Glutamina este un aminoacid neesenţial ce a fost descoperit de Schulze, care a reuşit să o izoleze din suc de sfeclă.

Acest aminoacid, cunoscut şi sub numele de L-glutamină, este cel mai activ aminoacid şi este implicat în foarte multe procese metabolice. De exemplu, glutamina este convertită în energie, participă la menţinerea unui nivel constant al glucozei şi menţine pH-ul.

Este un aminoacid ce se găseşte în concentraţii mari în muşchi şi în plasmă. Organismul uman foloseşte acest aminoacid pentru a produce energie şi leucocite, dar şi pentru diviziunea celulară şi în biosinteza nucleotidelor.
glutaminaGlutamina, ca şi acidul glutamic, ajuta organismul să elimine toxinele produse în urma proceselor metabolice.

S-a dovedit că acest aminoacid are un rol important în digestie şi în funcţionarea corespunzatoare a creierului.

Glutamina protejează mucoasele tractului gastrointestinal şi este un aminoacid important în alimentaţia atleţilor.

Surse de glutamină
În general organismul uman poate produce cantitatea necesară de glutamină (glutamine), dar există situaţii precum operaţii, exerciţii fizice intense, răni, în care organismul nu poate sintetiza cantitatea necesară şi astfel trebuie să suplimentam prin consumul de alimente bogate în glutamină.

În situaţiile de mai sus, glutamina poate fi obţinută din carne, peşte, produse lactate, cereale integrale, sfeclă, varză, mazăre, fasole, spanac şi pătrunjel.

Se găseşte în cantităţi mici şi în alte legume decât cele prezentate anterior.

Print Friendly, PDF & Email