Benzoatul de calciu este un conservant artificial obţinut din acidul benzoic. Acidul benzoic este obţinut în mod industrial din toluen.

E213 inhibă creşterea drojdiilor, fungilor şi bacteriilor din produsele acide. Dacă se foloseşte o concentraţie mare alimentele dobândesc un gust amărui.
benzoatul de calciuEfectele benzoatului de calciu asupra organismului
Pentru că benzoatul de calciu este sarea de calciu a acidului benzoic are efecte asemănătoare cu acesta şi cu benzoatul de sodiu, dar vom menţiona câteva şi aici. Dacă doriţi să citiţi şi despre benzoatul de sodiu urmaţi link-ul precedent.

E213 produce reacţii alergice persoanelor ce suferă de iritaţii ale pielii, astm sau de alergie la aspirină. Persoanele care suferă de aceste afecţiuni pot observa după consumul de benzoat de calciu o intensificare a simptomelor. Efectele acestui aditiv (E 213) sunt mai puternice dacă este consumat împreună cu tartrazina.

Produce hiperactivitate la copii şi nu este recomandat în alimentaţia acestora.
E213 inhibă temporar activitatea enzimelor digestive şi scade nivelul aminoacizilor din organism.

Doza maximă admisă pentru benzoatul de calciu este 5mg/kgc.

Alimentele în care este prezent benzoatul de calciu
Este folosit în urmatoarele produse alimentare: compot şi suc de ananas, vin, lichior, băuturi energizante, condimente, peşte (afumat sau uscat), cidru, oţet, sosuri, cereale,  gem, margarină, maioneză, murături, şi produse din carne (în general conserve).

E213 nu este folosit doar în industria alimentară şi este folosit şi în apa de gură, pasta de dinţi, tutun şi medicamente.

Print Friendly, PDF & Email