate împiedica absorbția fierului. În cantitatea prezentă în alimente nu influențează semnificativ absorbția fierului și în general nu are nici celelalte efecte menționate anterior.
Persoanele cu pietre biliare sau canale biliare obstrucționate, diabet, cancer influențat de hormoni și cele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale trebuie să consulte medicul specialist înainte să consume turmeric sau să efectueze intervenția chirurgicală.
Turmericul și substanțele active din acesta pot interacționa cu medicamente pentru subțierea sângelui, antiacide gastrice și medicamente pentru diabetici.
Consultați un medic specialist dacă va aflați într-una din situațiile de mai sus.
Multe dintre efectele menționate mai sus au fost observate în cadrul testelor de laborator sau pe animale. În cazul studiilor efectuate pe oameni mai sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma efectele.
Astfel, este indicat să evitați suplimentele și să consumați de câte ori aveți ocazia alimente ce conțin această plantă. Dacă totuși doriți să utilizați și suplimente este necesar să consultați un medic specialist.
Capsulele de biosept pentru femei insarcinate contin turmeric. Ar trebui evitate de insarcinate, desi sunt destinate lor?
Nu înseamnă că este din start un produs periculos (turmericul), ci doar că nu există studii, sau sunt foarte puține, care să arate că acesta este sigur în cazul femeilor însărcinate. Există și suspiciuni că acesta produce contracții uterine.
Astfel, există și posibilitatea ca acesta să afecteze sarcina – în această situație sunt foarte multe plante medicinale, unele fiind chiar dovedite ca avand efecte negative asupra sarcini, fătului etc.
Pare ca acest produs conține direct rizom și nu extract (cel puțin din ceea ce scrie producătorul la ingrediente), ceea ce poate însemna că este sigur (dpdv al turmericului – mai contine și alți compuși) pentru că nu conține o cantitate mare. Probabil este comparabilă cu cea din diferite mâncăruri – care este sigură.
În general, în sarcină nu sunt recomandate produse ce conțin plante medicinale pentru că ori au efecte secundare dovedite ori nu au fost efectuate suficiente studii care să dovedească siguranța.
Totuși, în aceste cazuri (femeie însărcinată cu diferite afecțiuni) trebuie consultat un medic specialist care poate decide ce tratament trebuie urmat și care este cea mai sigură cale de rezolvare a problemelor.