Cred ca exista foarte multe persoane din România ce au văzut pe etichetele produselor alimentare numele acestui aditiv şi care s-au întrebat ce este şi ce efecte are şi de aceea m-am gândit să scriu un articol din care puteţi afla care sunt efectele alimentelor ce conţin acid citric şi care sunt cele mai importante surse alimentare de acid citric.

Acidul citric este unul dintre cei mai folosiţi aditivi alimentari. Chiar dacă se găseşte în cantitate mare în citrice, nu trebuie confundat cu acidul citric găsit în alimente. E330 alimentar nu este obţinut din citrice ci sintetizat de diferite specii de fungi din zaharuri. Amestecul obţinut este apoi filtrat şi tratat cu hidroxid de calciu şi acid sulfuric.

Acidul citric poate fi folosit în alimente ca acidifiant sau ca aromă “naturala”. Este administrat şi ca medicament în scopul reglării pH-ului urinei, acesta ajutând rinichii sa elimine acidul uric, prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi şi a gutei.

acid citric formulaEfectele consumului de alimente ce conţin acid citric E330
Acidul citric este considerat a fi un aditiv foarte sigur şi din aceasta cauza nu s-a stabilit doza maximă ce poate fi adăugată în alimente, producătorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc.

Lipsa unei legislaţii care să impună o limita maximă admisă per kilogram de aliment a dus la folosirea acidului citric în aproape toate alimentele, la utilizarea unei cantităţi exagerate în scopul creşterii termenului de valabilitate şi la o cantitate foarte mare de acid citric ce pătrunde în organismul nostru din surse externe.

Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acest lucru se datorează consumului ridicat de băuturi  (sucuri) si dulciuri ce îl conţin.

Alte efecte ale acidului citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree şi crampe abdominale.

Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie să consumaţi alimente ce conţin acid citric dacă suferiţi de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

Ca medicament are mai multe efecte adverse decât ca aditiv alimentar şi nu trebuie să urmaţi un tratament cu acid citric fără să consultaţi un medic.

Momentan nu există dovezi solide în ceea ce priveşte capacitatea acidului citric de a produce cancer.

Surse de acid citric – E330
Din cauza că poate fi utilizat în produse solide cât şi în cele lichide, acidul citric poate fi întâlnit în aproape toate băuturile produse de industria alimentară (sucuri), în dulciuri, produse lactate, biscuiţi, prăjituri, peşte congelat, fructe de mare, îngheţată, vin, dulceaţa, gem, fructe sau legume conservate, jeleuri, sosuri, maioneză, produse de patiserie şi în bere cu diferite arome.

Acidul citric se foloseşte în cantitate mare şi într-un număr foarte mare de produsele alimentare, de aceea recomandăm evitarea produselor procesate. Chiar dacă este considerat sigur, cantitatea zilnica ingerată este foarte mare şi poate afecta ireversibil dinţii, efectele asupra mucoaselor fiind reversibile.

Acest aditiv alimentar este utilizat și la obținerea E 472.

Surse:
cot.food.gov.uk
medicinenet.com
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email