E340 este denumirea unei grupe de aditivi alimentari (fosfaţi), săruri de potasiu ale acidului fosforic, iar un aliment ce are pe ambalaj denumirea generică E340 poate conţine unul din aditivi, doi sau mai mulţi.

Cei trei aditivi ai acestei grupe sunt:
– E340 (i) – fosfat monopotasic;
– E340 (ii) – fosfat dipotasic;
– E340 (iii) – fosfat tripotasic.

În general aceştia sunt produşi din acid fosforic, însă pot fi produşi şi din oase.

surse fosfat de potasiuFosfaţii de potasiu sunt utilizaţi în industria alimentară ca reglatori de aciditate, agenţi de chelare, stabilizatori, emulsificatori şi ca antiaglomeranţi.

De asemenea, E340 creşte activitatea antioxidanţilor, mărind perioada de valabilitate a produselor alimentare ce îl conţin.

Interesant este faptul că aceşti aditivi sunt folosiţi cu succes şi ca îngrăşăminte chimice şi fungicide.

Efectele consumului de alimente ce conţin fosfat de potasiu
Fosfaţii sunt săruri esenţiale pentru organism, însă cei prezenţi în alimente sunt în general substanţe de sinteză ce pot conţine impurităţi toxice.

Un consum ridicat de fosfaţi de potasiu poate duce la carenţă de calciu, aceştia legând cu uşurinţă acest mineral esenţial.

E340 nu este recomandat în cazul persoanelor ce au un nivel ridicat de potasiu şi / fosfor, în cazul persoanelor ce sufera de afecţiuni renale, pancreatice, hepatice şi în cazul celor ce suferă de carenţă de calciu.

În afară de agravarea afecţiunilor prezentate mai sus, fosfatul de potasiu poate produce şi dureri ale articulaţiilor, scăderea volumului de urină, sete, creştere în greutate, picioare umflate, crampe, oboseală, diaree, dureri de cap şi ameţeală.

Surse de E340
Cele mai importante surse de fosfaţi de potasiu sunt sucurile pudră, suplimentele alimentare, produsele lactate de origine vegetală (imitaţii), cafeaua 3 în 1, băuturile energizante etc.

Print Friendly, PDF & Email