Cuptorul cu microunde – mit şi realitate
Toata lumea ştie că alimentele ce trec prin cuptorul cu microunde sunt dăunătoare, însă sunt convins că nu există prea multe persoane care au şi verificat dacă este adevărată informaţia. Printre aceste persoane mă aflam şi eu până acum câteva zile. La fel ca multe alte persoane am aflat de la prieteni, rude etc. că “nu este bine” să foloseşti cuptorul cu microunde. Mi s-a părut plauzibil şi nu am mai cercetat.
În scopul clarificării situaţiei am considerat că ar fi util un articol în acest sens care să lămurească puţin lucrurile.
Ce sunt microundele?
Microundele sunt radiaţii electromagnetice ce au anumite caracteristici ce permit utilizarea acestora în prepararea termică a alimentelor.
Cum funcţionează cuptorul cu microunde?
Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură. Din această cauză alimentele cu un conţinut ridicat de apă precum legumele sau fructele pot fi gătite foarte repede în cuptorul cu microunde.
Microundele sunt absorbite de alimente şi sunt transformate în căldură. Acest proces nu face ca alimentele sa devină contaminate sau radioactive.
Avantajele şi riscurile folosirii cuptorului cu microunde şi câteva sfaturi
Gătitul la cuptorul cu microunde este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât metoda convenţională pentru ca acesta încălzeşte doar mâncarea şi nu tot compartimentul.
Gătitul la microunde nu reduce valoare nutritivă a alimentelor mai mult decât metodele convenţionale şi în anumite cazuri alimentele gătite în acest mod păstrează mai multe substanţe nutritive decât dacă ar fi gătite în mod convenţional. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele sunt preparate într-un timp mai scurt şi de cele mai multe ori adăugarea apei nu este necesară.
A fost efectuat un studiu comparativ ce a analizat efectele a şase metode de preparare termică a alimentelor asupra cantităţii de antioxidanţi din 20 de legume şi cuptorul cu microunde a ieşit pe primul loc în ceea ce priveşte cantitatea de antioxidanţi rămasă în alimente.
În urma studiului s-au descoperit şi alte câteva lucruri interesante:
– există legume ce pierd aproape toţi antioxidanţii dacă sunt gătite (ardeiul roşu pierde aproximativ 75% indiferent de metoda termică de preparare şi astfel vă recomandăm să îl consumaţi crud);
– alte legume nu sunt afectate de metoda de preparare (ceapa, anghinarea, sfecla roşie);
– cantitatea de antioxidanţi din morcovi şi frunze de ţelină creşte indiferent de metoda termică de preparare folosită.
Un studiu mai recent referitor la gătirea ciupercilor a arătat că și în acest caz gătirea în cuptorul cu microunde este mai bună decât alte metode convenționale.
O scăpare a primului studiu este faptul că nu a fost inclusă ca metodă convenţională şi gătirea la abur (nu sub presiune), aceasta probabil ar fi fost pe primul loc sau la egalitate cu cuptorul cu microunde.
Cea mai mare greşeală făcută în bucătărie este fierberea alimentelor şi aruncarea apei în care au fiert. Prin această metodă de preparare se pierd cele mai multe substanţe nutritive. Evitaţi această practică! Multe articole prezente online se bazează chiar pe acest aspect atunci când compară pierderea de nutrienţi atunci când se găteşte la microunde.
De exemplu mulţi compară gătirea legumelor la microunde în apă (apa se aruncă) doar cu o metodă convenţională ce nu necesită apă. O comparaţie total greşită şi făcută doar pentru a induce în eroare consumatorii. Comparaţia corectă ar fi între un aliment gătit fără apă sau cu apă puţină la cuptorul cu microunde (în general acesta nu necesită apă) şi unul gătit prin toate metodele convenţionale (astfel ar putea fi evidenţiate mai bine diferenţele dintre microunde şi metodele convenţionale), însă această comparaţie îi dezavantajează şi astfel nu o utilizează.
Alte exemple se bazează doar pe o legumă sau doar pe pierderea de nutrienţi cauzată de gătirea în cuptorul cu microunde fără să fie prezentate şi pierderile cauzate de metodele convenţionale. Exemplele de comparaţii eronate sunt multiple.
Despre presupuşii produşi cancerigeni rezultaţi din prepararea alimentelor în cuptorul cu microunde trebuie să cunoaşteţi faptul că prăjirea şi mult recomandatul grătar generează foarte multi compuşi cancerigeni (mult mai mulţi decât ar putea produce gătirea la microunde).
S-a descoperit că dacă înainte de a fi tratată termic (prăjită, grătar) carnea este lăsată la microunde câteva minute şi se elimină toate sucurile rezultate aceasta conţine mult mai puţine substanţe cancerigene decât cea netratată la microunde.
Aceste cuptoare pot emite radiaţii (microunde) în apropierea lor atunci când sunt folosite (pe o rază destul de mică). Au fost efectuate studii în ceea ce priveşte expunerea la cantităţi mari de microunde, acestea putând afecta ochii (cataractă) cât şi alte ţesuturi şi pot produce sterilitate temporară. Aceste efecte apar la cantităţi mult mai mari decat cele emise de cuptoarele cu microunde.
Totuşi, expunerea îndelungată la cantităţi mici de radiaţii nu a fost studiată şi din această cauză vă recomandăm să staţi cât mai departe de ele atunci când sunt în funcţiune.
Înainte de preparare scoateţi toate alimentele din ambalaj pentru că din cauza temperaturii ridicate acestea se pot topi sau pot elimina substanţe cancerigene.
Nu încălziţi alimentele semipreparate în ambalajele în care le cumpăraţi pentru ca acestea conţin aluminiu ce poate trece în alimente. Aceste ambalaje sunt făcute special pentru cuptorul cu microunde pentru a face alimentele respective compatibile cu gătirea la microunde, însă din cauza aluminiului care poate trece în alimente nu sunt sănătoase. Mai clar, recomandarea noastră este să nu utilizaţi alimente semipreparate, indiferent de metoda de preparare necesară, pentru că acestea conţin în general foarte mulţi aditivi.
De asemenea, recipientele din metal nu trebuie utilizate pentru că microundele sunt reflectate şi pot produce defectarea cuptorului.
Chiar şi după oprirea cuptorului procesul de gătire continuă. Astfel, trebuie să le lăsaţi câteva minute după ce au fost scoase din cuptor pentru a permite gătirea uniformă a acestora. Legumele tăiate, pâinea, supa şi băuturile nu necesită acest pas.
De asemenea, din cauza încălzirii neuniforme a produselor proaspete din carne trebuie să se ţină cont de specificaţiile producătorului cuptorului (pot rămâne microorganisme daunatoare în ele).
Nu este recomandat să folosiţi cuptorul cu microunde pentru a prepara murături pentru că acesta nu încălzeşte uniform şi este posibil să nu elimine în totalitate microorganismele dăunătoare prezente în acestea.
Nu este indicat să gătiţi pui umpluţi în cuptorul cu microunde pentru că este posibil ca umplutura să nu atingă temperatura necesară distrugerii microorganismelor.
Totuşi, aparatele moderne limitează destul de mult prezenţa punctelor mai puţin încălzite şi probabil în viitor această problemă nu va mai exista.
Microundele pot influenţa funcţionarea stimulatoarelor cardiace dacă acestea nu sunt protejate de radiaţii electromagnetice (întrebaţi medicul dumneavoastră despre modelul ce a fost utilizat).
Există posibilitatea ca lichidele să treacă de punctul de fierbere fără să fie vizibil. Acest lucru se întâmplă în general dacă încălziţi apă în cuptorul cu microunde. Mişcarea vasului, adăugarea unei linguriţe de cafea etc. pot produce expulzarea lichidului din vas şi implicit arsuri serioase. Evitaţi încălzirea lichidelor (în special apă) în cuptorul cu microunde şi în caz că încălziţi limitaţi timpul expunerii.
În cazul alimentelor umplute (de exemplu gogoşi cu gem, macaroane umplute cu brânză) umplutura se poate încălzi la temperaturi peste temperatura de fierbere şi poate produce arsuri grave dacă alimentele nu sunt lăsate să se răcească.
Evitaţi să încălziţi în cuptorul cu microunde alimentele pentru copii, iar dacă faceţi acest lucru agitaţi / amestecaţi bine pentru a evita încălzirea neuniformă şi prezenţa zonelor foarte fierbinţi ce pot cauza arsuri.
Nu gătiţi ouă întregi în cuptorul cu microunde pentru ca acestea explodează (puteţi găti doar omleta sau ou fara coaja cu gălbenuşul perforat de câteva ori).
Acoperiţi mâncarea gătită în cuptorul cu microunde, însă lăsaţi puţin spaţiu pentru a permite aburului să iasă.
Dacă gătiţi legume sau fructe încercaţi să nu adaugaţi apă pentru a nu facilita pierderea de nutrienţi (doar dacă urmează să aruncaţi apa).
Pentru a găti în cuptorul cu microunde folosiţi vase circulare sau ovale pentru a preveni arderea alimentelor la colţurile vasului.
Nu încălziţi / decongelaţi laptele matern în cuptorul cu microunde pentru că acesta îşi poate pierde din proprietăţi.
Concluzii
Acest articol nu înseamnă că recomandăm utilizarea exclusivă a cuptorului cu microunde, însă dacă ţineţi cont de informaţiile prezente în acest articol puteţi transforma cuptorul cu microunde dintr-un duşman într-un prieten. Dacă utilizarea cuptorului cu microunde vă ajuta să consumati mai multe alimente de calitate şi mai puţine alimente dăunatoare înseamnă că este folositor şi nu trebuie să evitaţi utilizarea lui.
Reţineţi faptul că indiferent de metoda folosită aruncarea lichidului în care au fost preparate termic alimentele produce o pierdere foarte mare de nutrienţi. Un exemplu foarte bun este fasolea, unde se aruncă prima apă în care fierbe.
Există şi alimente ce pot pierde mai mulţi nutrienţi în cazul preparării la microunde decât prin alte metode, însă sunt cazuri izolate. În general acest lucru se întamplă din cauza adaugării unei cantităţi mari de apă urmată de aruncarea ei.
Informaţiile prezentate mai sus nu cuprind toate instrucţiunile de utilizare şi pentru a avea o imagine completă trebuie să citiţi manualul furnizat de producatorul cuptorului cu microunde.
Acest articol este doar o analiză a informaţiilor disponibile, iar pentru a avea acces la informaţii mai detaliate puteţi consulta sursele de mai jos.
Surse
gov.hk
fda.gov
who.int
csiro.au
cancer.org
cspinet.org
cancerresearchuk.org
Se pare ca va place sa aveti ultimul cuvant, constat ca ultimele mele postari (link-uri) au fost sterse de catre dvs, este simplu de inteles ca ele vin in contradictoriu cu articolul postat de dvs, in toate aspectele lui.
Mai mult decat atat, afirmatia dvs “Fiecare cu standardele lui – se pare că dumneavoastră le aveți destul de înalte” suna discriminatorie, ar trebui sa mentionati inca din titlul ca nu va adresati celor cu standarde “inalte” ci doar “restului” (ca sa folosesc aceasi sintagma cu dvs).
Mai jos veti gasi cateva concluzii ale unor studii realizate de universitati de prestigiu, pentru cine nu se descurca cu engleza rog folosirea traducerii automate pe orice motor de cautare:
Microwaves unsafe for baby’s milk
A number of warnings have been made public, but have been barely noticed. For example, Young Families, the Minnesota Extension Service of the University of Minnesota, published the following in 1989:
“Although microwaves heat food quickly, they are not recommended for heating a baby’s bottle. The bottle may seem cool to the touch, but the liquid inside may become extremely hot and could burn the baby’s mouth and throat. Also, the buildup of steam in a closed container, such as a baby bottle, could cause it to explode. Heating the bottle in a microwave can cause slight changes in the milk. In infant formulas, there may be a loss of some vitamins. In expressed breast milk, some protective properties may be destroyed. Warming a bottle by holding it under tap water, or by setting it in a bowl of warm water, then testing it on your wrist before feeding may take a few minutes longer, but it is much safer.”
Dr. Lita Lee of Hawaii reported in the December 9, 1989 Lancet:
“Microwaving baby formulas converted certain trans-amino acids into their synthetic cis-isomers. Synthetic isomers, whether cis-amino acids or trans-fatty acids, are not biologically active. Further, one of the amino acids, L-proline, was converted to its d-isomer, which is known to be neurotoxic (poisonous to the nervous system) and nephrotoxic (poisonous to the kidneys). It’s bad enough that many babies are not nursed, but now they are given fake milk (baby formula) made even more toxic via microwaving.”
Despre acest studiu aminteam in prima mea postare:
The use of artificial microwave transmissions for subliminal psychological control, a.k.a. “brainwashing”, has also been proven. We’re attempting to obtain copies of the 1970’s Russian research documents and results written by Drs. Luria and Perov specifying their clinical experiments in this area.
Piesa principala in cuptorul cu microunde care face toata treaba se numeste “magnetron”, il folosim in multe scopuri, de la transmiterea datelor ptr telefonia mobila, in transmisii tv, comunicatii catre sateliti, radare, inclusiv in raderele politiei.
Magnetronul la care facem referire prin constructia lui reuseste sa imprime electronilor o miscare de oscilatie (organizata) cu ajutorul campului electromagnetic, cu o frecventa aproximativa de 2.46 Giga Hz (sau 2.460 Mega Hz sau 2.460.000 Hz (milioane !!!)), schimbând polaritatea polilor moleculelor de 2.460.000 (milioane) ori pe secunda. Acesta este motivul ptr care moleculele se incalzesc, schimbandu-si polaritatea sunt atrase sau respinse unele de altele precum niste magneti a caror polaritate se schimba in timp.
Este la mintea cocosului ca aceste schimbari nenaturale, bruste, de polaritati, urmate de incalzirea lor rapida nu au cum sa pastreze intacta structura moleculei (structuri izomerice), indiferent despre ce molecule vorbim.
In 1991, there was a lawsuit in Oklahoma concerning the hospital use of a microwave oven to warm blood needed in a transfusion. The case involved a hip surgery patient, Norma Levitt, who died from a simple blood transfusion. It seems the nurse had warmed the blood in a microwave oven. This tragedy makes it very apparent that there’s much more to “heating” with microwaves than we’ve been led to believe. Blood for transfusions is routinely warmed, but not in microwave ovens. In the case of Mrs. Levitt, the microwaving altered the blood and it killed her.
In Comparative Study of Food Prepared Conventionally and in the Microwave Oven, published by Raum & Zelt in 1992, at 3(2): 43, it states
“A basic hypothesis of natural medicine states that the introduction into the human body of molecules and energies, to which it is not accustomed, is much more likely to cause harm than good. Microwaved food contains both molecules and energies not present in food cooked in the way humans have been cooking food since the discovery of fire. Microwave energy from the sun and other stars is direct current based. Artificially produced microwaves, including those in ovens, are produced from alternating current and force a billion or more polarity reversals per second in every food molecule they hit. Production of unnatural molecules is inevitable.
Naturally occurring amino acids have been observed to undergo isomeric changes (changes in shape morphing) as well as transformation into toxic forms, under the impact of microwaves produced in ovens. One short-term study found significant and disturbing changes in the blood of individuals consuming microwaved milk and vegetables. Eight volunteers ate various combinations of the same foods cooked different ways. All foods that were processed through the microwave ovens caused changes in the blood of the volunteers. Hemoglobin levels decreased and over all white cell levels and cholesterol levels increased. Lymphocytes decreased. Luminescent (light-emitting) bacteria were employed to detect energetic changes in the blood. Significant increases were found in the luminescence of these bacteria when exposed to blood serum obtained after the consumption of microwaved food.”
Pentru mai multe informatii:
health-science.com/microwave-hazards/
pulsescreening.co.uk/microwaves.html
healthandwellnessassociates.co/tag/dr-lita-lee/
1.Nu am șters linkurile furnizate de dumneavoastră. Nu apăreau pentru că toate comentariile necesită aprobare.
2. Am studiat “sursele” dumneavoastră, care cu o exceptie reprezintă același articol (în engleză, sau traducere în română).
3. Singurul articol pe care îl pot considera credibil este cel de aici http://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_ft_01_02_mcfs.html. Dacă vă uitați la sursele articolului este și acolo.
Vă rog să îl citiți cu atenție pentru că este sursa dumneavoastră, dar totuși distruge ceea ce susțineți aici. Cea mai mare atenție la faptul că în cele mai multe cazuri cuptorul cu microunde este considerat mai sigur decât gatitul convențional sau are aceleași efecte.
Referitor la faptul că nu încălzește uniform, poate produce arsuri în cazul bebelușilor etc. – acestea sunt menționate și în articol și pot fi prevenite.
Denaturarea substanțelor din lapte matern și din sânge este normală – prin orice metodă le încălziți anumiți compuși se vor denatura dăcă există o sursă de căldură suficient de puternică (cei termosensibili).
Astfel, ce mă deranjează este faptul că susțineți că este dăunător prin lucruri care se întâmplă și în cazul altor tipuri de încălzire (ex. – substanțe cancerigene se emit mult mai multe prin prăjire, denaturarea proteinelor are loc în orice produs încălzit, vă puteți arde și dacă puneți mâna pe tigaia încinsă sau la dispozitivul de gătit la abur, orice mâncare care nu este gătită suficient este o sursă de microorganisme nu doar cele gătite la cuptorul cu microunde etc.).
În plus, utilizați ca surse site-uri care vorbesc doar despre conspirații, iar singurul articol credibil demontează fix ceea ce susțineți.
Repet – nu forțez pe nimeni să utilizeze cuptorul cu microunde, nu îl promovez, am făcut acest articol doar pentru a informa corect cititorii.
P.S. Da, îmi place să am ultimul cuvânt în situații de acest tip, când cineva susține ceva ce nu este fundamentat corespunzător.
cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_ft_01_02_mcfs.html
conspiratiisimistere.wordpress.com/2013/08/20/cuptorul-cu-microunde-dusmanul-din-casa-ta/
pulsescreening.co.uk/microwaves.html
health-science.com/microwave-hazards/
Nu doresc sa isc o polemica, pur si simplu articolul mi se pare slab.
Când voi gasi acel studiu cu date clare vi-l trimit cu siguranta.
Nu vreau sa fiu rautacios, insa articolul mi se pare slabut.
Chiar la începutul anilor ’70 s-a demonstrat prin diverse studii si teste de laborator ce efecte au microundele asupra alimentelor, in special a lactatelor a caror structura moleculara este schimbata radical.
Afirmatia dvs “Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură. Din această cauză alimentele cu un conţinut ridicat de apă precum legumele sau fructele pot fi gătite foarte repede în cuptorul cu microunde” ar trebui explicata un pic.
In miscarea lor de “du-te, vin-o”, miscare ce are loc cu o frecventa destul de mare, aceste molecule interactioneaza mecanic cu restul moleculelor, dezintegrandu-le. Distrugerile sunt reciproce, atat in cazul moleculei de apa cat si in cazul celorlalte molecule, imaginati-va doua masini care se ciocnesc, amandoua sufera pagube.
Mai mult decat atat, sa nu uitam faptul ca aceste device-uri sunt facute in pare parte din plastic, prin procesul termic compusii chimici ai plasticului sunt tranferati alimentelor. Intradevar cantitatile sunt mici insa ingerate periodic pot provoca mutatii genetice care pot duce la tumori canceroase.
Sa nu uitam totusi ca efectul microundelor scade direct proportional cu grosimea alimentului si cu cantitatea de apa din aliment (cantitatea de apa dintr-un aliment variaza in toata masa lui) prin urmare s-ar putea sa punem pe masa alimente care nu au fost preparate termic suficient de mult pentru a distruge germenii si bacteriile daunatoare noua. O parte din pesticidele afllate inca in alimente dupa spalare se distrug prin procesul termic, proces termic care este neuniform dupa cum si cantitatea de apa din ele este neuniforma.
Cel mai sanatos mod de a prepara alimentele ramane gatitul la abur (fierte), total sau partial.
Fiecare cu standardele lui – se pare că dumneavoastră le aveți destul de înalte. Articolul este sprijinit de documentele prezentate ca surse. Era interesant daca prezentați acele cercetări din anii 70 – așa puteam să le analizez și eu și puteați susține afirmațiile făcute.
Fără acele dovezi consider că este doar o opinie personală. În plus, după cum am menționat și la finalul articolului, nu susțin utilizarea exclusivă a cuptorului cu microunde, însă trebuie înțeles că nici demonizarea lui nu este corectă/sănătoasă.
Ultimele două paragrafe sunt corecte și sunt incluse și în articol.
1. Cuptorul cu microunde e bun doar la sterilizarea buretilor de vase.
2. Nu ati mentionat studiul prin care consumul de hrana la microunde afecteaza pe termen scurt globulele rosii din sange, deci daca mananci non stop la microunde sigur ca parchezi mai repede viata.
3. Daca vrei sa mananci termic, mergi pe aburi sau paleo si lasa prajelile in neant, daca raw nu te induri.
Citez: Gătitul la cuptorul cu microunde este eficient energetic.DA.
=>deci saracul gateste la microunde, dar sa nu uitam ca zgarcitul tot timpu plateste dublu pe terment lung, adica saracul.
Iau un bec ieftin economic cu 5 ron, ca n-am bani, se strica de 10 ori si de 10 ori il recumpar, risipa de timp de nervi de stres cand puteam lua unu scump 40+ ron de la inceput dupa o informare stufoasa, ca sa nu mai pun la socoteala ca poate ai luat un economic (CFL) cu vapori de mercur care sigur pe langa mercur are si lumina rece si un spectru luminos cancerigen (vezi documentarele dirty light youtube).
Fast food-ul = nesanatos la fel ca fornetti, gatitul in micrunde este fast food in viata nebuna fara timp(sa mananci linistit nu pe fuga sa lasi toate gandurile la usa, sa mirosi o floare pe camp) ce o ducem, ajungem bolnavi de la fast food.
Zgarcitul plateste dublu.
1. Nu are nevoie de comentarii.
2. Nici dumneavoastră – dacă îl aveți puteți posta link aici și mă uit peste el și dacă este nevoie completez articolul.
3. De acord că cea mai sigură/sănătoasă metodă de gătit este cea la abur și cu partea cu prăjelile și becurile (experiență personală):))
Nu sunt de acord cu recomandarea de trecere pe raw și paleo pentru că mi se par diete oarecum extremiste.
Gătitul la microunde este sau nu fast food în funcție de ce găteși la el.
Salut! Foarte util articolul. Eu am cumparat un vas pt gatit cu abur destinat cuptorului cu microunde. Pun apa jos, urmeaza un recipient cu gauri in care pun alimentele si capacul. Sunt foarte multumita. Din articolul tau inteleg ca apa n-ar trebui aruncata ci consumata, asadar recomandarea ar fi sa folosesc apa de jos? (In supa, piure etc).
Din ce inteleg de la dumneavoastra apa nu intra in contact direct cu alimentele (in sensul ca alimentele nu stau in apa). In acest caz cred ca metoda de preparare este precum cea cu abur (clasica). Nu cred ca este necesar sa consumati apa utilizata pentru gatit. Totusi, trebuie sa vedeti daca din alimente curge foarte mult suc in vasul de sub. Daca da, inseamna ca prin aruncarea apei pierdeti si foarte multi nutrienti.
Multumim pentru articol!
De obicei arunc prima apa de la fierbera carnii, deoarece in prima apa se elimina antibioticele, hormonii,….care sint adaugate in cresterea animalelor si pasarilor. Daca nu procedez corect, va rog explicati-ne in mod stiintific. De asemenea recomandati-ne va rog, cum sa micsoram cantitatea acestor elemente toxice (hormoni, antibiotice,….) din carne.
Va mumtumim in prealabil!
Cea mai sigura metoda prin care puteti scapa de substantele nocive din alimente este sa consumati produse bio sau cumparate direct de la fermier (fermieri mici). Stiu ca sunt mai scumpe, dar nu prea exista alte metode care sa garanteze lipsa acestora. In general, prepararea termica distruge (denatureaza) hormonii care sunt sub forma de proteine, insa are putine efecte asupra hormonilor ce sunt lipide.