Potasiu – tot ce trebuie să ştiţi

2

surse de potasiuPotasiul este un mineral esenţial de care avem nevoie pentru a păstra funcţiile organismului la un nivel normal. Potasiul este principalul ion pozitiv ce se găseşte în interiorul celulelor, iar sodiul este principalul ion negativ din afara acestora. Concentraţia acestuia este de 30 de ori mai mare în interiorul celulelor decât în afara lor în timp ce concentraţia de sodiu este de zece ori mai mică în interior decât în exterior.

Diferenţa dintre concentraţiile celor două minerale generează un gradient electrochimic numit potenţial de membrană. Acest potenţial este menţinut prin intermediul pompelor de ioni. Pompele de ioni scot sodiul din celule şi îl înlocuiesc cu potasiul prezent în afara acestora.

Consumul energetic al pompelor de ioni reprezintă 20-40% din consumul unui adult aflat în stare de repaus. Procentul mare de energie consumată arată şi importanţa acestor pompe în menţinerea vieţii. Controlul strict al potenţialului de membrană este critic pentru contracţia musculară, funcţionarea inimii şi transmiterea impulsurilor nervoase. Potasiul influenţează şi metabolismul glucidelor.

Carenţa de potasiu
O cantitate foarte mică de potasiu în plasmă produce afecţiunea numită hipopotasemie. Aceasta este întâlnită în situaţiile în care se elimină rapid cantităţi mari de potasiu fără refacerea rezervelor (vomă prelungită, diaree, efort prelungit, folosirea diureticelor şi a laxativelor, anumite afecţiuni ale rinichilor, rezerve scăzute de magneziu).

Simptomele carenţei de potasiu sunt legate de modificări ale potenţialului de membrană şi includ oboseală, crampe musculare, constipare, balonare şi dureri abdominale. Carenţa gravă poate produce paralizie musculară şi ritm cardiac anormal.

Pentru potasiu nu a fost încă stabilită o doză zilnică recomandată, dar a fost stabilită doza adecvată, bazată pe doze care scad tensiunea arterială şi micşorează riscul formării pietrelor la rinichi.

Doza adecvată de potasiu mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
400
400
7-12 luni
700
700
1-3 ani
3,000
3,000
4-8 ani
3,800
3,800
9-13 ani
4,500
4,500
14-18 ani
4,700
4,700
4,700
5,100
19 +
4,700
4,700
4,700
5,100

Excesul de potasiu
Excesul de potasiu poate să apară în cazul în care consumăm o cantitate mai mare decât capacitatea de eliminare a rinichilor. Factorii favorizanţi ai excesului pot fi afecţiuni ale rinichilor, secreţia insuficientă de aldosteron, arsurile grave etc.

Simptomele hiperpotasemiei sunt: furnicături la nivelul extremităţilor, paralizie temporară, apatie, aritmie şi stop cardiac. Nu a fost încă stabilită o doză maximă admisă de potasiu pentru că nu au fost observate efecte adverse ale consumului de alimente bogate în potasiu. Aceasta va fi stabilită doar pentru suplimentele alimentare.

În cazul folosirii suplimentelor ce conţin potasiu apar şi alte efecte adverse ca greaţă, vomă, diaree, dureri abdominale, gastrită. Dacă sunt consumate în timpul mesei scade riscul apariţiei efectelor adverse.

Surse de potasiu
Potasiul se găseşte în cantitate mare în fructe şi legume ca banane, cartofi, prune, roşii, stafide, spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui etc. De exemplu, o banană medie conţine aproximativ 450 mg potasiu iar un cartof copt cu coajă conţine aproximativ 930 mg.

Datorită efectelor secundare puternice, suplimentele ce conţin o cantitate mai mare de 100 mg potasiu / comprimat trebuie consumate doar sub supravegherea unui specialist.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

2 Comentarii

 1. Raspunde Liviu Stanescu 10/10/2016

  Cei de la secom mi-au zis ca DZR pentru potasiu conform Directivei 2008/100/CE este de 2000mg/zi?! si eu stiam de pe net, ca e de 4.7 grame

  • Raspunde cesamancam.ro 10/10/2016

   Da. Directiva UE stabilește ca RDA pentru potasiu – 2000 mg. Acest articol utilizează date din SUA nu din UE și ei nu au stabilit RDA ci doar AI (doza adecvată). În acest caz AI se bazează pe doze care scad tensiunea arterială şi micşorează riscul formării pietrelor la rinichi. RDA este calculată altfel (valori medii care asigură o cantitate suficientă de K pentru 97-98% din populația sănătoasă). Pentru mai multe informații despre RDA și AI puteți consulta acest articol https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45182/.

   Ar trebui să consultați un medic specialist care să vă spună care este doza pe care trebuie să o utilizați.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on May 18th, 2014 at 00:12,