E 102 – Tartrazina – efectele și alimentele în care este prezentă

5

Tartrazina este un colorant sintetic ce se obtine  prin sinteza chimica din gudron de carbune. Acest aditiv da  culoarea galbena sau portocalie a alimentelor.

E 102 este folosit aproape în toată lumea (excepție SUA, Norvegia, Austria) ca și colorant galben, dar se poate folosi și în combinație cu E 133 – Albastru FCF pentru a da diferite nuanțe de verde.
E 102 tartrazinaEfectele consumului de alimente ce conțin tartrazină (E 102)
E 102 a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.

Tartrazina poate produce și cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie.

Tartrazina  nu este recomandată (în multe țări este interzisă) în produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate. Copiii afectați de acest sindrom iși pot controla greu comportamentul și au probleme în a fi atenți la ceea ce se întampla în jurul lor.

Alimente în care este prezentă tartrazina (E 102)
Tartrazina (E 102) se găsește în produsele alimentare procesate ce au o culoare galbenă sau verde.

În lista de mai jos găsiți alimentele ce pot conține E102:
– dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.
– băuturi – băuturi racoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.
– ronțăieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.
– condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.

Tartrazina (E 102) se găsește și în diferite medicamente. Pe etichetă sau pe prospectul medicamentului ce conține tartrazină ar trebui, conform regulilor impuse de CE, să fie specificat că acestea ‘pot produce reacții alergice’. Din pacate, pe alimentele ce conțin acest aditiv și care sunt consumate mult mai des decât medicamentele nu este prezent acest avertisment.

Datorită presiunilor făcute de diverse organizații și de media, doza maximă admisă a fost redusă semnificativ și se speră că în urmatorii ani tartrazina să fie interzisă în UE și în multe alte țări.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

5 Comentarii

 1. Raspunde anne 03/09/2014

  Pe punga de fulgi de porumb de la sanovita scrie ca are ca si ingrediente malai de porumb si sare. Poate sa contina si e-ul asta (tartrazina) fara sa fie specificat? As dori sa stiu deoarece i le dau bebelusului…

  • Raspunde cesamancam.ro 03/09/2014

   Pentru a determina daca acestia contin tartrazina ar trebui dusi la un laborator. Consider ca nu este cazul sa faceti acest efort. Cel mai probabil nu contin E102.

  • Raspunde Conny 24/10/2016

   CUM? Are si malai de porumb? Incredibil!

 2. Raspunde adriana 05/05/2015

  ATENTIE! Puii din comert sunt galbeni de la TARTRAZINA care se adauga in hrana lor. Mamicutze cu bebelusi mai bine o supa de legume.

 3. Raspunde ludi 09/12/2015

  Am cumparat de ziua baiatului tort Lapte de Pasare,fabrica Bucuria si chiar a doua zi baiatul avea iritatii pe obraji.Am citit atent ingradientele si am gasit TARTRAZINA. Am mancat si eu, insa mie mi s-a creat o senzatie oribila de dupa, parca am inghitit ceva rau.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on March 17th, 2016 at 14:07,