Termenul de zeolit (piatra care fierbe) se referă la compuși minerali ce conțin siliciu si aluminiu, dar și alte minerale. Zeolitul natural se formează în urma erupțiilor vulcanice, finalizarea procesului putând dura 50 – 50000 de ani. Zeolitul poate fi produs și industrial într-o perioadă mult mai scurtă.

Cei mai cunoscuți compuși de acest tip sunt clinoptilolitul, erionitul, phillipsitul și mordenitul. Datorită structurii poroase, zeolitul este utilizat ca absorbant, desicant, detergent, purificator de apă și aer etc.

zeolitEfectele benefice ale zeoliților
Zeolitul este comercializat sub formă de suplimente nutritive, iar producătorii susțin că aceasta poate fi utilizat pentru a trata sau preveni o gamă largă de afecțiuni. Totuși, cercetările arată că acesta este eficient doar pentru un numar redus de afecțiuni, celelalte efecte benefice nefiind susținute cu dovezi.

Printre efectele benefice dovedite ale zeolitului se regăsește facilitarea excreției urinare a metalelor grele. Studiile au arătat că un supliment lichid ce conținea clinoptilolit a îmbunătățit semnificativ capacitatea de eliminare a metalelor grele fără să influențeze negativ organismul. Astfel, acest tip de zeolit poate fi o soluție eficientă și relativ sigură pentru reducerea cantității de metale grele din organism.

Zeolitul are și efect coagulant putând încetini sau opri sângerările.

Studiile efectuate in vitro și pe animale au arătat că acesta are efecte anticancerigene, însă nu există studii efectuate pe oameni care să arate că zeolitul este eficient în tratarea sau prevenirea cancerului.

De asemenea, studiile in vitro au arătat că acesta are și proprietati antioxidante.

Efecte secundare
Inhalarea zeolitului favorizează apariția cancerului la plămâni și a fibrozei pulmonare, acesta fiind încadrat în categoria 1 de substanțe cancerigene, categorie ce conține compușii pentru care există dovezi suficiente în ceea ce privește creșterea riscului de cancer pulmonar.

Această constatare a fost facută în urma unui studiu care s-a derulat pe o perioadă de 23 de ani în trei sate din Turcia în care au fost urmarite 891 de persoane. În două sate există o concentrație crescută de erionit în aer, iar în al treilea o concentratie foarte mică acesta fiind utilizat ca nivel de referință.

Pe parcursul studiului au decedat 372 de persoane din care 119 de cancer pulmonar. În cele două sate cu concentrație mare de erionit 117 persoane au decedat din cauza cancerului pulmonar, față de doar două în satul de referință.

Astfel, în primele două sate incidența cancerului pulmonar a fost de 200 respectiv 700 la 100000 de persoane pe an, iar în satul de referință de doar 10 cazuri la 100000 de persoane.

De asemenea, zeolitul poate acționa ca inhibitor sau stimulator al sistemului imunitar, poate reduce eficiența unor medicamente precum aspirină, antibiotice, medicamente ce conțin fier, iar în cantitate mare poate dezechilibra sistemul gastrointestinal.

Nu consumați zeolit dacă urmați un tratament medicamentos (poate diminua eficiența medicamentelor) și dacă ați fost supuși unui transplant de organe (poate produce respingerea organului respectiv).

În studiile efectuate pe animale, suplimentele alimentare cu zeoliți au crescut nivelul de potasiu din sânge cu 20%.

Un alt motiv de îngrijorare în ceea ce priveste utilizarea suplimentelor ce conțin zeoliți este faptul că aceștia conțin aluminiu, mineral ce contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer.

În plus, în Europa a fost găsit un supliment alimentar cu zeoliți ce conținea o cantitate foarte mare de metale grele, ceea ce conducea la intoxicarea persoanelor care îl consumau și nu la detoxifiere.

Nu consumați suplimente ce conțin zeoliți decât după consultarea unui medic specialist. Evitați suplimentele sub formă de pulbere fină.

Surse
nih.gov
nih.gov
nih.gov
nih.gov
mskcc.org
dovepress.com
mesothelioma.com

Print Friendly, PDF & Email