Maltitolii sunt aditivi alimentari ce sunt utilizați în special ca îndulcitori, însă aceștia pot fi utilizați și ca emulsificatori și stabilizatori etc.

Deși acești aditivi alimentari sunt în general prezenți pe etichetă cu denumirea de maltitoli, maltitol, sirop de maltitol sau E965 și pare că ar fi vorba de același aditiv alimentar, de fapt este vorba de o clasă de aditivi alimentari.

Ei se clasifică astfel:
– E 965 – maltitoli
– E965 (i) – maltitol
– E 965 (ii) – sirop de maltitol

maltitolAcești aditivi alimentari se gasesc în mod natural și în anumite fructe și legume și sunt considerați carbohidrați (glucide).

În alimente aceștia sunt în general sintetizați și nu naturali. Acești aditivi alimentari au aproximativ 75 – 90% din puterea de îndulcire a zahărului și aproape de două ori mai puține calorii (2-3 calorii / gram față de 4 calorii / gram în cazul zahărului).

Efectele negative ale maltitolilor
E965 sunt aditivi considerați relativ siguri, fară efecte adverse grave, însă au destule efecte neplăcute. Printre acestea putem menționa balonare, flatulență, dureri abdominale, diaree etc.

Severitatea acestor efecte este direct proporțională cu cantitatea ingerată.

Flatulența este primul efect al consumului de maltitol și poate să apară chiar și de la 10 – 20 de grame pe zi. Pentru că se pare că flora intestinală nu se poate adapta, flatulența va înceta doar dacă nu mai consumați acești aditivi. Totuși, studiul a fost destul de scurt (9 zile) și este posibil ca pe termen lung flora intestinală să se poată adapta, însă momentan se pare că pe termen scurt nu poate.

Durerea abdominală în cazul adulților sănătoși apare la doze joase, de numai 40 de grame pe zi.

Diareea apare în general la un consum mai mare de 15 grame în cazul copiilor și de 60-90 grame în cazul adulților.

Nu este indicat în cazul femeilor însărcinate pentru că se pare că pote limita dezvoltarea fătului (teste pe animale).

Nu se cunosc efectele în cazul femeilor care alăptează și astfel este indicat să evitați consumul de maltitoli, inclusiv sirop.

Maltitolul se găsește în multe produse fără zahăr (destul de înșelător), însă trebuie să rețineți că acesta are 2-3 calorii / gram și are și indice glicemic cuprins între 35-36 pentru E965 (i)  și aproximativ 52 pentru E 965 (ii) (zaharul are 58-65).

Acest aspect este relevant în special pentru diabetici pentru că acest aditiv și celelalte produse din clasa sa pot crește glicemia (mai puțin decât zahărul, dar totuși o cresc). În cazul diabeticilor care consumă produse cu maltitol este necesar să se monitorizeze atent nivelul glicemiei.

Surse
E 965 se găsește în produse de patiserie, dulciuri, băuturi, ciocolată, gumă de mestecat, medicamente etc.

Având în vedere că are 75-90% din puterea de îndulcire a zahărului (trebuie adăugat mai mult și astfel se ajunge foarte aproape de alimentele care conțin zahăr), 50-75% din calorii, un indice glicemic nu chiar atât de mic (în cazul siropului aproximativ 85-90% din indicele glicemic al zahărului) și suficiente efecte adverse, nu cred că este alegerea cea mai bună pentru cei care doresc să diminueze cantitatea de glucide din dietă sau pentru diabetici.

Surse
ejcn.com
sagepub.com
healthline.com

Print Friendly, PDF & Email