Stearoil 2 – lactilat de sodiu – E481
E481 este un aditiv alimentar ce poate fi produs prin sinteză chimică sau prin tratarea chimică a grăsimilor vegetale sau animale.
Ingredientele folosite pentru producerea stearoil lactilatului de sodiu pot fi obţinute 100% prin sinteză chimică sau prin extragere chimică din diverse surse vegetale sau animale (cu ajutorul sodei caustice). Atunci când sunt sintetizate chimic, materia primă este petrolul.
E481 este folosit în general ca emulsificator sau ca stabilizator.
Efectele consumului de alimente ce conţin E481
E 481 se descompune în organism în acid stearic şi în acid lactic, doi compuşi ce se găsesc în mod normal în organismul uman.
Datorită descompunerii descrise mai sus E481 nu este considerat toxic, iar în testele efectuate pe animale nu s-au observat efecte toxice semnificative nici la o alimentaţie ce conţinea 5% stearoil -2- lactilat de sodiu.
La doze mari au fost observate câteva efecte adverse minore cum ar fi scăderea poftei de mâncare şi a masei corporale, flatulenţă şi balonare.
Principala problemă este faptul că nu au fost efectuate studii de lungă durată pentru a evalua efectele acestui aditiv alimentar.
E 481 este o sursă suplimentară de metale grele şi de alte impurităţi toxice rezultate în urma sintezei, iar efectele pot să apară târziu (cumulative), acestea fiind greu de observat în studii de scurtă durată. Astfel vă recomandăm să evitaţi alimentele ce îl conţin.
Lactilatul este şi o sursă de sodiu, iar persoanele ce urmează o dietă cu un conţinut redus de sodiu trebuie să îl evite.
Surse de stearoil 2 lactilat de sodiu
E481 este prezent în aproape tipurile de produse de patiserie ce conţin şi drojdie şi în cereale, paste, lichior, budincă, orez instant, bomboane, alimente dietetice, gumă de mestecat, sosuri, maioneză, produse lactate etc.