Este regula celor 5 secunde corectă?
Conceptul extrem de cunoscut privind ‘regula de 5 secunde’ face referire la faptul că mâncarea care a căzut pe jos, dar care a fost imediat ridicată ar fi sigură spre a fi consumată, deoarece bacteriile au nevoie de timp pentru a face transferul.
Cercetătorii au luat decizia de a verifica această informație din cauza faptului că această practică este extrem de răspândită.
Aceștia au dezmințit încă o dată regula celor 5 secunde, conform căreia mâncarea este sigură dacă, după ce a fost scăpată pe jos, este ridicată în maximum 5 secunde.
Prin testarea unor alimente pe diverse suprafețe, cu scopul de a evalua rapiditatea cu care bacteriile sunt transferate pe acestea, cercetătorii au descoperit că bacteriile ajung în alimentele căzute pe jos în mai puțin de o secundă, ceea ce bineînțeles că este o veste proastă pentru toți consumatorii neîndemnatici.
Echipa de cercetători a ales patru suprafețe diferite – oțelul inoxidabil, placa ceramică, lemnul și covorul și a selectat o serie de alimente diferite pe care să le testeze pe respectivele suprafețe, printre care pepene roșu, pâine uscată, pâine unsă cu unt și bomboane gumate.
Apoi, aceştia au dezvoltat în laborator bacteria Enterobacter aerogenes – o rudă sigură a bacteriei Salmonella, cu care au acoperit suprafețele de testare.
Pentru a testa regula celor 5 secunde fiecare produs alimentar a fost lăsat să cadă pe fiecare tip de suprafață acoperit de bacterii și lăsat acolo pentru diferite intervale de timp: o secundă, 5 secunde, 30 de secunde și 300 de secunde.
În total, au fost testate 128 de scenarii diferite, care au fost repetate de 20 de ori, ajungându-se la aproximativ 2.560 de măsurători individuale, care au fost utilizate pentru a analiza gradul de contaminare al fiecărui produs alimentar în parte.
Echipa a descoperit că cel mai important factor legat de transferul bacteriilor îl constituie nivelul de umiditate din alimente, apoi tipul de suprafață pe care este vărsat produsul.
Și, cu toate că bacteriile nu au avut ezitări în ceea ce priveşte transferul lor de pe o suprafață pe alta, totuși, cu cât alimentele au fost lăsate mai mult timp pe o suprafață, cu atât numărul de bacterii transferate pe respectivele alimente a fost mai crescut.
La fel și în cazul umidității – cu cât este mai umed un aliment cu atât sunt transferate mai repede bacteriile.
Echipa a precizat că deși în urma testelor a reieșit că timpii mari de contact dintre alimente și suprafețe au condus la niveluri mai ridicate de contaminare, totuși ridicarea în mai puțin de 5 secunde nu este sigură, căci este timp suficient pentru ca bacteriile să se transfere pe alimente, în special în cazul pepenelui roșu și al bomboanelor, care au avut cel mai ridicat scor de contaminare dintre toate probele.
“Regula celor 5 secunde este o simplificare exagerată a ceea ce se întâmplă cu adevărat atunci când se face transferul bacteriilor de pe o suprafață pe un aliment”, este de părere echipa de cercetători. “Bacteriile contaminează instantaneu.”
De asemenea, în urma testelor s-au obținut și câteva rezultate suprinzătoare. Ați putea crede că un covor, care reține firimituri și se murdărește destul de repede, ar fi cea mai murdară suprafață de pe care ati putea mănca ceva cules de pe jos.
Cercetătorii au descoperit însă că, de fapt, acesta este cea mai indicată suprafață, deoarece structura sa minimizează contactul cu alimentele.
Echipa de la Universitatea Rutgers nu este prima care să dezmintă regula celor 5 secunde. Au mai fost și alte studii, dar și emisiuni TV care au abordat subiectul.
Echipa de cercetătorii speră ca dovezile concrete obținute în urma analizelor pe diferite suprafețe cu diverse alimente să îi ajute pe oameni să înțeleagă faptul că nu trebuie să își bazeze practicile de igienă personală pe mituri.
Surse
sciencealert.com