Clorul este un element chimic folosit în industrie şi în produsele de curăţenie. La temperatura camerei, clorul este un gaz foarte toxic pentru om şi animale. Cred că cel mai cunoscut rol al clorului este de dezinfectant al apei potabile.

Clorul în exces din apa potabilă este considerat dăunator pentru că acesta se poate combina cu alte substanţe organice şi poate forma compuşi toxici şi cancerigeni. Mai este folosit şi pentru producerea produselor pentru înălbit, solvenţilor, pesticidelor etc.

În general, clorul nu se găseşte sub formă simplă, necombinat cu alte elemente chimice. Cele mai des întâlnite forme sunt clorurile, săruri formate din clor şi alte elemente. Cea mai întâlnită şi cunoscută clorură este cea de sodiu (NaCl), numită şi sare de bucătărie.
sarea de bucatarie, clorul si clorurile in alimenteClorurile reprezintă aproximativ 0.15% din masa organismului uman şi se găsesc, în general, în fluidele extracelulare. Doar 15% din clorurile din organism se găsesc în interiorul celulelor şi cea mai mare cantitate se găseşte în hematii (globulele roşii).

Clorurile se absorb foarte uşor la nivelul intestinului subtire şi sunt eliminate prin urina şi transpiraţie. Transpiraţia excesivă poate duce la pierderi masive de clor.

Acest mineral are un rol foarte important în metabolismul apei, reglarea presiunii osmotice, echilibrul bază – acid, reglarea tensiunii arteriale, formarea acidului gastric şi în transportul bioxidului de carbon prin intermediul sângelui.

Carenţa şi excesul de clor
Carenţa de clor este foarte rar întâlnită, dar poate fi produsă de diuretice, diaree, transpiraţie abundentă, afecţiuni ale rinichilor etc. Hidratarea corespunzatoare poate ajuta la pastrarea nivelului de clor din organism.

Lipsa acestuia poate duce dureri de cap, eliminarea potasiului din organism, convulsii şi spasme musculare. Formulele pentru copii, ce nu conţin clor pot duce la problemele de mai sus, dar acestea dispar după ce clorul este reintrodus în alimentaţie.

Majoritatea adulţilor trebuie să consume maxim 2-2.3 grame de clor pe zi (aproximativ 3.2-3.8 grame sare de bucătărie), dar din cauza alimentelor procesate şi a consumului exagerat de sare, ajungem să depăşim cu mult această cantitate. Cantitatea necesară scade pe masură ce înaintăm în vârstă şi creşte în timpul sarcinii şi alăptării.

Clorurile în exces pot produce probleme în ceea ce priveşte retenţia fluidelor, tensiunea arterială si buna funcţionare a inimii.

Surse de clor
Cea mai importantă sursa de clor este sarea de bucătărie, dar acesta se găseşte şi în alimente ca masline, salată verde, tomate, secară, ţelină şi alge.

Mai poate fi întâlnit şi sub formă de clorură de potasiu (KCl) (în produsele destinate persoanelor ce doresc scăderea consumului de sodiu) şi în suplimente nutritive ce au ca rol creşterea nivelului de potasiu din organism.

Aceste suplimente nutritive trebuie folosite doar dacă un medic specialist vă recomandă, ele putând afecta în mod serios funcţia cardiacă.

Print Friendly, PDF & Email