Alimentația este foarte importantă pentru sănătatea cavității bucale. Toată lumea cunoaște că anumite alimente facilitează apariția cariilor, însă nu mulți cunosc faptul că alimentația are un rol important și în apariția / prevenirea altor afecțiuni ale cavității bucale.

Relația dintre alimentație și sănătatea cavității bucale este foarte simplă și directă – o alimentație necorespunzătoare conduce la creșterea riscului de apariție a afecțiunilor, iar o alimentație echilibrată scade acest risc și promovează sănătatea orală.

În funcție de momentul în care o persoană are o alimentație deficitară (la începutul vieții sau mai târziu) efectele negative sunt diferite.

dinte bolnavO alimentație deficitară la începutul vieții, pe perioada sarcinii sau chiar înainte de aceasta conduce în special la malformații, pe când un deficit de nutrienți apărut mai târziu conduce în special la apariția cariilor și a altor afecțiuni ale țesuturilor din cavitatea bucală.

Alimentația are un impact mult mai mare (pozitiv sau negativ) în perioadele de dezvoltare rapidă a organismului.

Influența alimentației asupra afecțiunilor cavității bucale

Paradontoză
Paradontoza progresează mai repede în cazul persoanelor subnutrite sau cu alimentație deficitară. Principalul rol al alimentației este menținerea sistemului imunitar în paramertri optimi și diminuarea cantității de radicali liberi din organism.

Un rol benefic important îl au nutrienții precum vitamina C, beta-caroten și vitamina E.

Totuși, exceptând deficiența severă de vitamina C, asociată cu paradontoza, nu există dovezi solide care să arate că alimentația precară poate conduce la paradontoză, însă există dovezi care arată că o alimentație corespunzătoare poate diminua riscul de apariție și poate încetini progresia bolii.

Afecțiuni ale mucoasei bucale
Primele semne ale carențelor apar în general la nivelul gurii. De exemplu, în cazul carenței de vitamine din complexul B primele semne sunt reprezentate de glosita (inflamația limbii), cheilită (leziuni inflamatorii ale buzelor) sau stomatita angulară (inflamația colțurilor gurii).

Cancerul oral este un tip de cancer foarte des întâlnit în țările în curs de dezvoltare și în creștere în Danemarca, Germania, Scoția și Europa de Est.

În acest caz alimentația are un rol important în prevenirea acestui tip de cancer. Se pare că cele mai eficiente alimente în prevenirea cancerului oral sunt legumele și fructele. Acestea pot diminua riscul cu aproximativ 40-80%. Atunci când au fost analizați nutrienți individuali, dovezi mai solide au fost găsite în cazul consumului de vitamina C. În cazul celorlalți nutrienți au fost obținute rezultate contradictorii sau neconcludente.

Ca factor ce crește riscul apariției cancerului oral s-a evidențiat consumul de mâncăruri și băuturi fierbinți. Acestea sunt suspectate că ar face același lucru și în cazul cancerului de stomac.

Dezvoltarea smalțului
Alimentația influențează și dezvoltarea smalțului. O cantitate insuficientă de  vitamine (în special D și A)  și de minerale (calciu, fluor, fier) afectează dezvoltarea smalțului (hipoplazia smalțului), dar și dezvoltarea glandelor salivare.

De asemenea, o cantitate prea mare de fluor în timpul formării smalțului conduce la fluoroză dentară (intoxicație cu fluor în perioada formării dinților).

Eroziunea dentară
Eroziunea dentară reprezintă pierderea ireversibilă a țesutului dur al dinților (smalț și dentină) sub acțiunea acizilor și fără intervenția bacteriilor.

Printre acizii cei mai dăunători pentru smalțul dentar se numără – acidul citric, ascorbic, fosforic, malic, tartaric, oxalic și carbonic.

Aceștia se găsesc în general în sucuri de fructe, alte tipuri de băuturi nealcoolice, ca aditiv alimentar, vinuri, oțet și fructe.

Deși și consumul de fructe poate conduce la eroziune dentară, sucurile din fructe au un efect de 3-10 ori mai puternic.

Cel mai periculos acid pentru smalțul dentar este acidul citric, însă nu pentru că are cel mai puternic efect ci pentru că se găsește în foarte multe alimente procesate – suc, compot, murături etc. și astfel este probabil acidul la care ne expunem cel mai des.

Carii dentare
În țările dezvoltate și în curs de dezvoltare cariile dentare sunt mai puțin întâlnite decât acum 30 de ani, însă se constată creșteri acolo unde există o expunere mai mare la produse ce conțin zahăr.

Cariile dentare apar atunci când smalțul și dentina sunt demineralizate de acizii produși de bacterii prin metabolizarea anaerobă a zaharurilor.

Foarte multe studii au arătat că zaharurile sunt cel mai important factor atunci când vine vorba de apariția cariilor dentare.

S-a observat că în țări în care consumul de zahăr este mai mic de 10 kg / persoană / an, cariile sunt mai puțin întâlnite.

De asemenea, s-a observat că populațiile cu o dietă cu un conținut redus de zahăr au mai puține probleme de acest tip, chiar dacă au o dietă bogată în amidon. În plus, atunci când aceste populații au trecut la o dietă europenizată s-a observat o creștere rapidă a incidenței cariilor.

Un alt studiu a arătat că zahărul nu influențează foarte mult dezvoltarea cariilor dacă este consumat în timpul meselor, însă consumul produselor ce conțin zaharuri între mese crește foarte mult riscul de apariție (în funcție de frecvență).

Concluzii
Alimentația este foarte importantă pentru sănătatea cavității bucale, o alimentație corespunzătoare putând preveni apariția afecțiunilor orale.

Este important de reținut că trebuie limitat consumul de alimente ce conțin zahăr adăugat (inclusiv miere) la sub 10 kg / an și că trebuie să aveți o igienă orală adecvată.

De asemenea, o dietă bogată în fructe și legume vă poate ajuta să vă feriți de afecțiunile cavității bucale.

Surse
nih.gov
scielosp.org
rdhmag.com
zambetsanatos.com
emedicine.medscape.com

Print Friendly, PDF & Email