Tartrazina este un colorant sintetic ce se obtine  prin sinteza chimica din gudron de carbune. Acest aditiv da  culoarea galbena sau portocalie a alimentelor.

E 102 este folosit aproape în toată lumea (excepție SUA, Norvegia, Austria) ca și colorant galben, dar se poate folosi și în combinație cu E 133 – Albastru FCF pentru a da diferite nuanțe de verde.
E 102 tartrazinaEfectele consumului de alimente ce conțin tartrazină (E 102)
E 102 a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.

Tartrazina poate produce și cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie.

Tartrazina  nu este recomandată (în multe țări este interzisă) în produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate. Copiii afectați de acest sindrom iși pot controla greu comportamentul și au probleme în a fi atenți la ceea ce se întampla în jurul lor.

Alimente în care este prezentă tartrazina (E 102)
Tartrazina (E 102) se găsește în produsele alimentare procesate ce au o culoare galbenă sau verde.

În lista de mai jos găsiți alimentele ce pot conține E102:
– dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.
– băuturi – băuturi racoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.
– ronțăieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.
– condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.

Tartrazina (E 102) se găsește și în diferite medicamente. Pe etichetă sau pe prospectul medicamentului ce conține tartrazină ar trebui, conform regulilor impuse de CE, să fie specificat că acestea ‘pot produce reacții alergice’. Din pacate, pe alimentele ce conțin acest aditiv și care sunt consumate mult mai des decât medicamentele nu este prezent acest avertisment.

Datorită presiunilor făcute de diverse organizații și de media, doza maximă admisă a fost redusă semnificativ și se speră că în urmatorii ani tartrazina să fie interzisă în UE și în multe alte țări.

Print Friendly, PDF & Email