Acidul malic este un compus organic ce se gaseşte în mod natural în fructe ca mere, struguri, ananas, fructe de pădure etc.

A fost izolat pentru prima data din suc de mere în 1785, iar în 1787 a primit denumirea de acid malic.

Acidul malic este un compus important ce creşte nivelul de energie din organism şi rezistenţa la efort fizic.

surse de acid malicCa aditiv se obţine prin sinteză chimică sau din fructe. Cea mai mare parte a acidului malic prezent în alimente se obţine prin sinteză chimică din acidul maleic.

E296 este folosit în industria alimentară ca acidifiant sau ca aromă.

Este folosit şi ca supliment alimentar, împreună cu magneziul, pentru tratarea oboselii cornice şi a fibromilagiei.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid malic (E296)
Acidul malic este un acid mai puternic decat acidul citric şi acidul lactic şi de aceea este folosit pentru a da alimentelor un gust acru, intens. Din aceasta cauză alimentele ce îl contin pot irita sistemul digestiv.

Un anumit tip de dulciuri produse în SUA (conţin o cantitate mare de acid malic) prezintă pe ambalaj avertismentul “consumul excesiv poate irita cavitatea bucală”.

Ca şi ceilalţi doi acizi menţionaţi anterior, acidul malic se găseşte în foarte multe alimente destinate copiilor, ceea ce duce la efecte negative mai puternice în cazul acestora (afecţiuni digestive, distrugerea smalţului dentar).

E296 poate produce şi în cazul adultilor afecţiuni digestive (crampe, balonare) şi distrugerea smalţului dentar dacă aceştia consumă frecvent băuturi sau / şi dulciuri ce conţin acid malic.

Atunci cand consumaţi suplimente ce conţin acid malic este recomandat să o faceţi împreună cu o cantitate suficientă de apă. Pentru a primi toate informaţiile necesare, înainte de începerea tratamentului, consultaţi un medic specialist.

Cosmeticele ce conţin acid malic pot produce, în cazul persoanelor sensibile, diferite reacţii alergice (înroşirea pielii, înţepături, senzaţie de arsură).

E296 poate reduce tensiunea arterială şi nu este recomandat persoanelor hipotensive sau care urmează un tratament în scopul reducerii acesteia.

Consumul îndelungat de acid malic poate produce obezitate şi schimbarea obiceiurilor alimentare. Nu este recomandat sa consumaţi acid malic împreună cu produse pentru slabit din cauza efectelor opuse ale celor două suplimente.

Surse de acid malic (E296)
Acidul malic poate fi cel mai des întâlnit în băuturi carbogazoase, bere cu fructe, dulciuri, gumă de mestecat, gem, jeleuri, sucuri naturale, sosuri, legume congelate, produse lactate (iaurt cu fructe), vin, cidru, produse fără zahăr, produse de patiserie şi cofetarie ce conţin fructe, produse în conservă, suplimente alimentare, sirop de tuse, medicamente sau suplimente efervescente, pastă de dinţi, apă de gură şi produse cosmetice.

Print Friendly, PDF & Email