Calorii – valori nutritive ouă de găină crude
Ouăle de găină sunt printre cele mai consumate produse alimentare, iar în ultima perioadă, datorită conţinutului mare de colesterol, au fost subiectul criticilor nutriţioniştilor şi medicilor.
Cercetări recente arată ca ouăle sunt criticate pe nedrept şi că acestea trebuie să facă parte din dieta noastră, însă nu mai mult de un ou pe zi.
Chiar dacă au un conţinut ridicat de colesterol, ouăle conţin foarte mulţi nutrienţi esenţiali, uneori în catităţi foarte mari raportat la DZR (proteine, seleniu, fosfor, fier, vitamina B2, vitamina B5, colină, vitamina B12) şi un număr redus de calorii.
În tabelul de mai jos puteţi vedea care sunt nutrienţii prezenţi în 100 grame ouă de gaină crude (două ouă), numărul de calorii şi procentul din doza zilnică recomandată, pentru fiecare nutrient, pentru femei şi bărbaţi.
Dacă doriţi să citiţi despre efectele lor asupra sănătăţii vă rugăm să intraţi aici.
Calorii şi valori nutritive ouă de gaină crude
|
||||
Nutrient
|
UM
|
/100 g
|
% DZR Barbati
|
% DZR Femei
|
g
|
76.15 |
3.46
|
3.46
|
|
Energie
|
kcal
|
143 | 5.96 |
7.15
|
g | 12.56 |
13.96
|
16.75
|
|
g | 9.51 | 12.74 | 15.28 | |
g | 0.72 | 0.21 | 0.25 | |
g | – | – | – | |
mg | 56 | 5.6 | 5.6 | |
mg | 1.75 | 21.88 | 9.72 | |
mg | 12 | 3.0 | 3.87 | |
mg | 198 | 28.29 | 28.29 | |
mg | 138 | 2.94 | 2.94 | |
mg | 142 | 9.47 | 9.47 | |
mg | 1.29 | 11.73 | 16.13 | |
mg | 0.072 | 8.00 | 8.00 | |
mg | 0.028 | 1.22 | 1.56 | |
µg | 30.7 | 55.82 | 55.82 | |
µg | 1.1 | 0.03 | 0.04 | |
mg | – | – | – | |
mg | 0.040 | 3.33 | 3.64 | |
mg | 0.457 | 35.15 | 41.55 | |
mg | 0.075 | 0.47 | 0.54 | |
mg | 1.533 | 30.66 | 30.66 | |
mg | 0.170 | 10.00 | 11.33 | |
µg | 47 | 11.75 | 11.75 | |
mg | 293.8 | 53.42 | 69.13 | |
mg | 0.3 | NA | NA | |
µg | 0.89 | 37.8 | 37.8 | |
UI | 540 | 18.00 | 23.25 | |
µg | 9 | NA | NA | |
µg | – | – | – | |
µg | 503 | 8.38 | 8.38 | |
mg | 1.05 | 7.00 | 7.00 | |
µg | 2.0 | 13.33 | 13.33 | |
µg | 0.3 | 0.25 | 0.33 | |
g | 3.126 | NA | NA | |
g | 3.658 | NA | NA | |
g | 1.911 | NA | NA | |
g | 0.038 | NA | NA | |
g | 0.026 | NA | NA | |
mg | 372 | 37.2* | 37.2* | |
g | 0.167 | NA | NA | |
g | 0.556 | NA | NA | |
g | 0.671 | NA | NA | |
g | 1.086 | NA | NA | |
g | 0.912 | NA | NA | |
g | 0.380 | NA | NA | |
Cisteină | g | 0.272 | NA | NA |
g | 0.680 | NA | NA | |
g | 0.499 | NA | NA | |
g | 0.858 | NA | NA | |
g | 0.820 | NA | NA | |
g | 0.309 | NA | NA | |
g | 0.735 | NA | NA | |
g | 1.329 | NA | NA | |
g | 1.673 | NA | NA | |
g | 0.432 | NA | NA | |
g | 0.512 | NA | NA | |
g | 0.971 | NA | NA |
NA – date indisponibile.
DZR – doza zilnică recomandată.
* organismul produce colesterol suficient şi nu are nevoie de surse suplimentare.
% DZR este calculat pentru un aport caloric de 2400 calorii pentru barbaţi şi 2000 calorii pentru femei.
Sursa datelor din tabel: USDA
Ori nu ma prind eu ori ati gresit voi. Conform datelor prezentate doar galbenusul are mai multe calorii decat oul intreg, ceea ce ar imposibil. La galbenus ni se arata 322 kcal/100g…la ou intreg 160 ..
Este vorba de de numărul de calorii pentru 100 grame de gălbenuș în primul caz și pentru 100 de grame de ouă (albuș și gălbenuș) în al doilea și nu pe bucată. Gălbenușul are mult mai multe calorii decât albușul (322/52) și de aceea numărul de calorii pentru oul întreg este mai mic decât în cazul gălbenușului.
Nu stiam ca oul are asa un complex de vitamine, aminoacizi si minerale. E de preferat sa-l mancam fiert combinat cu salate mixte sau sub forma de omleta doar din albus.
Cel mai bine este sa il consumati fiert.