Ceaiul este o băutură foarte răspândită la nivel mondial. Totuşi, ceaiul alb este puţin cunoscut şi este consumat mult mai puţin decât celelalte tipuri (ex.: ceaiul negru reprezintă 75% din consumul mondial de ceai).

Ceaiul alb este produs din frunzele tinere şi mugurii de Camellia sinensis. Acestea sunt încălzite pentru a inactiva polifenol oxidaza şi apoi uscate. Ca şi ceaiul verde, acest tip de ceai este foarte puţin procesat şi astfel conţine o cantitate mare de antioxidanţi.

Cel mai mare producător de ceai alb este China, însă în ultimii ani acesta a fost cultivat şi în alte ţări precum India, Thailanda, Taiwan etc.

ceai albCeaiului alb şi cariile
Ceaiul alb conţine cantităţi importante de fluor, tanin şi flavonoide. Biodisponibilitatea fluorului din ceai este de aproximativ 34% şi astfel ceaiul alb este o sursă bună de fluor şi previne apariţia cariilor. De asemenea, taninurile inhibă anumite enzime prezente în salivă şi astfel reduc potenţialul cariogenic al alimentelor cu un conţinut ridicat de amidon.

Antioxidanţii prezenţi în ceaiul alb inhibă şi dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavităţii bucale şi implicit formarea plăcii bacteriene.

Ceaiul alb şi cancerul
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi ceaiul alb poate preveni apariţia tumorilor maligne.

Un studiu recent a demonstrat că ceaiul alb poate reduce efectele negative ale substanţelor mutagene, prevenind astfel apariţia mutaţiilor la nivelul ADN-ului.

Un alt studiu efectuat pe şoareci a avut ca scop determinarea efectelor ceaiurilor verde si alb asupra formării polipilor intestinali. În urma acestui studiu s-a descoperit că cele două tipuri de ceai au efecte similare medicamentelor utilizate în acest scop, însă fără efectele secundare asociate celor din urmă.

Şoarecii ce nu au primit tratament au dezvoltat 30 de polipi la nivelul colonului, cei care au consumat ceai verde – 17, ceai alb – 13, medicaţie specifică – 15 polipi.

Şoarecii ce au primit atât ceai alb cât şi medicaţie specifică au dezvoltat doar şase tumori.

Aceste rezultate sunt promiţătoare şi pot conduce la realizarea unor tratamente eficiente fără foarte multe efecte secundare.

Alte efecte benefice
Într-un studiu în care au fost cercetate efectele benefice a 21 de plante, ceaiul alb a avut cele mai puternice efecte în ceea ce priveşte prevenirea cancerului, degradarea pielii, a vaselor de sânge şi a articulaţiilor. Urmatoarele locuri au fost ocupate de trandafir, ceai verde, anason, rodii etc.

Catechinele prezente în ceaiul alb reduc colesterolul şi scad presiunea arterială, efecte ce conduc la scăderea riscului apariţiei afecţiunilor cardiovasculare.

Alte efecte benefice ale consumului de ceai alb sunt reducerea ritmului de formare a ţesutului adipos şi stimularea arderii grăsimilor existente în celulele mature.

Efecte adverse
Ceaiul alb conţine şi cofeina, iar efectele negative ale acestuia sunt în general produse de aceasta. Cantitatea de cofeină prezentă în acest tip de ceai este puţin mai mare decât cea conţinută de ceaiul verde şi de două-trei ori mai mică decât cea prezentă în ceaiul negru. Astfel, dacă urmaţi indicaţiile prezente în articolul despre ceaiul verde (2-3 ceşti pe zi) nu ar trebui să resimţiţi efectele cofeinei.

Persoanele ce suferă de afecţiuni hepatice, cardiace sau de diabet pot consuma ceai alb doar după ce au consultat un medic specialist.

De asemenea, ceaiul alb nu este recomandat în timpul sarcinii, cofeina conţinută de acesta putând traversa placenta şi afecta fătul.

Flavonoidele prezente în ceaiul alb sunt considerate responsabile de efectele anticancerigene ale acestuia, însă în anumite studii efecte anticancerigene au fost observate şi în cazul cofeinei şi astfel nu trebuie să evitaţi ceaiul alb din cauza conţinutului de cofeină ci doar să nu consumaţi în exces.

Flavonoidele sunt compuşi sănătoşi, însă blochează absorbţia fierului din surse vegetale. Astfel, dacă aveţi probleme în ceea ce priveşte nivelul de fier din organism este bine să evitaţi consumul de ceai alb foarte aproape de ora mesei sau imediat după aceasta. Acest efect poate fi redus adăugând lapte în ceai.

Evitaţi suplimentele ce conţin extract de ceai alb pentru că acestea conţin o cantitate foarte mare de substanţe active şi pot produce efecte secundare precum greaţă, dureri de cap, insomnie etc.

Surse
nih.gov
cancer.gov
oregonstate.edu
oregonstate.edu
lpi.oregonstate.edu
alphagalileo.org
sciencedaily.com

Print Friendly, PDF & Email