Glutamina – surse si rol

0

Glutamina este un aminoacid neesential ce a fost descoperit de Schulze, care a reusit sa o izoleze din suc de sfecla.

Acest aminoacid, cunoscut si sub numele de L-glutamina, este cel mai activ aminoacid si este implicat in foarte multe procese metabolice. De exemplu, glutamina este convertita in energie, participa la mentinerea unui nivel constant al glucozei si mentine pH-ul.

Este un aminoacid ce se gaseste in concentratii mari in muschi si in plasma. Organismul uman foloseste acest aminoacid pentru a produce energie si leucocite, in diviziunea celulara si in biosinteza nucleotidelor.
glutaminaGlutamina, ca si acidul glutamic, ajuta organismul sa elimine toxinele produse in urma proceselor metabolice.

S-a dovedit ca acest aminoacid are un rol important in digestie si in functionarea corespunzatoare a creierului.

Glutamina protejeaza mucoasele tractului gastrointestinal si este un aminoacid important in alimentatia atletilor.

Surse de glutamina
In general, organismul uman poate produce cantitatea necesara de glutamina dar exista situatii ca operatii, exercitii fizice intense, rani, in care organismul nu poate sintetiza cantitatea necesara si astfel trebuie sa suplimentam prin consumul de alimente bogate in glutamina.

In situatiile de mai sus, glutamina poate fi obtinuta din carne, peste, produse lactate, cereale integrale, sfecla, varza, mazare, fasole, spanac si patrunjel.

Se gaseste in cantitati mici si in alte legume decat cele prezentate anterior.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ti parerea