Valori nutritive pește, crustacee, moluște și amfibieni
Peștele este bogat în proteine de calitate foarte bună și este o sursă importantă de Omega 3, vitamine și minerale. Pentru o viață sănătoasă ar trebui să consumați pește de minim două ori pe săptămână.
Substanțele nutritive prezente în carnea de pește pot reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol și pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Crustaceele, moluștele și amfibieni au un conținut ridicat de proteine libere de grăsimi și prin aportul caloric scăzut vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea și în același timp silueta.
În tabelul de mai jos veți găsi valorile nutritive pentru carne de pește, crustacee, moluște și amfibieni. Aceste valori sunt raportate la 100 g produs proaspăt nepreparat.
Cu excepția colesterolului, pentru care unitatea de măsură este mg, celelalte substanțe nutritive au ca unitate de măsură gramul.
În tabelul de mai jos sunt anumite produse ce conțin și glucide (nu sunt menționate explicit în tabel), foarte puține, de aceea în cazul produselor respective numărul de calorii din proteine + numărul de calorii din lipide ≠ numărul total de calorii.
Valori nutritive pește, crustacee, moluște și amfibieni valabile pentru 100 g produs
|
||||||
Denumire produs
|
Grăsimi saturate
|
Grasimi nesaturate
|
Colesterol
|
Lipide totale
|
Proteine
|
Calorii
|
Biban
|
0.2
|
0.5
|
90
|
1
|
19.4
|
91
|
Calcan
|
0.7
|
1.5
|
48
|
3
|
16
|
95
|
Caras
|
0.4
|
1
|
50
|
1.8
|
17.5
|
87
|
Cod
|
0.1
|
0.3
|
43
|
0.7
|
17.8
|
82
|
Crap
|
1.1
|
3.8
|
66
|
5.6
|
17.8
|
127
|
Hering
|
2
|
5.9
|
60
|
9
|
18
|
158
|
Macrou
|
3.2
|
8.8
|
70
|
14
|
18.6
|
205
|
Merluciu
|
0.3
|
0.4
|
52
|
0.9
|
16.6
|
79
|
Păstrav
|
1.1
|
4.7
|
58
|
6.6
|
20.8
|
148
|
Peștele sabie
|
1.6
|
4.1
|
66
|
6.6
|
19.6
|
144
|
Rechin
|
0.9
|
3
|
51
|
4.5
|
21
|
130
|
Scrumbie
|
3.1
|
9
|
75
|
13.8
|
16.9
|
197
|
Somn
|
0.7
|
1.7
|
58
|
2.8
|
16.4
|
95
|
Somon
|
0.9
|
4.6
|
55
|
6.3
|
19.8
|
142
|
Știucă
|
0.1
|
0.35
|
39
|
0.7
|
19.2
|
88
|
Sturion
|
0.9
|
2.6
|
60
|
4
|
16.1
|
105
|
Ton
|
1.2
|
3
|
38
|
4.9
|
23.3
|
144
|
Icre
|
1.5
|
4.3
|
374
|
6.4
|
22.3
|
143
|
Caviar
|
4
|
12
|
588
|
18
|
24.6
|
264
|
Crab
|
0.2
|
0.6
|
78
|
1
|
18
|
87
|
Creveți
|
0.1
|
0.2
|
126
|
1
|
13.6
|
71
|
Homar
|
0.2
|
0.5
|
127
|
0.8
|
16.5
|
77
|
Rac de râu
|
0.15
|
0.45
|
114
|
1
|
16
|
77
|
Caracatiță
|
0.2
|
0.4
|
48
|
1
|
14.9
|
82
|
Calmar
|
0.4
|
0.6
|
233
|
1.4
|
15.6
|
92
|
Melci
|
0.4
|
0.5
|
50
|
1.4
|
16.1
|
90
|
Scoici
|
0.2
|
0.3
|
30
|
1
|
14.6
|
86
|
Sepie
|
0.1
|
0.2
|
112
|
0.7
|
16.2
|
79
|
Stridie
|
0.5
|
0.8
|
40
|
1.7
|
5.7
|
51
|
Pui de baltă
|
0.1
|
0.15
|
50
|
0.3
|
16.4
|
73
|
Țestoasă
|
0.12
|
0.2
|
50
|
0.5
|
19.8
|
89
|
Sursa datelor din tabel : raportul USDA nr.25/septembrie 2012