Am observat că foarte multe persoane caută informaţii despre măceşe şi despre ceaiul de măceşe. Astfel, acest articol se va concentra pe efectele benefice ale acestor fructe, dar şi pe efecte secundare şi contraindicaţii.

Măceşul (rosa canina) este o plantă perenă (arbust) originară din Europa, zonele temperate din Asia şi din Africa de Nord. Fructele acestei plante se numesc măceşe şi sunt comestibile.

Fructele uscate şi seminţele sunt utilizate pentru ceaiuri, dulceaţă, vin, suplimente alimentare etc.

maceseEfectele consumului de măceşe
Desi aceste fructe sunt utilizate pentru a trata şi preveni foarte multe afecţiuni nu există date care să susţină aceste afirmaţii decât în câteva cazuri.

Din tabelul cu valori nutritive prezent aici se poate observa că sunt o sursă foarte bună de fibre alimentare, vitamina C (aproximativ 426 mg / 100 grame fruct proaspăt), vitamina E, beta caroten, luteină, zeaxantină, licopen, vitamina K, mangan şi fier.

Totuşi, vitamina C se pierde în timpul uscării, procesării şi depozitării. Astfel, multe suplimente din măceşe conţin vitamina C sintetică, iar mulţi producători „uită” să menţioneze acest lucru.

Având în vedere conţinutul mare de nutrienţi din fructele proaspete (cei prezentaţi mai sus) acestea pot preveni şi trata carenţele şi pot avea în anumite cazuri efectele atribuite fiecărui nutrient în parte.

Eficienţa măceşelor a fost dovedită în cazul osteoartritei. În acest caz au fost efectuate studii pe un anumit produs din măceşe (Hyben Vital). Administrat de doua ori pe zi pentru 3-4 luni a redus durerea şi rigiditatea în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită.

De asemenea, studii preliminare arată ca produsele din măceşe (suplimente) pot reduce sensibil colesterolul şi presiunea arterială în cazul persoanelor obeze şi ameliorează anumite simptome ale artritei reumatoide.

Studiile au arătat şi că produsele obţinute din aceste fructe (pudră) nu afectează greutatea corporală şi glicemia în cazul persoanelor obeze.

Nu există momentan dovezi suficiente care să susţină că aceste fructe şi produsele obţinute din ele pot preveni şi trata răceala (doar ameliorează simptomele), infecţiile, febra şi diareea.

Probabil efectele benefice ale consumului de măceşe şi produse din măceşe (dulceaţă, vin etc.) nu pot fi observate şi din cauză că acestea nu pot fi consumate în cantitate suficientă pentru a atinge cantitatea necesară de nutrienţi care ar produce efectele respective. Ceaiul de măceşe poate fi totuşi consumat în cantitate mare, însă datorită temperaturii ridicate sunt distruşi anumiţi nutrienţi precum vitamina C, iar cantitatea extrasă în timpul fierberii este mai mică decât cea prezentă în fructe.

Lipsa efectelor benefice vizibile este confirmată şi de faptul că nu au fost observate efecte benefice decât în cazul utilizării suplimentelor pe bază de măceşe.

Astfel, este posibil ca anumite efecte să nu fie observate, însă consider că un consum moderat de ceai de măceşe şi alte produse obţinute din ele (vin, dulceaţă etc.) împreună cu o alimentaţie sănătoasă nu poate avea decât efecte pozitive (chiar dacă nu pot fi observate). Încercaţi să evitaţi suplimentele nutritive pentru că pot conţine multe impurităţi, o cantitate prea mare de substanţe active sau nu conţin ceea ce este menţionat pe etichetă.

Efecte secundare si contraindicaţii
Aceste fructe şi produsele obţinute din ele sunt considerate relativ sigure dacă sunt consumate cu moderaţie, însă există cazuri în care acestea produc efecte adverse precum greaţă, oboseală, diaree, insomnie, arsuri, constipare, dureri de cap etc.

Inhalarea prafului de măceşe poate produce în anumite cazuri reacţii alergice severe.

Persoanele care suferă de afecţiuni ce sunt agravate de nutrienţii prezenţi în aceste fructe trebuie să evite consumul.

Pentru că nu există informaţii suficiente, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite consumul de produse ce conţin măceşe. La fel şi în cazul copiilor.

Este posibil ca anumite substanţe prezente în aceste fructe să împiedice coagularea sângelui şi astfel nu este recomandat consumul împreună cu medicamente ce au acelaşi efect. De asemenea este recomandat să încetaţi consumul cu minimum două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Vitamina C creşte absorbţia aluminiului şi a estrogenului. Astfel, trebuie să consumati măceşe sau vitamina C cu minimum două ore înainte să consumaţi medicamente antiacide (conţin aluminiu) sau medicamente care conţin estrogen.

De asemenea, vitamina C din măceşe poate favoriza eliminarea mai rapidă a anumitor medicamente utilizate pentru tratarea schizofreniei (Prolixin) astfel scăzând eficienţa acestora.

Aceste fructe pot avea şi rol de inhibare a sistemului imunitar. Astfel, persoanele ce suferă de deficienţe severe ale sistemului imunitar trebuie să evite consumul produselor ce conţin aceste fructe (nu este valabil şi pentru persoanele sănătoase).

Surse
drugs.com
webmd.com
examine.com

Print Friendly, PDF & Email