Ce este serina?
Serina este un aminoacid ce a fost obţinut pentru prima dată în 1865 din mătase.
Este un aminoacid implicat în biosinteza unor compuşi esenţiali în dezvoltarea corespunzatoare a organismului. De exemplu, este precursorul unor aminoacizi ca glicina şi cisteina.
Serina influenţează pozitiv activitatea catalitică a enzimelor digestive şi astfel stimulează absorbţia şi producerea compuşilor necesari organismului.
Serina este un aminoacid neesenţial ce poate fi obţinut din alţi metaboliţi şi nu necesită preluarea din surse externe (alimente, suplimente nutritive).
Acest aminoacid are un rol important în sinteza fosfolipidelor, substanţe prezente în toate celulele organismului.
Serina este implicată în funcţionarea ADN şi ARN şi influenţează creşterea masei musculare.
Acest compus menţine sistemul imunitar la un nivel optim prin stimularea producerii de imunoglobuline şi anticorpi.
Triptofanul, un alt aminoacid, nu poate fi sintetizat în lipsa serinei. Lipsa triptofanului produce depresie, insomnie şi anxietate.
Surse de serină
Serina poate fi găsită în urmatoarele alimente: produse lactate, carne, ouă, peşte, soia, susan, fasole şi alune.