Prolina – funcţie şi surse

0

Prolina este un aminoacid ce a fost obţinut în 1900 de Willstatter şi care în 1901 a fost izolat de Hermann Fischer din cazeină.

Este o componentă esenţială a colagenului şi deci este foarte importantă pentru articulaţii şi piele. Înainte să intre în componenţa colagenului, prolina este sintetizată din acidul glutamic.

Pentru ca poate fi obtinută din acid glutamic, prolina este un aminoacid neesenţial şi nu este necesar să fie obţinută din surse alimentare.

Prolina menţine sănătatea muşchiului cardiac, este utilizată ca sursă de energie, grăbeşte regenerarea ţesuturilor şi previne îmbătrânirea pielii produsă de expunerea la radiaţiile UV.
prolinaScăderi ale nivelului de prolină din organism au fost observate în cazul efortului prelungit şi astfel este posibil ca persoanele ce sunt expuse efortului prelungit să fie nevoite să consume suplimente alimentare ce conţin acest aminoacid.

Suplimentarea este necesară pentru a evita pierderea masei musculare ca urmare a transformării proteinelor din organism în energie atunci când nivelul de glucoză este scăzut.

Prolina previne şi ateroscleroza şi astfel ajuta în menţinerea tensiunii arteriale la un nivel constant pe parcursul întregului sistem circulator.

Surse de prolină
Principalele surse de prolină (proline) sunt: produse lactate, ouă, carne, pătrunjel, peşte, alune, fasole etc.

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

and last modified on February 25th, 2015 at 00:00,