Parabenii din cosmetice și alimente
Parabenii sunt substanțe chimice foarte des întâlnite în produsele cosmetice și mai rar în alimente, băuturi și medicamente. Aceștia sunt folosiți în produsele cosmetice ca și conservanți.
Cei mai folosiți parabeni sunt: metil-paraben, propil-paraben, butil-paraben, benzil-paraben și etil-paraben (în engleză – methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben și benzylparaben.
În general nu sunt folosiți individual în produsele cosmetice ci în combinație cu alți conservanți pentru a putea combate o gamă cât mai largă de microorganisme. Folosirea unor amestecuri de parabeni sporește puterea de conservare și astfel permite utilizarea unor cantități mai mici de conservanți.
Efectele parabenilor
În urma studiilor efectuate s-a descoperit că parabenii se absorb prin piele și că au aceleași efecte cu estrogenul. Estrogenul este un hormon necesar pentru dezvoltarea normală, pentru creșterea sânilor, influențează menstruația, este esențial pentru reproducere și pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului osos. Totuși, acest hormon este cunoscut ca fiind un factor de risc în cazul cancerului de sân si de aceea parabenii sunt văzuți ca un risc inutil de femeile din întreaga lume.
În urma unui studiu din 2004 prezența acestora a fost detectată în tumorile prezente la nivelul sânilor.
Conform Comitetului Stiintific al UE, parabenii pot perturba sistemul endocrin, pot produce afecțiuni ale aparatului reproducător și afectează dezvoltarea organismului.
Perturbarea sistemului endocrin se referă la capacitatea unor substanțe, precum parabenii, de a mima sau bloca hormonii, afectand funcțiile pe care aceștia le controlează. Un astfel de efect a fost raportat într-o lucrare recentă, parabenii crescând nivelul de estrogen prin inhibarea ezimelor din piele, responsabile de metabolizarea lui.
În experimentele efectuate pe șobolani, parabenii au afectat sistemul reproducător al acestora, însa dozele folosite au fost mult mai mari decat cantitatea ce patrunde zilnic în organismul nostru. Parabenii influențeaza negativ și producerea de material seminal și testosteron.
S-a observat ca organismul șobolanilor poate metaboliza toată cantitatea de parabeni, aceștia devenind inofensivi. Organismul uman nu îi metabolizează complet și aceștia au fost gasiți nealterați în urină, sange și plasmă seminală.
Pentru că cercetările nu sunt încă finalizate cea mai inteligentă soluție este evitarea produselor cosmetice și alimentare ce conțin parabeni.
Surse de parabeni
Parabenii pot fi întâlniți în foarte multe tipuri de produse cosmetice: produse pentru machiaj, creme, produse pentru îngrijirea părului, antiperspirante, produse pentru copii, etc.
Conform legislației europene, parabenii nu pot fi folosiți decât în patru categorii de alimente procesate: produse din carne uscată, gelatină – precum cea gasită în pate de ficat, dulciuri (nu și în ciocolată) și în suplimente alimentare lichide.
Producătorii sunt obligați prin lege să declare pe eticheta produselor toate ingredientele și astfel produsele ce conțin parabeni pot fi identificate și evitate foarte ușor. Pentru a preveni efectele acestora încercați să evitați produsele care îi conțin.