Când afară este frig, un castron cu fulgi de ovăz este un mod delicios, dar și reconfortant de a-ți începe ziua.

Însă, alegerea cu privire la ce tip de fulgi de ovăz să servești poate fi destul de complicată – ovăz tradițional, ovăzul tăiat cu lame de oțel, cel care se gătește rapid sau cel instant. Este un anumit tip de ovăz mai sănătos decât celălalt? Mai satisfăcător? Sau poate mai gustos?

ovăzÎn ceea ce priveşte timpul de preparare şi textura produsului finit, am identificat următoarele diferenţe:

Ovăzul tradițional: boabe sfărâmate, timp de preparare – 5-10 minute, textură fermă.

Ovăzul cu gătire rapidă: boabe subțiri, preparare – 1 minut, textură fină.

Ovăzul tăiat în bucăți cu lame de oțel: preparare – 20-30 minute, textură elastică.

Ovăzul instant: boabe subțiri și fin tăiate, preparare la cuptorul cu microunde în câteva minute, textură moale.

Nu ai cum să dai greș
Înainte de a detalia diferențele dintre cele patru opțiuni de care dispuneți, haideți să vă spunem ce au acestea în comun.

În primul rând, ovăzul, indiferent de forma sub care se prezintă, este foarte sănătos pentru dumneavoastră.

Fulgii de ovăz integral, indiferent de forma acestora, ajută la reducerea riscului de boli cardiace.

Toate produsele cu ovăz se prezintă sub formă de crupe sau boabe decorticate care ulterior sunt procesate în diverse moduri. Diferențele de procesare vor determina tipul de ovăz care rezultă.

Sfărâmarea boabelor
Care sunt diferențele dintre cele mai populare patru tipuri de ovăz? Iată o scurtă prezentare:

Ovăzul tradițional: denumit și ovăz presat, este plat și sub formă de fulgi. Acesta absoarbe mai multă apă și se gătește mai rapid decât ovăzul tăiat cu lama de oțel – de obicei, în aproximativ 5 minute. Acest tip de ovăz este preferat la prepararea batoanelor cu cereale, prăjiturilor sau a brioșelor.

Ovăzul tăiat cu lama de oțel: acest tip de ovăz, care se prepară în circa 20-30 de minute, este tăiat în bucăți mici, având o textură dură înainte de gătire.

Denumit și ovăz irlandez, fulgii de ovăz tăiaţi cu lama de oțel sunt mai elastici, mult mai masticabili decât cei tradiționali sau ovăzul instant.

Ovăzul cu gătire rapidă: Dacă doriți fulgi de ovăz gătiți la cuptor, dar nu aveți timp suficient, atunci acest tip de ovăz, care se prepară într-un minut, reprezintă cea mai bună alegere. Se poate prepara și în cuptorul cu microunde.

Ovăzul instant: Excelent pentru diminețile în care dorești să mănânci ceva rapid, ovăzul instant ambalat individual reprezintă versiunea mai fină, cu boabe tăiate mai subțire decât ovăzul tradițional. Acesta se prepară la cuptorul cu microunde în câteva minute și are o textură moale.

Alegerea ovăzului pe care dorești să îl consumi se rezumă aşadar atât la textura pe care o preferi, dar și la timpul de preparare pe care ești dispus să îl investești. Vestea bună este că toate aceste opțiuni sunt sănătoase, dacă sunt integrale.

Print Friendly, PDF & Email