E338 este un aditiv alimentar obținut prin sinteză chimică ce se utilizează în industria alimentară ca antioxidant, reglator de aciditate și sechestrant.

Efectele consumului de alimente ce conțin acid fosforic
Studiile care au fost efectuate până în prezent sunt contradictorii, însă multe au descoperit legături între consumul de băuturi răcoritoare de tip cola și afecțiuni renale, pietre la rinichi sau osteoporoză.

Se presupune că osteoporoza este generată de faptul că acidul fosforic îngreunează absorbția calciului și magneziului (se leagă de aceste minerale la nivelul tractului digestiv și formează compuși ce nu mai pot fi absorbiți).

surse de e338, acid fosforic

Aceste efecte (afecțiuni renale, pietre la rinichi sau osteoporoză) nu au putut fi încă atribuite direct și fără a exista dubii acidului fosforic (E338) sau băuturilor răcoritoare, o teorie fiind că aceste afecțiuni sunt produse de faptul că persoanele care consumă băuturi răcoritoare consumă mai puțin lapte și au o viață sedentară. Totuși, excesul de fosfor poate produce calcifierea ţesuturilor moi, în special a rinichilor. Depozitele de fosfat se produc de obicei doar în cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni renale.

De asemenea, Comisia Europeană a solicitat EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) să reanalizeze aditivii alimentari ce conțin fosfor. Această solicitare a fost generată de un articol științific publicat în 2012 în care acest tip de aditivi erau asociați cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare.

Reevaluarea trebuie efectuată până la 31 decembrie 2018. Poate atunci vom putea zice sigur dacă acest aditiv este dăunător sau nu, și cât de dăunător este. Sperăm că se va determina și dacă acest aditiv produce afecțiuni renale, pietre la rinichi și osteoporoză.

Până atunci recomandarea noastră este să evitați alimentele ce conțin E338.

Surse de acid fosforic – E 338
Cea mai importantă sursă de acid fosforic este reprezentată de băuturile racoritoare, în special cele de tip cola. Această substanță mai poate fi întâlnită și în pastele de dinți, detergenți și soluții utilizate la îndepartarea ruginii (din această cauză băuturile de tip cola pot curăța rugina).

Surse
nih.gov
nih.gov
nih.gov
efsa.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email