tipuri de alergiiAcest articol vine în completarea celor patru deja scrise și care au ca subiect alergiile și alergenii.

În continuare vă vom prezenta etapele manifestarii alergiilor, dar și categoriile principale de alergii.

O reacție alergică se manifestă în două etape:
– prima dată când intrați în contact cu alergenul sistemul imunitar produce anticorpi specifici. Acești anticorpi circulă prin organismul dumneavoastră (prin sânge) și se leagă de celule produse de sistemul imunitar. Aceste celule se găsesc în toate țesuturile organismului, dar cantitatea cea mai mare poate fi găsită la nivelul nasului, pielii, plămânilor și tractului digestiv.

– a doua dată când intrați în contact cu alergenul acesta se leagă de anticorpii specifici produși în prima etapă, care sunt legați de celulele sistemului imunitar.

Acest proces declanșează producerea de cantități importante de substanțe ca histamina.

În funcție de țesutul în care sunt eliminate, aceste substanțe vor declanșa simptomele alergiilor alimentare. Aceste simptome pot fi minore, dar pot ajunge și la nivelul în care viața dumneavoastră poate fi în pericol. Pentru mai multe informații puteți citi acest articol.

De obicei, persoanele ce au membrii ai familiei ce suferă de diferite alergii au șanse mult mai mari de a dezvolta aceste afecțiuni.

Cele mai importante categorii de alergii sunt:

Alergiile produse de o anumită categorie de produse
De exemplu, dacă sunteți alergic la creveți este foarte posibil să fiți alergic și la alte vietăți marine ca homar, crab și languste.

Alergiile induse de exercițiile fizice
Aceste reacții alergice se declanșează din cauza consumului de alimente alergene înainte de a efectua exerciții fizice. După începerea antrenamentului, temperatura corpului crește și astfel apar simptomele.

Cele mai întalnite simptome sunt: mâncărimi, confuzie, coșuri, anafilaxie.

Acest tip de alergii poate prevenit foarte ușor, prin consumul redus de produse ca alcool, crustacee, roșii, brânză și țelină înainte de antrenamente (minim 2-3 ore).

Alergiile la fructe și legume
Aceste alergii sunt produse de fructe și legume proaspete ca mere, cireșe, kiwi, roșii, țelină și ardei iute. Acest tip de alergii apare în general primavara și la sfârșitul verii la persoanele ce suferă de rinită alergică.

Simptomele sunt: mâncărimi, furnicături la nivelul gurii și buzelor și umflarea acestora, mâncărimi la nivelul ochilor, secreții nazale și strănut. Aceste simptome pot să apară și doar prin simplul contact cu sucul alimentelor respective.

Acest tip de alergii se poate preveni prin procesarea termică a alimentelor.

Persoanele sănătoase nu trebuie să proceseze termic fructele și legumele și chiar este indicat ca acestea să fie consumate proaspete.

Print Friendly, PDF & Email