Toata lumea ştie că alimentele ce trec prin cuptorul cu microunde sunt dăunătoare, însă sunt convins că nu există prea multe persoane care au şi verificat dacă este adevărată informaţia. Printre aceste persoane mă aflam şi eu până acum câteva zile. La fel ca multe alte persoane am aflat de la prieteni, rude etc. că “nu este bine” să foloseşti cuptorul cu microunde. Mi s-a părut plauzibil şi nu am mai cercetat.

În scopul clarificării situaţiei am considerat că ar fi util un articol în acest sens care să lămurească puţin lucrurile.
cuptor cu microunde daunator sau nuCe sunt microundele?
Microundele sunt radiaţii electromagnetice ce au anumite caracteristici ce permit utilizarea acestora în prepararea termică a alimentelor.

Cum funcţionează cuptorul cu microunde?
Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură. Din această cauză alimentele cu un conţinut ridicat de apă precum legumele sau fructele pot fi gătite foarte repede în cuptorul cu microunde.

Microundele sunt absorbite de alimente şi sunt transformate în căldură. Acest proces nu face ca alimentele sa devină contaminate sau radioactive.

Avantajele şi riscurile folosirii cuptorului cu microunde şi câteva sfaturi
Gătitul la cuptorul cu microunde este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât metoda convenţională pentru ca acesta încălzeşte doar mâncarea şi nu tot compartimentul.

Gătitul la microunde nu reduce valoare nutritivă a alimentelor mai mult decât metodele convenţionale şi în anumite cazuri alimentele gătite în acest mod păstrează mai multe substanţe nutritive decât dacă ar fi gătite în mod convenţional. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele sunt preparate într-un timp mai scurt şi de cele mai multe ori adăugarea apei nu este necesară.

A fost efectuat un studiu comparativ ce a analizat efectele a şase metode de preparare termică a alimentelor asupra cantităţii de antioxidanţi din 20 de legume şi cuptorul cu microunde a ieşit pe primul loc în ceea ce priveşte cantitatea de antioxidanţi rămasă în alimente.

În urma studiului s-au descoperit şi alte câteva lucruri interesante:

– există legume ce pierd aproape toţi antioxidanţii dacă sunt gătite (ardeiul roşu pierde aproximativ 75% indiferent de metoda termică de preparare şi astfel vă recomandăm să îl consumaţi crud);

– alte legume nu sunt afectate de metoda de preparare (ceapa, anghinarea, sfecla roşie);

– cantitatea de antioxidanţi din morcovi şi frunze de ţelină creşte indiferent de metoda termică de preparare folosită.

Un studiu mai recent referitor la gătirea ciupercilor a arătat că și în acest caz gătirea în cuptorul cu microunde este mai bună decât alte metode convenționale.

O scăpare a primului studiu este faptul că nu a fost inclusă ca metodă convenţională şi gătirea la abur (nu sub presiune), aceasta probabil ar fi fost pe primul loc sau la egalitate cu cuptorul cu microunde.

Cea mai mare greşeală făcută în bucătărie este fierberea alimentelor şi aruncarea apei în care au fiert. Prin această metodă de preparare se pierd cele mai multe substanţe nutritive. Evitaţi această practică! Multe articole prezente online se bazează chiar pe acest aspect atunci când compară pierderea de nutrienţi atunci când se găteşte la microunde.

De exemplu mulţi compară gătirea legumelor la microunde în apă (apa se aruncă) doar cu o metodă convenţională ce nu necesită apă. O comparaţie total greşită şi făcută doar pentru a induce în eroare consumatorii. Comparaţia corectă ar fi între un aliment gătit fără apă sau cu apă puţină la cuptorul cu microunde (în general acesta nu necesită apă) şi unul gătit prin toate metodele convenţionale (astfel ar putea fi evidenţiate mai bine diferenţele dintre microunde şi metodele convenţionale), însă această comparaţie îi dezavantajează şi astfel nu o utilizează.

Alte exemple se bazează doar pe o legumă sau doar pe pierderea de nutrienţi cauzată de gătirea în cuptorul cu microunde fără să fie prezentate şi pierderile cauzate de metodele convenţionale. Exemplele de comparaţii eronate sunt multiple.

Despre presupuşii produşi cancerigeni rezultaţi din prepararea alimentelor în cuptorul cu microunde trebuie să cunoaşteţi faptul că prăjirea şi mult recomandatul grătar generează foarte multi compuşi cancerigeni (mult mai mulţi decât ar putea produce gătirea la microunde).

S-a descoperit că dacă înainte de a fi tratată termic (prăjită, grătar) carnea este lăsată la microunde câteva minute şi se elimină toate sucurile rezultate aceasta conţine mult mai puţine substanţe cancerigene decât cea netratată la microunde.

Aceste cuptoare pot emite radiaţii (microunde) în apropierea lor atunci când sunt folosite (pe o rază destul de mică). Au fost efectuate studii în ceea ce priveşte expunerea la cantităţi mari de microunde, acestea putând afecta ochii (cataractă) cât şi alte ţesuturi şi pot produce sterilitate temporară. Aceste efecte apar la cantităţi mult mai mari decat cele emise de cuptoarele cu microunde.

Totuşi, expunerea îndelungată la cantităţi mici de radiaţii nu a fost studiată şi din această cauză vă recomandăm să staţi cât mai departe de ele atunci când sunt în funcţiune.

Înainte de preparare scoateţi toate alimentele din ambalaj pentru că din cauza temperaturii ridicate acestea se pot topi sau pot elimina substanţe cancerigene.

Nu încălziţi alimentele semipreparate în ambalajele în care le cumpăraţi pentru ca acestea conţin aluminiu ce poate trece în alimente. Aceste ambalaje sunt făcute special pentru cuptorul cu microunde pentru a face alimentele respective compatibile cu gătirea la microunde, însă din cauza aluminiului care poate trece în alimente nu sunt sănătoase. Mai clar, recomandarea noastră este să nu utilizaţi alimente semipreparate, indiferent de metoda de preparare necesară, pentru că acestea conţin în general foarte mulţi aditivi.

De asemenea, recipientele din metal nu trebuie utilizate pentru că microundele sunt reflectate şi pot produce defectarea cuptorului.

Chiar şi după oprirea cuptorului procesul de gătire continuă. Astfel, trebuie să le lăsaţi câteva minute după ce au fost scoase din cuptor pentru a permite gătirea uniformă a acestora. Legumele tăiate, pâinea, supa şi băuturile nu necesită acest pas.

De asemenea, din cauza încălzirii neuniforme a produselor proaspete din carne trebuie să se ţină cont de specificaţiile producătorului cuptorului (pot rămâne microorganisme daunatoare în ele).

Nu este recomandat să folosiţi cuptorul cu microunde pentru a prepara murături pentru că acesta nu încălzeşte uniform şi este posibil să nu elimine în totalitate microorganismele dăunătoare prezente în acestea.

Nu este indicat să gătiţi pui umpluţi în cuptorul cu microunde pentru că este posibil ca umplutura să nu atingă temperatura necesară distrugerii microorganismelor.

Totuşi, aparatele moderne limitează destul de mult prezenţa punctelor mai puţin încălzite şi probabil în viitor această problemă nu va mai exista.

Microundele pot influenţa funcţionarea stimulatoarelor cardiace dacă acestea nu sunt protejate de radiaţii electromagnetice (întrebaţi medicul dumneavoastră despre modelul ce a fost utilizat).

Există posibilitatea ca lichidele să treacă de punctul de fierbere fără să fie vizibil. Acest lucru se întâmplă în general dacă încălziţi apă în cuptorul cu microunde. Mişcarea vasului, adăugarea unei linguriţe de cafea etc. pot produce expulzarea lichidului din vas şi implicit arsuri serioase. Evitaţi încălzirea lichidelor (în special apă) în cuptorul cu microunde şi în caz că încălziţi limitaţi timpul expunerii.

În cazul alimentelor umplute (de exemplu gogoşi cu gem, macaroane umplute cu brânză) umplutura se poate încălzi la temperaturi peste temperatura de fierbere şi poate produce arsuri grave dacă alimentele nu sunt lăsate să se răcească.

Evitaţi să încălziţi în cuptorul cu microunde alimentele pentru copii, iar dacă faceţi acest lucru agitaţi / amestecaţi bine pentru a evita încălzirea neuniformă şi prezenţa zonelor foarte fierbinţi ce pot cauza arsuri.

Nu gătiţi ouă întregi în cuptorul cu microunde pentru ca acestea explodează (puteţi găti doar omleta sau ou fara coaja cu gălbenuşul perforat de câteva ori).

Acoperiţi mâncarea gătită în cuptorul cu microunde, însă lăsaţi puţin spaţiu pentru a permite aburului să iasă.

Dacă gătiţi legume sau fructe încercaţi să nu adaugaţi apă pentru a nu facilita pierderea de nutrienţi (doar dacă urmează să aruncaţi apa).

Pentru a găti în cuptorul cu microunde folosiţi vase circulare sau ovale pentru a preveni arderea alimentelor la colţurile vasului.

Nu încălziţi / decongelaţi laptele matern în cuptorul cu microunde pentru că acesta îşi poate pierde din proprietăţi.

Concluzii
Acest articol nu înseamnă că recomandăm utilizarea exclusivă a cuptorului cu microunde, însă dacă ţineţi cont de informaţiile prezente în acest articol puteţi transforma cuptorul cu microunde dintr-un duşman într-un prieten. Dacă utilizarea cuptorului cu microunde vă ajuta să consumati mai multe alimente de calitate şi mai puţine alimente dăunatoare înseamnă că este folositor şi nu trebuie să evitaţi utilizarea lui.

Reţineţi faptul că indiferent de metoda folosită aruncarea lichidului în care au fost preparate termic alimentele produce o pierdere foarte mare de nutrienţi. Un exemplu foarte bun este fasolea, unde se aruncă prima apă în care fierbe.

Există şi alimente ce pot pierde mai mulţi nutrienţi în cazul preparării la microunde decât prin alte metode, însă sunt cazuri izolate. În general acest lucru se întamplă din cauza adaugării unei cantităţi mari de apă urmată de aruncarea ei.

Informaţiile prezentate mai sus nu cuprind toate instrucţiunile de utilizare şi pentru a avea o imagine completă trebuie să citiţi manualul furnizat de producatorul cuptorului cu microunde.

Acest articol este doar o analiză a informaţiilor disponibile, iar pentru a avea acces la informaţii mai detaliate puteţi consulta sursele de mai jos.

Surse
gov.hk
fda.gov
who.int
csiro.au
cancer.org
cspinet.org
cancerresearchuk.org

Print Friendly, PDF & Email