Cisteina – rol şi surse
Cisteina este un aminoacid neesenţial ce se găseşte în majoritatea proteinelor.
În contact cu aerul aceasta se transformă în cistină (două molecule de cisteină).
Cisteina este implicată în detoxifierea organismului şi în metabolismul unor biomolecule ca heparina, biotina, coenzima A etc.
Este parte componentă a glutationului, tripeptidă ce are un puternic caracter antioxidant şi multe alte funcţii importante în cadrul organismului uman. Caracterul antioxidant al glutationului este atribuit cisteinei.
Cisteina este implicată în protecţia organismului prin activarea globulelor albe şi în vindecarea rănilor (utilă în cazul operaţiilor).
Acest aminoacid este esenţial în formarea pielii, regenerarea părului şi a unghiilor şi în protejarea organismului de efectele alcoolului, fumului de ţigară şi poluării.
Un alt beneficiu este protecţia oferită împotriva efectelor radiaţiilor şi toxinelor. Conform afirmaţiilor cercetătorilor, acest aminoacid poate ajuta organismul uman în lupta cu vârsta. Beneficiile menţionate mai sus reprezintă doar o mică parte din beneficiile aduse de consumul de alimente cu un conţinut ridicat de cisteină (cystine).
Surse de cisteină
Cisteina se găseşte în cantităţi mari în: amarant, produse lactate, carne, peşte, soia, usturoi, ceapă, cereale integrale.
Mi-au trebuit 40 de ani sa aflu ca aveam la gît o mica problema, aceasta după ce mi s-au făcut 2 operații de amigdale si una de cornete! Abordarea pe aminoacizi este pozitiva.