surse de vitamina b5 sau acid pantotenicVitamina B5 este cunoscută şi sub denumirea de acid pantotenic. Este o vitamină esenţială pentru toate formele de viaţă, iar în celule se găseşte sub formă de coenzima A (coA), coenzimă ce participă la foarte multe reacţii chimice.

Acidul pantotenic este un component al coenzimei A. Această coenzimă participă la producerea de energie din surse ca lipide, glucide şi proteine. Colesterolul, lipidele esenţiale, hormonii steroizi, melatonina şi acetilcolina nu pot fi sintetizate în absenţa compuşilor ce conţin coenzima A. Acest compus influenţează şi cantitatea de hemoglobină produsă în organism şi implicit transportul oxigenului la nivelul ţesuturilor.

Coenzima A este necesară şi pentru prelucrarea şi eliminarea unor medicamente şi compuşi toxici, dar şi pentru exprimarea genelor, diviziune celulară şi multe altele.
Vitamina B5 accelerează vindecarea rănilor, scade nivelul de colesterol (un derivat al vitaminei – pantetina).

Carenţa de vitamina B5
Carenţa de acid pantotenic este destul de rară şi este în general întâlnită doar în cazul persoanelor ce suferă de malnutriţie severă.
Cele mai întâlnite simptome sunt: dureri de cap, dureri şi furnicături la nivelul membrelor inferioare şi superioare, oboseală, insomnie, anemie.

Cercetătorii au considerat că nu există suficiente date pentru a calcula doza zilnică recomandată, dar au calculat doza zilnică adecvată. DZA este bazată pe consumul estimat al persoanelor sănătoase.
Necesarul zilnic de acid pantotenic poate fi crescut de consumul de anticoncepţionale ce conţin estrogen şi progestin.

Doza zilnică adecvată de vitamina B5 (mg/zi)
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
1.7
1.7
7-12 luni
1.8
1.8
1-3 ani
2
2
4-8 ani
3
3
9-13 ani
4
4
14-18 ani
5
5
6
7
19 +
5
5
6
7

Excesul de acid pantotenic
Acidul pantotenic are o toxicitate foarte scăzută şi au existat puţine cazuri grave de intoxicare.
În cele mai multe cazuri, efectele adverse ale consumului de vitamina B5 sunt produse de folosirea suplimentelor nutritive şi nu de consumul de alimente bogate în B5.

Cele mai frecvente efecte adverse produse de acidul pantotenic sunt: greaţă, diaree şi arsuri.
Datorită informaţiilor insuficiente, nu a putut fi stabilită o doză maximă admisă pentru vitamina B5, aceasta urmând a fi stabilită în momentul în care noi date vor fi disponibile.

Surse de vitamina B5
Acidul pantotenic se găseşte în foarte multe alimente, dar cele mai importante surse sunt rinichi, ficat, ouă (0.75 mg/bucată), brocoli, peşte, fructe de mare, carne de pasăre (1 mg/120 g), lapte (0.85 mg/250 ml), iaurt (1.4 mg/250 ml), ciuperci, avocado (2 mg/bucată), cereale integrale şi cartofi dulci (0.9 mg/bucată).

Cerealele integrale sunt surse importante de vitamina B5, dar in urma procesarii acestea pierd 2/3 din cantitatea initiala de vitamina. Acelasi lucru se intampla si in cazul alimentelor in conserva sau congelate.

Acidul pantotenic, ca şi biotina, este produs şi de bacteriile prezente la nivelul colonului, însă nu se cunoaşte în ce măsură acesta este absorbit de organism.
Conform studiilor efectuate până în prezent, doza zilnică adecvată de vitamina B5 este atinsă de populaţie din alimente şi astfel suplimentele alimentare trebuie folosite doar dacă un medic specialist vă recomandă.

Print Friendly, PDF & Email