surse de vitamina B6B6 este o vitamină hidrosolubilă ce se găseşte în mod natural în multe alimente şi este denumirea unui grup de şase vitamine. Cele mai cunoscute forme sunt piridoxina, piridoxalul şi piridoxamina. Celelalte forme au rol de coenzime şi sunt implicate în peste 100 reacţii enzimatice, în principal în metabolizarea proteinelor, lipidelor si glucidelor.

Acestea se găsesc în cantităţi mari în legume, fructe şi cereale, dar biodisponibilitatea lor este redusă. Vitamina B6 este implicată şi în formarea hemoglobinei şi producerea de limfocite, poate preveni anumite tipuri de cancer, scade tensiunea arterială şi nivelul de colesterol şi protejează vasele de sânge. Tratamentul cu B6 este folosit împotriva greţurilor din timpul sarcinii şi este posibil să fie eficient şi în diminuarea simptomelor mahmurelii.

Carenţa de vitamina B6
Carenţa de vitamina B6 este foarte rar întâlnită şi poate produce dermatite, umflarea limbii, depresie, confuzie, slăbirea sistemului imunitar etc. De obicei, carenţa de vitamina B6 este însoţită şi de carenţa de B12 şi acid folic. Acest lucru se datorează faptului că se găsesc în aceleasi surse alimentare.

Nivelul de vitamina B6 din sânge este influenţat de starea de sănătate a rinichilor şi a sistemului digestiv, medicamente (antiepileptice), alcool şi boli autoimune.

În urma studiilor efectuate pe diferite populaţii s-a observat că doza zilnică recomandată (din tabelul de mai jos) nu satisface nevoile tuturor populatiilor şi este posibil să fie modificată în creştere.

Doza zilnică recomandată de vitamina B6
Vârstă
Barbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
0.1 mg
0.1 mg
7-12 luni
0.3 mg
0.3 mg
1-3 ani
0.5 mg
0.5 mg
4-8 ani
0.6 mg
0.6 mg
9-13 ani
1.0 mg
1.0 mg
14-18 ani
1.3 mg
1.2 mg
1.9 mg
2.0 mg
19-50 ani
1.3 mg
1.3 mg
1.9 mg
2.0 mg
51+ ani
1.7 mg
1.5 mg

Excesul de vitamina B6
Doze mari de vitamina B6 din surse alimentare nu produc efecte adverse. În schimb, dozele mari de suplimente nutritive produc numeroase efecte adverse. Cele mai frecvente sunt: ataxie, leziuni ale pielii, fotosensibilitate, greaţă şi arsuri.

Intensitatea simptomelor este direct proporţională cu doza de vitamina B6 şi acestea dispar după ce se opreşte administrarea de suplimente nutritive.

Dozele maxime admise nu se aplică şi pacienţilor ce sunt trataţi cu vitamina B6, dar tratamentul trebuie făcut sub supravegherea unui medic specialist.

Doza maximă admisă de vitamina B6
Vârstă
Barbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
Nu a putut fi stabilită
Nu a putut fi stabilită
 –  –
7-12 luni
Nu a putut fi stabilită
Nu a putut fi stabilită
 –  –
1-3 ani
30 mg
30 mg
 –  –
4-8 ani
40 mg
40 mg
 –  –
9-13 ani
60 mg
60 mg
 –  –
14-18 ani
80 mg
80 mg
80 mg
80 mg
19+ ani
100 mg
100 mg
100 mg
100 mg

Surse de vitamina B6
Această vitamină se găseşte în multe alimente, iar cele mai bogate surse sunt peştele, ficatul de vită şi alte organe, carnea de porc, cartofii şi alte amidonoase, fructele (nu citrice), năutul şi cerealele.

Vitamina B6 se găseste şi în foarte multe suplimente alimentare. Cea mai folosită formă este piridoxina.

Absorbţia din suplimente alimentare este similară cu cea a vitaminei din alimente şi nu sunt diferenţe majore între cele şase forme ale vitaminei.

Print Friendly, PDF & Email