„Pastila de a doua zi” împotriva HIV
Nu avem încă tratamentul împotriva HIV, deși suntem foarte aproape, dar avem cea mai bună alternativă: prevenția.
Pe lângă prezervative, ace sterile și educația publică, există acum un nou instrument cu care putem lupta împotriva răspândirii virusului HIV: medicamente pentru profilaxia postexpunere (PPE).
Cunoscută și ca pastila de a doua zi împotriva HIV, acest medicament ajută la reducerea drastică a riscului de infectare cu virusul HIV dacă este administrat la scurt timp după expunere.
Mai jos prezentăm informații cu privire la ceea ce ar trebui să știi dacă dorești ca tu și persoana iubită să fiți în siguranță.
PPE este un medicament antiretroviral (ART) care se administrează după o eventuală expunere la virusul HIV, cu scopul prevenirii infecției.
Conform aids.gov, PPE trebuie inițiată în termen de 72 de ore de la o potențială expunere recentă la virusul HIV, iar cu cât se începe mai repede administrarea PPE, cu atât rezultatele vor fi mai bune.
Odată ce a fost prescris, PPE va trebui administrat o dată sau chiar de două ori pe zi, timp de 28 de zile.
Medicamentul acționează prin susținerea sistemului imunitar în stoparea virusului de a se multiplica în interiorul celulelor organismului.
Celulele deja infectate mor în mod natural la scurt timp și fără posibilitatea de a se reproduce, iar virusul nu se mai poate răspândi și, ca urmare, nu mai poate infecta corpul gazdă.
Din nefericire, PPE nu are o eficiență de 100% în prevenirea infecțiilor cu HIV.
În anumite cazuri, pacienții nu respectă dozajul prescris sau perioada de administrare a acestuia.
Alteori, pacienții sunt infectați cu tulpini ale virusului HIV care nu pot fi distruse de medicamente sau expunerea virală inițială a fost prea mare pentru ca medicamentele să mai fie eficiente.
Adesea, medicamentele sunt administrate celor care cred că au fost expuși la virusul HIV, fie prin contact sexual neprotejat, fie prin intermediul acelor folosite în comun sau ca victime ale unor agresiuni sexuale.
În plus, medicamentul este unul scump, costă între 600 $ și 1000 $, fiind destinat exclusiv utilizării în cazuri de urgență și nu ar trebui să fie mijlocul predilect de protecție împotriva virusului.
Aceia care sunt adesea expuși virusului HIV, cum ar fi indivizii cu parteneri HIV-pozitivi sunt sfătuiți să ia, în schimb, PrEP – un medicament cu administrare zilnică și care acționează în mod similar pentru reducerea riscului de infecție.
PPE poate avea efecte negative minore și care nu pun viața în pericol, cum ar fi senzaţiile de greață.