Rostopasca, Chelidonium majus L, este o plantă orginară din Asia ce se găsește în prezent în multe părți ale globului.

Atât părțile aeriene cât și cele subterane sunt utilizate în scop medicinal. Aceasta poate fi utilizată sub formă proaspătă, uscată, capsule, ceai de rostopască, creme etc.

Rostopasca și produsele obținute din aceasta sunt utilizate pentru tratarea / ameliorarea anumitor afecțiuni precum constipare, gastroenterită,  lipsa poftei de mâncare, cancer de stomac, polipi intestinali, afecțiuni hepatice și ale vezicii biliare, crampe menstruale, tuse, durere, angină, reținere de fluide, tensiune arterială mărită, astm și osteoartrită.

rostopascăMulte persoane aplică rostopască direct pe piele pentru tratarea negilor, eczemei, iritațiilor. Mai este utilizată și pentru calmarea durerilor de dinți.

Efectele consumului de rostopască
Multe din efectele de mai sus nu au fost dovedite în cadrul studiilor științifice, însă în anumite cazuri nici nu au fost efectuate studii pentru a vedea dacă rostopasca este eficientă sau nu.

Totuși, există și câteva efecte pentru care există dovezi, chiar dacă în anumite situații puține.

Cercetări preliminare au arătat că un produs specific ce conține rostopască și turmeric (Cholagogum F Nattermann) reduce durerile în cazul pacienților ce suferă de dischinezie biliară.

De asemenea, un alt produs (Iberogast, Medical Futures, Inc) ce conține rostopască, mentă, mușețel german, angelică, ciulinul laptelui, chimen, lemn dulce și roiniță reduce refluxul gastric, durerile abdominale, crampele, greață și vărsăturile, după 4 săptămâni de utilizare.

Aceasta poate avea și un efect sedativ ușor.

Un efect bine documentat este cel antiviral. Se pare că extractul de rostopască are efecte asupra mai multor virusuri. Aceasta plantă are efecte și asupra altor microorganisme.

În plus, câteva studii au arătat că acestă plantă protejează organismul de efectele radiațiilor.

Există dovezi preliminare și în ceea ce privește utilizarea anumitor produse ce o conțin în tratarea cancerului colorectal, pancreatic, de vezică urinară și de sân. Produsul se numește Ukrain.

Totuși, aceste studii au fost criticate pentru că mulți alți ceretători au considerat că nu au fost bine realizate. În cantitate mare acest produs poate fi toxic.

Alte cercetări preliminare au arătat că un produs cu rostopască (un amestec) a avut efecte anticancerigene în cazul persoanelor cu cancer esofagian, după administrare orală timp de două săptămâni.

Totuși există și studii care nu au putut găsi efectele anticancerigene menționate anterior, unele arătând că extractele utilizate afectau celulele sănătoase.

În cazul cancerului mai este nevoie de multe studii până se va putea determina dacă această plantă este eficientă sau nu.

În cazul altor afecțiuni (ce nu sunt menționate mai sus) există dovezi prea puține sau nu există dovezi care să susțină utilizarea produselor obținute din această plantă pentru tratarea lor.

Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Rostopasca este relativ sigură atunci când este administrată oral, în dozele recomandate. În cantitate mai mare decât dozele recomandate sau atunci când este utilizată o perioadă lungă poate produce afecțiuni hepatice.

Se consideră că această plantă are și efecte hepatoprotectoare, dar și hepatotoxice. Din această cauză există discuții aprinse pe acest aspect, cercetătorii încercând să afle care dintre cele două tipuri de efecte este mai puternic.

Totuși există destule studii de caz care arată că aceasta poate fi foarte toxică pentru ficat și că produce efecte similare hepatitei virale acute. Se pare că simptomele dispar rapid după încetarea administrării plantei.

Atunci când este aplicată pe piele poate produce iritații locale și reacții alergice. La recoltare utilizați mănuși.

Nu a fost evaluată siguranța administrării intravenoase a produselor ce o conțin.

Nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și în cazul copiilor.

Este posibil să crească activitatea sistemului imunitar și astfel persoanele care suferă de boli autoimune nu ar trebui să consume rostopască sau produse ce o conțin.

Anumite produse ce o conțin pot crește cantitatea de bilă / îmbunătăți eliminarea acesteia și astfel persoanele ce suferă de obstrucția canalelor biliare nu ar trebui să le consume.

Nu consumați produse ce conțin această plantă dacă suferiți de afecțiuni hepatice fără să consultați un medic specialist.

De asemenea, nu trebuie consumată împreună cu alte medicamente, substanțe, plante ce pot afecta ficatul.

Având în vedere că poate fi o plantă destul de periculoasă dacă este consumată necorespunzător este necesar ca înainte să o consumați să consultați un medic specialist.

Ca si în cazul altor articole, pentru a nu fi plictisitor, am făcut doar un rezumat al efectelor benefice / adverse. Pentru a citi în detaliu puteți consulta sursele acestui articol.

Surse
nih.gov
webmd.com
ema.europa.eu
sciencedirect.com

Print Friendly, PDF & Email