Albastru briliant – E133

0

Albastru briliant este un colorant sintetic obţinut din produse petroliere.

În general este folosit împreună cu alţi coloranţi pentru a obţine culoarea dorită de procesator.

albastru briliant - e133Efectele consumului de alimente ce conţin albastru briliant (E133)
E133 este un aditiv alimentar periculos ce este interzis în peste 10 tari din Uniunea Europeană.

Doza maxima admisă a fost scăzută treptat de la 12.5 mg/kg corp în 1975 la 10 mg în 1985, iar în 2010 la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii ce au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului.

Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice.

Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii.

Albastru briliant poate produce reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice.

Este considerat de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit împreună cu alţi coloranţi.

Datorită procesului de obţinere, E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu.

Surse de albastru briliant
E133 poate fi întâlnit în: vin aromatizat, cidru, băuturi fără alcool, băuturi alcoolice, suplimente alimentare lichide şi solide, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, produse de cofetărie, bomboane, jeleuri, îngheţată, produse lactate, ambalaje comestibile etc.

Albastru briliant poate fi găsit şi în săpun, pastă de dinţi, şampon şi apă de gură.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on December 15th, 2013 at 18:04,