Cisteina – rol şi surse

1

Cisteina este un aminoacid neesenţial ce se găseşte în majoritatea proteinelor.

În contact cu aerul aceasta se transformă în cistină (două molecule de cisteină).

Cisteina este implicată în detoxifierea organismului şi în metabolismul unor biomolecule ca heparina, biotina, coenzima A etc.

Este parte componentă a glutationului, tripeptidă ce are un puternic caracter antioxidant şi multe alte funcţii importante în cadrul organismului uman. Caracterul antioxidant al glutationului este atribuit cisteinei.
cisteinaCisteina este implicată în protecţia organismului prin activarea globulelor albe şi în vindecarea rănilor (utilă în cazul operaţiilor).

Acest aminoacid este esenţial în formarea pielii, regenerarea părului şi a unghiilor şi în protejarea organismului de efectele alcoolului, fumului de ţigară şi poluării.

Un alt beneficiu este protecţia oferită împotriva efectelor radiaţiilor şi toxinelor. Conform afirmaţiilor cercetătorilor, acest aminoacid poate ajuta organismul uman în lupta cu vârsta. Beneficiile menţionate mai sus reprezintă doar o mică parte din beneficiile aduse de consumul de alimente cu un conţinut ridicat de cisteină (cystine).

Surse de cisteină
Cisteina se găseşte în cantităţi mari în: amarant, produse lactate, carne, peşte, soia, usturoi, ceapă, cereale integrale.

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

1 Comentariu

  1. Raspunde LucaS 09/06/2018

    Mi-au trebuit 40 de ani sa aflu ca aveam la gît o mica problema, aceasta după ce mi s-au făcut 2 operații de amigdale si una de cornete! Abordarea pe aminoacizi este pozitiva.

Spune-ți părerea

and last modified on February 25th, 2015 at 00:10,