Biotina, cunoscută şi sub numele de vitamina H sau vitamina B7 este o vitamină hidrosolubilă ce face parte din complexul vitaminic B.

Principala funcţie a biotinei este de a ajuta la metabolizarea glucidelor, grăsimilor şi proteinelor. Această vitamină este o componentă necesară în reglarea şi producerea glucozei şi aminoacizilor.

Biotina poate împiedica apariţia iritaţiilor, diabetului şi depresiei, previne căderea părului şi întăreşte unghiile. Este un nutrient esenţial în timpul sarcinii influenţând dezvoltarea embrionului.

Momentan studiile sunt la început şi nu există foarte multe date despre efectele biotinei asupra organismului uman.

surse de biotinaCarenţa de biotină
Ca toate vitaminele din complexul B, vitamina H este hidrosolubilă şi astfel nu este stocată de organism.

Carenţa de biotină este rară, iar simptomele includ căderea părului, uscarea pielii, crăpături în colturile gurii (cheilita), limbă umflată şi dureroasă, ochi uscaţi, oboseală, greaţa, depresie şi pierderea poftei de mâncare.

Persoanele hranite intravenos, cele care urmeaza un tratament împotriva crizelor/convulsiilor şi cele care urmeaza un tratament cu antibiotice au nevoie de cantităţi suplimentare de vitamina H.

Absorbţia biotinei este împiedicată de consumul de albuşuri crude. Doua sau mai multe albusuri crude consumate zilnic timp îndelungat duc la carenţă de vitamina H.

Doza zilnică recomandată de biotină depinde de vârstă, starea de sănătate şi încă nu a fost stabilită clar, dar a fost stabilită, în functie de consumul persoanelor sănătoase, doza zilnică adecvată.

Doza zilnică adecvată de biotină
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
5 μg
5 μg
7-12 luni
6 μg
6 μg
1-3 ani
8 μg
8 μg
4-8 ani
12 μg
12 μg
9-13 ani
20 μg
20 μg
14-18 ani
25 μg
25 μg
30 μg
35 μg
19+ ani
30 μg
30 μg
30 μg
35 μg

Excesul de biotină
Până în prezent nu s-au descoperit efecte adverse ale biotinei nici la doze considerabile. Pentru că este hidrosolubilă, vitamina H este eliminată prin urină şi astfel nu se poate acumula în organism pentru a produce efecte negative. Totuși, suplimentele alimentare ce conţin biotină trebuie consumate doar dacă un specialist vă recomandă.

Surse de vitamina H
Biotina se găseşte în: drojdia de bere, migdale, alune, nuci, boabe de soia, fasole, mazăre, banane, ciuperci, cereale integrale, ouă gătite (în special în gălbenuş), sardine, rinichi şi ficat.

Biotina nu este o vitamină foarte sensibilă la condiţiile de mediu, dar poate fi inactivată de razele UV şi de temperaturile ridicate. Procesarea alimentelor reduce cantitatea de vitamina H şi se recomandă consumul de alimente cât mai puţin procesate.

O altă sursă este reprezentată de bacteriile prezente la nivelul intestinelor. Cantitatea produsă de bacterii este mică, dar importantă.

În general, o dietă echilibrată furnizează cantitatea necesară de biotină şi nu este necesar să apelaţi la suplimente nutritive.

Print Friendly, PDF & Email