Luteina şi zeaxantina – antioxidanţi importanţi pentru vedere şi piele
Luteina şi zeaxantina sunt doi carotenoizi ce pot fi obţinuţi din foarte multe surse alimentare.
Carotenoizii au foarte multe roluri în organism şi pot funcţiona şi ca antioxidanţi, în scopul protejării ţesuturilor de acţiunea radicalilor liberi.
Cristalinul este principalul beneficiar al proprietăţilor antioxidante ale carotenoizilor. Cristalinul colectează şi concentrează lumina pe retină. Pentru a face acest lucru pe toata durata vieţii, trebuie să rămână transparent. Oxidarea acestuia produce pierderea transparenţei şi cataractă şi din această cauză antioxidanţii precum luteina şi zeaxantina sunt foarte importanţi.
Datorită faptului că luteina (lutein) şi zeaxantina (zeaxanthin) sunt singurii carotenoizi ce se găsesc în retină şi în cristalin, au fost efectuate mai multe studii pentru a determina efectele lor asupra ochilor.
Cele mai multe studii au descoperit că o alimentaţie bogată în luteină şi zeaxantină poate încetini degradarea vederii şi poate preveni apariţia cataractei.
Aceşti antioxidanţi au capacitatea de absorbi lumina albastră, astfel diminuând efectele negative ale acesteia asupra ochilor.
Este posibil (nu încă dovedit) ca luteina şi zeaxantina să neutralizeze direct radicalii liberi formaţi în retină.
Afirmaţiile de mai sus nu sunt 100% sigure, anumite studii importante fiind încă nefinalizate, iar alte studii nu au găsit efecte pozitive ale consumului de luteina şi zeaxantină asupra ochilor (din suplimente). Din această cauză suplimentele ce conţin aceşti doi antioxidanţi nu pot fi încă recomandate pentru prevenirea degradării ochilor.
Totuşi, datele disponibile sugerează ca un consum de luteina şi zeaxantina de cel putin 6 mg / zi (din alimente) poate reduce riscul apariţiei afecţiunilor oculare.
Patru studii mari au arătat ca un consum ridicat de alimente ce conţin luteina şi zeaxantină scade riscul apariţiei cataractei cu 18-50%, însă nu înseamnă ca doar aceşti doi antioxidanţi sunt răspunzători de efectul prezentat, alimentele respective conţinând mulţi alţi compuşi benefici.
Testele efectuate pe animale au arătat că un consum adecvat de zeaxantină şi luteină poate reduce efectele negative ale radiaţiilor UV cu până la 50% (arsuri, numărul de celule moarte, inflamarea pielii etc.).
De asemenea, într-un studiu efectuat pe oameni, s-a demonstrat că aceşti antioxidanţi inhibă peroxidarea lipidelor din piele şi cresc abilitatea pielii de a se apăra împotriva radiaţiilor UV.
Surse de luteină şi zeaxantină
Organismul uman nu sintetizează aceşti doi antioxidanţi şi din această cauză este foarte important să consumăm alimente ce îi conţin în cantitate mare.
Luteina este prezentă în foarte multe fructe şi legume, însă zeaxantina se găseşte doar în câteva.
Cele mai importante surse de luteina sunt: spanac, kale (varză furajeră), dovlecei, salată verde, fistic, gălbenuş de ou, sparanghel, broccoli, praz, porumb, pătrunjel şi coriandru.
Cele mai importante surse de zeaxantină sunt: porumb, gălbenuş de ou, piper galben şi praz.
În morcov, pepene galben, caise uscate şi fasole verde au fost găsite doar cantităţi foarte mici de luteina şi zeaxantină.
O altă sursă foarte bună de luteină și zeaxanină sunt urzicile (4.2 mg /100 grame).
Gălbenuşul de ou este o sursă foarte bună nu doar pentru aceşti doi antioxidanţi ci şi pentru mulţi alţi nutrienţi. Problema o reprezintă cantitatea mare de colesterol prezentă în acesta, însă conform unor noi studii creşterea aportului de colesterol prin sporirea consumului de ouă nu măreşte doar colesterolul LDL ci şi pe cel HDL.
Din moment ce HDL protejează vasele de sange este posibil ca un consum mai mare de ouă decat recomandările actuale să nu favorizeze apariţia bolilor cardiovasculare şi chiar să îmbunătăţească starea de sănătate a consumatorilor, însă despre acest subiect puteţi citi aici.
Zeaxantina si luteina joaca rol de ochelari de soare interiori ceea ce intareste rolul lor benefic in pastrarea vederii si in prevenirea degradarii acuitatii vizuale datorata varstei sau a consumului de medicamente precum medrol sau plaquenil.
Din experienta proprie va spun ca pentru bolnavii cu lupus predispusi din cauza tratamentului la cataracta, consumul de suplimente alimentare cu zeaxantina si luteina este solutia salvatoare care prelungeste termenul pana la momentul operatiei de cataracta.