Consumul regulat de băuturi care conţin zahăr și prediabetul

2

Adulții americani care au consumat regulat băuturi îndulcite cu zahăr pentru o perioadă de 14 ani (aproximativ o cutie de suc pe zi) au avut un risc de a face prediabet cu 46% mai mare comparativ cu non-consumatorii sau cu consumatorii ocazionali, potrivit unei noi analize epidemiologice conduse de oamenii de ştiintă de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA), de la Universitatea Tufts.

De asemenea, consumul mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu o rezistență crescută la insulină, un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2.

Nu s-au găsit asocieri între consumul de băuturi carbogazoase dietetice si riscul de prediabet sau de rezistență crescută la insulină.

ceai îndulcitCu toate acestea, echipa de cercetare constată că studiile anterioare privind asocierea dintre băuturi carbogazoase dietetice şi riscul de diabet zaharat de tip 2 au avut rezultate mixte și sunt necesare studii suplimentare pentru a descoperi impactul băuturilor cu îndulcitori artificiali pe termen lung asupra sănătății.

“Deși studiul nu poate stabili relaţia de cauzalitate, rezultatele obţinute sugerează că un consum ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr crește probabilitatea de a dezvolta semne de avertizare timpurie pentru diabetul zaharat de tip 2.

În cazul în care nu sunt făcute modificări ale stilului de viață, persoanele cu prediabet sunt pe traiectoria de a face diabet zaharat”, a specificat autorul senior al studiului Nicola McKeown, Ph.D., om de știință în cadul programului de Epidemiologie Nutrițională de la USDA HNRCA.

“Descoperirile noastre militează pentru diminuarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr, care poate fi realizată prin înlocuirea băuturilor care conțin zahăr cu alternative mai sănătoase, cum ar fi apa, sucurile naturale, cafeaua neîndulcită, ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceai de rooibos, ceai de hibiscus, ceai de eucalipt, ceai de ghimbir, ceai de măceșe, ceai de mentă etc.”, a adăugat McKeown, care este, de asemenea, şi profesor asociat la Friedman School of Nutrition Science and Policy la Tufts.

“Aceasta este doar o modificare simplă de dietă care ar reprezenta un beneficiu real pentru sănătatea persoanelor care consumă zilnic băuturi cu zahăr și care prezintă un risc crescut de diabet”.

În studiul de faţă, McKeown împreună cu colegii săi au analizat datele culese pe o perioadă de 14 ani de la 1685 adulți, obţinute din studiul cohortă Framingham Heart Study’s Offspring – un amplu program finanţat la nivel naţional pentru inimă, plamâni și sânge, care a monitorizat la mai multe generaţii caracteristicile stilului de viață și a elementelor clinice ce contribuie la bolile cardiovasculare.

Participanţii selectaţi nu aveau diabet zaharat sau prediabet în timpul unei examinări de bază inițiale, iar aceştia au raportat pe termen lung obiceiurile lor alimentare în legătură cu consumul de băuturi care conţin zahăr şi băuturi carbogazoase dietetice, prin intermediul unor chestionare de frecvenţă alimentară.

Băuturile îndulcite cu zahăr au fost definite ca și cola și alte băuturi carbogazoase, dar şi băuturile necarbogazoase obţinute din fructe, cum ar fi limonada şi punch-ul de fructe. Sucul de fructe nu a fost inclus în categoria băuturilor îndulcite cu zahăr.

Echipa a descoperit că cei care au băut cele mai mari cantități de băuturi îndulcite cu zahăr, o medie de şase porţii a 350 grame de lichide pe săptămână, au avut un risc semnificativ mai mare de a face prediabet comparativ cu non-consumatorii sau cu consumatorii ocazionali.

Cei mai mari consumatori de băuturi îndulcite cu zahăr au avut scoruri cu aproximativ 8% mai mari în ceea ce priveşte rezistenţa la insulină, în comparaţie cu non-consumatorii sau cu consumatorii moderaţi, în conformitate cu măsurătorile efectuate după șapte ani de la momentul iniţial.

Chiar și după contabilizarea schimbării în greutate și a altor aspecte ale dietei, relația dintre băuturile îndulcite cu zahăr și acești factori de risc metabolic pentru diabetul zaharat au persistat.

Consumul de băuturi carbogazoase dietetice – definite ca şi cola cu conținut caloric scăzut sau alte băuturi carbogazoase cu conținut caloric scăzut – nu au avut corelaţii statistice atât cu riscul pentru prediabet, cât şi cu rezistența la insulină.

Cu toate acestea, cercetările anterioare privind relația dintre băuturile carbogazoase dietetice şi diabetul zaharat de tip 2 au avut rezultate contradictorii și este încă neclar dacă diferiţi factori direcţi sau indirecţi au influenţat aceste corelaţii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă există riscuri reale pentru sănătate cu privire la consumul de băuturi carbogazoase dietetice pe termen lung, sunt de părere autorii studiului.

În plus, aceştia îndeamnă la prudență deoarece, în ciuda ajustării pentru factori multipli, factorii de confuzie reziduali nu pot fi excluşi din cauza naturii observaţionale a studiului.

Participanţii care au fost analizaţi în cadrul acestuia au fost în cea mai mare parte de vârstă mijlocie și de rasă caucaziană, cu preponderenţă femei și au avut un indice de masă corporală şi o circumferinţă a taliei mai mici, ceea ce poate limita generalizarea concluziilor.

Un capitol important al cercetării a fost dedicat legăturii de cauzalitate dintre consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul crescut de diabet zaharat de tip 2.

Noile descoperiri furnizează acum dovezi ale unei asocieri dintre aceste băuturi şi predictorul major al diabetului zaharat de tip 2. În cazul în care este diagnosticat precoce, prediabetul este reversibil prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege pe de-a-ntregul impactul băuturilor îndulcite cu zahăr și a băuturilor carbogazoase dietetice.

Cu toate acestea, datele sunt în concordanţă cu multe alte studii si probe clinice care susțin beneficiile pentru sănătate ale reducerii aportului de zahăr și de aceea încurajăm publicul să caute opțiuni mai sănătoase.

Print Friendly
advert

2 Comentarii

  1. Raspunde Denisa 23/03/2017

    Stevia ar putea fi o varianta mult mai buna pentru a ne satisface pofta de dulce.

    • Raspunde cesamancam.ro 28/03/2017

      Ar putea, dar nici aceasta nu este 100% sigură (link). Mai bine nu mai consumăm dulciuri, în special băuturi îndulcite cu zahăr.

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.