Utilizarea analgezicelor și pierderea auzului la femei
Un studiu efectuat in Statele Unite a descoperit o legatură între utilizarea pe termen lung a analgezicelor comercializate pe scară largă și pierderea auzului.
Cercetătorii au calculat că doar puțin peste unul din douazeci, adică 5.5% dintre cazurile de pierdere a auzului ar putea fi rezultatul folosirii analgezicelor, conform studiului efectuat de aceştia.
Dar ei subliniază, totodată, faptul că acest studiu nu este suficient pentru a demonstra că aceste medicamente au provocat problemele de auz.
Alte studii anterioare au arătat, de asemenea, faptul că aspirina, paracetamolul și alte antiinflamatoarele nesteroidiene (prescurtate AINS), cum ar fi ibuprofenul sunt corelate cu pierderea auzului.
Se crede că aceste medicamente afectează urechea internă prin reducerea aportului de sânge și deteriorarea celulelor ciliate.
Totuşi, în studiul la care facem referire aspirina nu a fost asociată cu pierderea auzului. Cercetătorii cred ca acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că, în zilele noastre, oamenii au tendința de a utiliza doze mai mici de aspirină.
Legătura dintre paracetamol şi pierderea auzului a fost găsită numai atunci când femeile au luat analgezicul timp de șase ani sau mai mult.
Şi femeile care au folosit antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de două ori pe săptămână, timp de un an sau mai mult au avut un risc mai mare de pierdere a auzului decât cele care nu le utilizează în mod frecvent. De semnalat că riscul a crescut direct proporţional cu numărul anilor în care acestea au luat AINS.
Este important să se administreze analgezice numai atunci când este imperios necesar sau la recomandarea medicului, dar nu mai mult decât doza recomandată.
Dacă vă găsiți în situaţia în care luaţi analgezice în mod regulat, ar trebui neapărat să aveţi o întrevedere cu medicul. Pot fi disponibile şi alte tratamente pentru problema dumneavoastră.
Ce a implicat această cercetare?
Cercetătorii au luat date de la 55.850 de femei implicate în Nurses’ Health Study (NHS1), în curs de desfășurare, ce a început în anul 1976 și totalizează 121.700 de femei.
Femeile au avut vârsta de 44-69 ani la începutul studiului și au fost întrebate despre utilizarea analgezicelor la fiecare doi ani.
În 2012, femeile au fost întrebate dacă au probleme de auz și, în caz afirmativ, când au debutat aceste probleme.
După ajustarea rezultatelor în funcţie de vârstă şi de alţi factori, cercetătorii au analizat corelaţiile dintre utilizarea analgezicelor de către femei şi pierderea auzului.
Ei nu au inclus femeile care au avut probleme de auz datând înainte de anul 1990 sau pe cele suferinde de cancer, deoarece unele medicamente care se administrează împotriva cancerului sunt cunoscute că afectează auzul.
Care au fost rezultatele esenţiale?
Din cele 55.850 de femei implicate în studiu, 18.663 (33%) au raportat un anumit nivel de pierdere a auzului.
Folosirea regulată a ibuprofenului şi a paracetamolului, dar nu şi a aspirinei, a fost corelată cu creşterea probabilităţii de pierdere a auzului:
Utilizarea regulată a paracetamolului timp de peste șase ani a fost corelată cu o creştere a probabilităţii de pierdere a auzului cu 9% comparativ cu folosirea regulată a acestuia mai puțin de un an.
Utilizarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) timp de peste șase ani a fost corelată cu o creştere a probabilităţii de pierdere a auzului cu 10%; baza de comparaţie ramâne aceeaşi, folosirea regulată a acestora timp de mai puțin de un an.
Utilizarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) între 1 şi 4 ani a fost corelată cu o creştere a probabilităţii de pierdere a auzului cu 7%.
Utilizarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) între 5 şi 6 ani a fost corelată cu o creştere a probabilităţii de pierdere a auzului cu 8%.
Plecând de la corelaţia anterioară, că aceste medicamente cauzează pierderea auzului, cercetătorii au calculat că 4% din cazurile de pierdere a auzului raportate de către femeile participante la studiu s-a datorat folosirii de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), iar un procent de 1,6% a fost rezultatul utilizării paracetamolului.
Cum au interpretat cercetătorii rezultatele obţinute în urma studiului?
Constatările cercetătoriilor susţin alte studii care au explorat legătura dintre pierderea auzului și administrarea de analgezice.
Acestia au declarat că, deşi medicamentele sunt corelate doar cu o “modestă” creștere a riscului de pierdere a auzulu, “având în vedere prevalența ridicată a consumului de analgezice, o creștere mică a riscului ar putea avea implicaţii importante în ceea ce priveşte sănătatea publică”.
Concluzii
Mulți oameni folosesc medicamente cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul pentru calmarea durerilor. Nu există nici o ipoteză care să rezulte din acest studiu conform căreia utilizarea ocazională a acestora pentru a calma o durere de cap sau musculară este dăunătoare.
Totuși, studiul relevă, odată în plus, că folosirea regulată a acestora – definită de către cercetători ca două sau mai multe zile pe săptămână – ar putea avea consecințe asupra sănătății.
Chiar dacă studiul a fost efectuat doar pe femei, este foarte posibil ca rezultatele acestuia să fie valabile și în cazul bărbaților.
Cu toate acestea însă, acest studiu are unele limitări. Deoarece este un studiu observațional, acesta nu poate dovedi relaţia dintre cauză şi efect, respectiv între paracetamol și AINS și pierderea auzului.
Aceste studii, în special cele care se desfășoară pe parcursul mai multor decenii, pot fi metode utile în a identifica modele și legături dintre diverşi factori, dar nu pot dovedi că un factor (în acest caz, utilizarea analgezicelor) cauzează un altul (pierderea auzului) – mai ales că acest lucru nu a fost scopul studiului atunci când acesta a debutat, adică acum 40 de ani.
Subiecţii studiaţi au fost în principal femei albe, toate din Statele Unite ale Americii, așa că nu știm dacă rezultatele obţinute se aplică şi altor grupuri.
De asemenea, creşterea riscului, cea care a reieşit din calcule, a fost destul de mică. Deoarece nu au existat informații cu privire la unii factori care pot afecta, de asemenea, auzul, cum ar fi expunerea la zgomotele puternice, este posibil ca factorii nemăsuraţi să fi influenţat această corelaţie.
În plus, faptul că pierderea auzului nu a fost masurată prin teste de auz, ci pur și simplu subiecţii au fost întrebaţi dacă au avut probleme de auz, face ca rezultatele studiului să fie incerte.
Cu toate acestea, per total, studiul aduce dovezi suplimentare care se adaugă la dovezile anterioare că utilizarea regulată a paracetamolului și a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) ar putea fi un factor în unele cazuri de pierdere a auzului.
Prin urmare, pentru a nu risca diverse posibile afecțiuni produse de acestea, este logic să limităm utilizarea acestora şi să le folosim doar atunci când chiar avem nevoie de ele.
Dacă găsiţi de cuviinţă că trebuie să luați analgezice mai multe zile pe săptămană, cea mai bună soluţie este, probabil, să discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce cauzează durerea și ce variante aveţi pentru a o trata.
Pierderea auzului este un fenomen frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrînesc. Există numeroase modalități de a vă proteja auzul, ca de exemplu limitarea expunerii la zgomotele puternice, purtarea de protecție auditivă în mediile zgomotoase sau chiar chiar păstrând volumul mic la căștile personale.