Ceaiul este cultivat de foarte multe secole în China şi India, acesta devenind cea mai consumată băutură după apă. Sute de milioane de persoane consumă ceai şi studiile recente arată că ceaiul verde are cele mai multe beneficii asupra noastră.

Ceaiul verde este o băutură foarte populară în multe ţări şi este obţinut din frunzele nefermentate ale plantei Camellia sinensis. Deşi ceaiul verde a fost asociat cu efecte benefice asupra organismului timp de mai multe secole, doar în ultimii ani i-au fost dovedite proprietăţile curative. Majoritatea efectelor benefice ale ceaiului verde se datorează polifenolilor, antioxidanţi foarte puternici.

În funcţie de metoda de procesare şi de zona din care provine, ceaiul verde se comercializează sub diferite denumiri; aici puteţi găsi câteva tipuri de ceai verde comercializate în România.

ceai verdePentru ca nu este fermentat, ceaiul verde conţine cantitatea cea mai mare de polifenoli dintre varietăţile de ceai ce se produc din Camellia sinensis (ceai negru, ceai oolong, ceai alb) şi cantitatea cea mai mică de cofeină. Ceaiul verde este cea mai bună sursă de catechine, substanţe mai puternice decât vitamina C şi E în combaterea efectelor stresului oxidativ şi care mai au şi alte proprietăţi. Ceaiul verde mai conţine şi alcaloizi ca teobromina, teofilina şi cofeina, substanţe care stimulează sistemul nervos.

Ceaiul verde şi colesterolul
Un efect foarte important şi mediatizat al ceaiului verde este scăderea nivelului de colesterol rău concomitent cu creşterea cantităţii de colesterol bun HDL. Studii recente efectuate în Japonia au arătat ca persoanele care beau mai mult de cinci ceşti de ceai verde pe zi  au un risc de deces, din cauza unui stop cardiac cu 26% mai mic şi din cauza tuturor cauzelor cu 16%, decât persoanele care consumă mai puţin de o ceaşcă zilnic.

Consumul de ceai verde reduce şi riscul de afecţiuni cardiovasculare, inclusiv pe cel de hipertensiune arterială. Un studiu efectuat în China a arătat că un consum moderat de ceai verde şi oolong produce o scădere a riscului  de hipertensiune arterială cu 46-65% faţă de persoanele care nu consumă aceste tipuri de ceai.

În timpul unui alt studiu s-a dovedit că substanţele active din ceaiul verde scad cantitatea de colesterol LDL cu aproximativ 16%. Studiul a fost efectuat pe 240 de persoane ce au primit zilnic zilnic capsule ce conţineau 375 mg de extract de ceai negru şi verde, timp de 12 săptămâni. Comparativ cu efectele statinelor, rezultatele extractului de ceai verde par reduse, însă acestea sunt comparabile cu ale altor substanţe folosite pentru reducerea nivelului de colesterol (non statine).

Interesant este faptul că într-un studiu precedent, în care s-au folosit doar capsule cu extract de ceai verde, nivelul colesterolului nu s-a modificat. Încă nu se cunoaşte dacă adăugarea de extract de ceai negru în compoziţie a produs scăderea nivelului acestuia.

Cantitatea de extract din capsula administrată în timpul ultimului studiu poate fi obţinută din 35 de ceşti de ceai negru sau şapte ceşti de ceai verde şi de aceea se consideră ca una-două ceşti de ceai verde pe zi nu influenţează nivelul de colesterol. Nu este indicat să încercaţi sa creşteţi consumul de ceai astfel încât să atingeţi valorile de mai sus (35 ceşti de ceai negru sau şapte de ceai verde).

Ceaiul verde şi cancerul
Studii efectuate pe diferite populaţii au arătat ca ceaiurile verde şi negru pot proteja celulele organismului împotriva cancerului, rata de apariţie a cancerului fiind mult mai mică în ţări ca Japonia.

Primele studii clinice sugerează ca polifenolii din ceai pot preveni cancerul şi chiar distruge sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase.

Numeroase studii au arătat ca ceaiul verde sau compuşii activi conţinuţi de acesta pot preveni şi încetini apariţia, respectiv dezvoltarea celulelor tumorale în cazul următoarelor tipuri de cancer: de vezică, mamar, ovarian, pancreatic şi de piele. În cazul cancerelor de plămâni, prostată şi stomac, datele provenite din studii au fost contradictorii, unele chiar arătând ca un consum ridicat de ceai verde creşte riscul de cancer de plămâni şi stomac.

Persoanele ce sunt sub chimioterapie trebuie sa consulte un medic specialist înainte de a consuma ceai verde, acesta diminuând efectele tratamentului.

Ceaiul verde poate ajuta şi persoanele care suferă de diabet de tip 1.

De asemenea, ceaiul verde poate preveni afecțiunile hepatice, iar studiile pe animale au arătat că anumite substanțe prezente în acesta (catechinele) pot ajuta la tratarea hepatitei virale. Totuși, studiile au utilizat doze mari de catechine și nu este clar dacă ceaiul verde, care conține o cantitate mai mică de catechine, este eficient în tratarea hepatitei virale.

Acest tip de ceai accelerează metabolismul şi vă poate ajuta să slăbiţi.

Efectele adverse ale ceaiului verde
Nu au fost raportate efecte adverse majore, însă ceaiul verde este o sursă importantă de oxalaţi, aceştia putând produce pietre la rinichi. Cafeina este un alt compus ce se găseşte în ceaiul verde, cercetările arătând ca aceasta, în cantitate mare, produce creşterea tensiuni arteriale şi multe alte probleme.

Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei şi absorbţia fierului din legume şi fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci ceşti de ceai verde (nu căni) pe zi poate produce mai multe efecte dăunătoare decât benefice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru capsulele ce conţin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 ceşti pe zi.

Ceai verde – contraindicaţii
Persoanele ce suferă de afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, ulcere şi de anxietate ar trebui să evite ceaiul verde sau să limiteze consumul. La fel şi în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul hepatiteti virale ceaiul verde sau suplimentele cu catechine trebuie consumate doar cu avizul unui medic specialist.

În cazul persoanelor ce suferă de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist.

Nu au fost efectuate studii în ceea ce priveşte efectele ceaiului verde asupra copiilor şi de aceea este mai sigur să nu îl folosiţi până după apariţia unor date care să arate că nu este dăunător.

Substanţele prezente în ceaiul verde interacţionează cu anumiţi compuşi activi din medicamente, diminuând efectele acestora sau generând diferite efecte adverse şi de aceea este indicat ca în cazul în care urmaţi un tratament să întrebaţi medicul dacă puteţi consuma ceai verde.

Ceaiul verde diminuează efectele adenozinei, medicament ce stabilizează ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor şi medicamentelor folosite pentru scăderea tensiunii arteriale şi pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmează un tratament cu anticoagulante.

Atunci când este consumat împreună cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scădere în greutate, anxietate şi tremurături.

Când este consumat împreună cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o creştere mare a tensiunii arteriale numită criză hipertensivă.

Anticoncepţionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia.

Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescând riscul de efecte adverse.

Interacţiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple şi de aceea înainte să consumaţi ceai verde în timpul unui tratament consultaţi un medic specialist.

Pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în ceea ce priveşte consumul de capsule ce conţin extract de ceai verde, este recomandat să consumaţi ceai şi nu capsule ce conţin compuşii activi din acesta. Trebuie să ţineţi cont că în capsulele cu extract de ceai verde se găseşte o cantitate foarte mare de compuşi activi şi că este posibil să vă faceţi mai mult rău decât bine.

Surse:
umm.edu
naturalnews.com
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email