Dacă vă plac pastele, însă doriți să vă păstrați și silueta, acest articol vă va fi foarte util.

Suntem conștienți că pastele nu reprezintă mâncarea cu cele mai puține calorii și că acestea ne pot influența negativ greutatea corporală, însă acestea sunt prea delicioase pentru a fi evitate.

Motivul pentru care pastele au un număr mare de calorii este conținutul ridicat de glucide.

pasteAcestea sunt absorbite foarte bine și repede de organism, ridică glicemia și dacă nu sunt utilizate se stochează sub formă de grăsime. Creșterea glicemiei conduce la eliberarea de insulină. Aceasta face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă, ceea ce conduce la nevoia de a mânca din nou.

Din această cauză sunt recomandate alimentele bogate în fibre – acestea sunt digerate mai încet, glicemia crește treptat și pofta de mâncare revine mai greu.

Oare există o metodă prin care poate fi redus numărul de calorii din paste?

Se pare că cercetătorii au descoperit una. Această metodă este foarte simplă – se fierb pastele și se răcesc în frigider.

Această metodă simplă conduce la schimbări chimice ce afectează structura glucidelor din paste. Mare parte din glucidele din paste (amidonul) se transformă în amidon rezistent.

Spre deosebire de celelalte tipuri de glucide, amidonul rezistent este mai greu de digerat și se comportă mai mult ca o fibră decât ca o glucidă. Acest lucru face ca numărul de calorii să scadă și creșterea glicemiei să fie mai mică.

Se pare că pastele reci sunt bune pentru noi, însă în foarte multe cazuri consumăm paste calde. Oare ce se întâmplă dacă reîncălzim pastele de mai sus?

Cercetătorii au „făcut rost” de câțiva voluntari și au analizat modul în care reacționează organismul lor la pastele proaspete, apoi la cele răcite și la final la cele reîncălzite.

Așa cum era de așteptat, pastele răcite au condus la o creștere mai mică a glicemiei decât pastele proaspete.

Surpriza a venit atunci când au testat pastele reîcălzite. Acestea au avut un impact și mai mic asupra nivelului de glucoză din sânge, reducând creșterea glicemiei cu aproximativ 50%.

Acest lucru sugerează că reîncălzirea pastelor face ca o cantitate și mai mare de glucide să se transforme în amidon rezistent.

Cercetătorii lucrează în prezent la dezvoltarea unor metode care să facă și alte alimente să se comporte similar.

Poate în viitor vom avea și cartofi prăjiți cu amidon rezistent 🙂.

Sursă
bbc.com

Print Friendly, PDF & Email