Benzoatul de potasiu este sarea de potasiu a acidului benzoic ce este obţinut la nivel industrial din toluen. Este folosit în industria alimentară ca inhibitor al drojdiilor, mucegaiurilor şi bacteriilor.

E212 este folosit în general ca înlocuitor al benzoatului de sodiu în alimentele destinate persoanelor ce doresc sa limiteze aportul de sodiu. În formă brută E212 se prezintă sub forma unei pulberi cristaline sau ca lichid, în funcţie de compania producătoare.
benzoatul de potasiuEfectele consumului de E212
Din cauză că este o sare a acidului benzoic E212 poate interacţiona cu acidul ascorbic (vitamina C) şi poate forma benzen.

Benzenul este o substanţă foarte toxică şi cancerigenă. Pentru a reduce cantitatea de benzen produsă trebuie să depozitaţi alimentele ce conţin benzoat de potasiu departe de surse de lumină şi căldură.

La fel trebuie să procedaţi şi în cazul produselor ce conţin acid benzoic, benzoat de sodiu şi benzoat de calciu.

Ca şi ceilalţi compusi cu care este “înrudit”, benzoatul de potasiu poate produce alergii în cazul persoanelor alergice la aspirină şi poate agrava simptomele persoanelor ce sufera de astm.

Doza maximă admisă pentru benzoatul de potasiu este de 5 mg/kgc.

Centrul de Ştiinţă în Interes Public a încadrat aditivii alimentari în cinci categorii: aditivi siguri, aditivi ce trebuie consumaţi în cantităţi mici, aditivi ce trebuie utilizaţi cu precauţie, aditivi ce trebuie evitaţi de anumite persoane, aditivi ce trebuie evitaţi de toate persoanele.

E212 face parte din categoria aditivilor alimentari ce trebuie evitaţi de anumite persoane.

Uniunea Europeana nu recomandă introducerea acestui aditiv în produsele destinate copiilor pentru că poate produce hiperactivitate.

Alimentele în care se găseşte E212
Benzoatul de potasiu se găseşte în următoarele alimente: sucuri naturale din fructe, băuturi răcoritoare carbogazoase şi necarbogazoase, margarină, măsline, sosuri, gem, murături, jeleuri şi produse de patiserie.

Print Friendly, PDF & Email